Газпром вероятно губи газовия пазар на Южна Европа

Газовият дар на фараона: Европа може да получава синьо гориво от Египет
2 сеп 2015 15:28, Елка Василева
77
Газпром вероятно губи газовия пазар на Южна Европа
Снимка: архив, Reuters

Италианската петролна и газова компания "Ени" откри ново находище на природен газ в средиземноморския шелф, в териториалните води на Египет. Според първоначалните оценки това може да са най-големите запаси от горивото в региона. Очертава се възможност да бъдат задоволени газовите нужди на всички египетски потребители за няколко десетилетия напред; друг вариант е "Газпром" да бъде поизместен на горивния пазар в Европа, пише Иван Преображенски от Росбалт.

Находката не изненада италианците. Още през 2013-2014 г., когато те се бореха да спечелят обявения от египетските власти конкурс за геоложки проучвания, експерти предположиха, че става дума за находище, съпоставимо с разработваното в шелфа съвместно от Кипър и Израел. Според изявления на представители на "Ени" реалността е надминала най-смелите им очаквания. Оптимистичната им оценка гласи, че Зохр - така бе наречено новото газово находище, "е най-голямото, откривано някога в Египет и в Средиземно море".

По данни на специалисти от "Ени" потенциалът на находището с площ близо 100 квадратни километра достига може би към 850 милиарда кубически метра газ (равностойни на 5,5 милиарда барела петрол). Теоретично този газ може да тръгне към египетския пазар. Той обаче няма такива нужди от природен газ. Тъй че е най-вероятно скоро да се повдигне въпросът за износ, съответно изграждане на газопровод по дъното на Средиземно море. Или пък (което в днешни условия може да е по-изгоден вариант) на терминал за втечняване на египетския газ, за да може да бъде
доставян в който и да било регион от света, както впрочем вече прави Катар.

На първо място обаче се очертават все пак доставки за Европа. Например за Гърция, за която египетският газ до няколко години може да стане съвсем реална алтернатива на тръбопровода "Турски поток". Ще припомним, че този руски проект все още не е съгласуван между Турция и Русия, при все че Москва вече обсъжда с гърците евентуално изграждане на негово продължение към Европа.

Тук не е зле да напомним, че тъкмо от "Ени" започна и "погребението" на друг руски тръбопроводен суперпроект - "Южен поток". В началото италианците бяха сред ключовите участници в него. Сетне обаче започнаха лека-полека да разпродават своя дял и в крайна сметка почти единствени излязоха на печалба, когато Газпром закри проекта по нареждане на Владимир Путин. Така "Южен поток" падна жертва на продължителната политическа конфронтация между Русия и Европейската комисия. Сега нищо чудно "Ени" да погребе и "Турския поток", който смени "Южния".

На сайта си "Ени" описва подробно бъдещите условия за добив. За разлика от руските си колеги италианците не се хвърлят в боя, без да пресметнат всички възможни последици и изгоди. Затова се знае отсега, че онази част от шелфа, където се намират газовите запаси, на практика е идеално подходяща за подводно сондиране. Условията в субтропически Египет са къде по-добри, отколкото, да речем, по северните находища като Щокманското в Русия, добивът от което в момента е признат за нерентабилен.

Същевременно има шанс египетският газ да тръгне и към Европа независимо от спада в цените на горивата. "Ени" естествено не разкрива засега каква е очакваната себестойност на добива от находището Зохр. Според експерти обаче египетското "синьо гориво" ще е с 15-20 на сто по-евтино от газа, който Русия би могла да доставя през Турция.

Може ли днес Газпром да конкурира някак този проект? Най-вероятно не. За Европейската комисия той със сигурност много скоро ще се превърне в политически като предпоставка да се намали зависимостта на Южна Европа от руското "синьо гориво".

Бездруго обаче Газпром няма инструменти, за да повлияе било върху "Ени", било върху властите в Кайро. Да, Египет има силна нужда от доставки на руско зърно, но Москва едва ли ще реши да ги спре с цел натиск върху новия си енергиен конкурент. Но дори в бъдеще събитията да тръгнат в тази посока, Египет доста бързо ще намери алтернативни източници на зърно.

Тъй че Газпром вероятно трябва да се подготви, че през 2018 г. ще изгуби още едно твърде перспективно международно направление - газовия пазар на Южна Европа.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А-ааа! затова ли разбутаха и Египет ?ясно!
27
5
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИ ЙОВО преди 8 години
До Гурбетчио,Я кажи защо 164 села са заличени от картата на България. Я кажи защо едно село има само двама жители. Я кажи какво се случва в село Сладун край турската граница. Понеже си много отворен затова те питамАМИ ТЕ ХОРАТА ОТ ТЕЗИ СЕЛА СА ТУК В ЗАПАДНА ЕВРОПА ! НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ЖИВЕЕ В ДЪРЖАВА ЧИЙТО НАРОД САМО РУШИ ,А НЕ ГРАДИ ! НЕКАДЪРЕН НАРОД СТЕ И ЗАТОВА ВСЕКИ ГЛЕДА ДА СЕ СПАСЯВА В ЗАПАДНА ЕВРОПА ,САЩ И КАНАДА ! ГОЛЯМА ПРИЛИКА ИМАТЕ С РУСНАЦИТЕ ,САМО РУШИТЕ И ПРАХОСВАТЕ !
26
4
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
ГУРБЕТЧЪЯГУРБЕТЕФЕНДИ много сериозно виждане по въпроса имаш. :)
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
40 чети поста от ПУТИН.Там се казва защо.Ти соросоиден индивиде не тъжи за руския народ,има кой да се грижи за него.
24
10
 
