Новата конституция на Украйна мина на първо четене

Така източните територии получават повече автономност
31 авг 2015 14:18,
34
Новата конституция на Украйна мина на първо четене
Снимка: Reuters

Парламентът на Украйна прие на първо четене проекта на конституционна реформа, даващ повече автономия на източните територии на страната. За този проект на реформа настояваха западните държави.

Проектът беше подкрепен от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати. Против гласуваха 87 парламентаристи.

Заседанието беше бурно и беше съпътствано от протести пред сградата на парламента, които прераснаха в сблъсъци на протестиращите срещу проекта и органите на реда, посочва Франс прес.

Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Проектът разрешава създаването на така наречената "народна милиция", допълва АФП.

В Украйна се водиха оживени дебати за проекта. Мнозина гледат на него като на опит да се легализира де факто контролът на проруските сепаратисти в част от промишления изток.

Противно на очакванията на проруските сепаратисти, проектът за конституционна реформа не потвърждава окончателно полуавтономния статут на териториите под техен контрол, допълва Франс прес. Този статут трябва да бъде установен с отделен закон и само за три години.

Приемането до края на настоящата година на конституционна реформа, включваща децентрализация на Източна Украйна, е предвиден в Минските споразумения, сключени през февруари между украинския президент Петро Порошенко и неговия руски колега Владимир Путин с посредничеството на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мурзилажа нещо се е объркалавтономия ще има СЛЕД изпълнението на 3 главни точки-разоръжаване на донбаските ***-изтегляне на руските терористи -възстановяване на контрола върху границата от украинската армия това е по минските споразумения
21
6
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Човека пише "...Кои точно американци са взели 1300 завода ?..."***, вместо да му слагате минуси, напишете смислен отговор...ама предполагам, че не можете !
20
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
точно там е и почти цялата промишленост от това което е останоло от Украйна-------Всички по-важни и ценни заводи са си в Украйна - танкови, самолетни, КрАЗ, Южмаш, корабостроителниците в Николаев. Само неграмотните миньори си мечтаят да живеят под Путин.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На какво основание трябва да даеат автономия на Донецк и Луганск? Там живеят и украинци, на които не им се дава думата.
18
0
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Пропуснали сте пред "объркан" да сложите "по".
17
9
 
2
 
! Отговори
трол преди 8 години
Моля, Кремъл да уточни, кои са фашистите. Тези в парламента, които искат да дадат автономия на Донбас, или протестиращите от Десен сектор отвън. Объркан съм и не знам какво да пиша.
16
3
 
11
 
! Отговори
Йовчо преди 8 години
Отгов. на "6" ---- никогда не е имало " Украина" ! Имало е " покрайнини" . Там винаги са живяли провинциала *** и миризливи евреи .
15
3
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
До АнонименТо е ясно, че към независимост отива Новорусия ама точно там е и почти цялата промишленост от това което е останоло от Украйна - хохлите от западна Украйна ще "измрат" от глад...:)))
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПО добре, да им дават независимост. Не им трябват *** руснаци в държавата....мдааа, гроздето е кисело, казала лисицата и подвила опашка...
13
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО добре, да им дават независимост. Не им трябват *** руснаци в държавата.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайки Украйна си мисля за България - ние бяхме в добороволната група - "со кротце со благо"...А Украйна е във втората група - "со малко кютек".Дали пък Сирия е от групата "со много кютек" ...Странно кой ли има сметка от тоза да разрушава, а после да кредитира и гради. Наскоро си мислех за големите инвеститори които изграждат по един завод за 100 млн евро.А в БГ имаше хиляди такива, на които разрушаването струваше по няколко милиона и години време. Жалко е ...
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14Кои точно американци са взели 1300 завода ?-----Що брато ? и ти ли искаш да ги изнудваш?
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Кои точно американци са взели 1300 завода ?
9
4
 
16
 
! Отговори
очакваше се преди 8 години
Сега ще има две автономии - Новорусия и Улайна
8
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Канадски, американски и европейски фирми (последните едвам се докопват до парче от баницата, заради американците и канадците) получават концесии с престъпни условия, рушвети и откровенни лъжи. В момента Киев разпродава държавните ресурси на Украйна, провеждайки приватизация, след която всичко попада в ръцете на американците. Американците получиха 1300 заводи и фабрики за 771 млн.долара като се има предвид, че през миналата година същите тези фабрики и заводи бяха оценени на 29 млрд.долара.
7
4
 
16
 
! Отговори
Ъъъъъ преди 8 години
Каква автономия, какви източни територии :-О ?!?!?! Мислех, че вече има две независими държави със собствени правителства- ЛНР и ДНР. Там не е ***!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нов Майдан изригна в Киев с мощна експлозия пред парламента !!!Сега да видим тези дали ще са отново "демократи" или вече ще са "терористи"
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като Москва им се изсмя на молбата да им опростят част от дълга, Украйна роди "гениалната" схема откъде да вземат пари като обявиха тържествено, че Монголия е отговорна, че през 13-ти век монголците избивали украинци. Поискаха компенсация и то голяма. Монголския премиер беше лаконичен:"През 13-ти век светът не е чувал за такова нещо като Украйна".
4
0
 
25
 
! Отговори
Накратко преди 8 години
Франсоа и баба Меркел му се скараха на Прасенко и той с *** отиде да преправя контитуцията...
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли още такава държава Уркайна?