10
 
! Отговори
Находище преди 8 години
А руските находища стигат за 300 години да захранят целия свят и цената за добив е смешна. Знаете ли колко струва да се добива газ от 3000 метра морска дълбочина?Тази статия отново е пропаганда
23
8
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧЪЯ преди 8 години
ТАКА НАРЕЧЕНАТА велика русия Е НАЙ-ДОЛНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА ЩОМ НЕ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВА РАЦИОНАЛНО ПРИРОДНИТЕ СИ БОГАТСТВА ! РУСНАЦИТЕ МИЗЕРУВАТ ОТКАКТО НАЦИЯТА ИМ СЪЩЕСТВУВА ,А ДО 20 Г. НАПРАВО ДЪРЖАВАТА ИМ ЩЕ ФАЛИРА ! НЕ Е ВАЖНО САМО ДА ИМАШ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ,А ПО-ВАЖНО Е ДА ИМАШ АКЪЛ И ДА ПРОИЗВЕЖДАШ РЕНТАБИЛНИ ТЕХНОЛОГИИ ,КОИТО ДА ПРАВЯТ КРАЙНИЯТ ПРОДУКТ ХЕМ ЕВТИН И КОНКУРЕНТЕН ,ХЕМ ПЪК ВЪПРЕКИ ЧЕ Е ЕВТИН ДА НОСИ ПЕЧАЛБИ !
22
6
 
10
 
! Отговори
Игри преди 8 години
Защо не се казва, че доста от газовите находища в Норвегия се изчерпват и Германия ще компенсира с 3та и 4та тръба на северен поток. А Българите ще са прецакани да купуват скъп египетски газ от дълбоководни платформи пето поколение.
21
7
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До НФБА знаеш ли Китай на каква цена купуват? 199 долара за 1000 кубически метра! А ние купуваме на 600! Правиш ли тъкната разлика червенотиквенико?
20
10
 
15
 
! Отговори
ПУТИН преди 8 години
Роби,Русия вие не я мислете!Мислете за държавата си защото от 25 г.я продават и подаряват на разни евреи и с това даже не могат да се справят добре.Все още има за крадене във вашата страна.И при нас беше така,но руският народ се оказа мъдър народ и сега Русия е по-велика от всякога.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе то и ние от 6 реактора, затворихме тези дето произвеждат евтино, а ще си мислим за нови дето не знаем кой ще ги плати и на каква цена ще произвеждат, но е важно идеи да има.
18
1
 
8
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Оп саТака е :)) Пак стратегии, анализи и схеми. Кво можело и как можело... Остана само някой да го направи и плати...:)) Европа малко като българска кръчма. Всички много могат, но когато се донесе сметката, всеки се оглежда и услушва... :))
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дано! Веднъж завинаги да се оттървем от зависимостта си от руската *** в Кремъл!Амин!
16
12
 
15
 
! Отговори
Оп са преди 8 години
Били открили...Очертава се възможност..Има шанс.. Би могло и т.н ...Това е ЕВРОПА дава надежди...щот са без пари.А руския газ тече ли-тече
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре газпром да губи отколкото да се лее кръв в Украйна
14
5
 
6
 
! Отговори
Putin преди 8 години
Ще си го преместя в другия крчол.
13
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е че Газпром се обезцени 4 пъти. Американците не прощават
12
3
 
17
 
! Отговори
123 преди 8 години
"Били открили...Очертава се възможност..." - дрън-дрън!Когато СЕ докаже, ЧЕ ИМА и изградят съоръжения, тогава може да се говорят ГРЪМКИ приказки.Всички са майстори на ГОЛЕМИТЕ думи! Аман!
11
2
 
4
 
! Отговори
до 16 ура преди 8 години
На колко си години?.
10
13
 
10
 
! Отговори
Фактите преди 8 години
През 2011 година цената за една акция на Газпром беше 12 евро, в момента е 3,75. Вие си правете сами изводите, колко се е обезценила компанията за 4 години. И това е само началото!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа наистина потребява много газ, но предимно северна и западна европа. А тук става въпрос за южна, където бай *** още се топли на ток, понеже е най-евтиния в ЕС и други не толкова развити икономики, на които тези залежи ще са достатъчни за десетилетия.