Украйна: Русия е главният ни враг

Страната да се интегрира с НАТО, иска Порошенко
2 сеп 2015 22:40, Анисия Иванова
299
Украйна: Русия е главният ни враг
Снимка: архив Reuters

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна днес одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предаде Франс прес.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи, "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.
В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Putin i boiko imat mnogo obschto Po manieri Stocks bogatstvo a i kubinzite ku4eta nama loscho da sa jivi i sdravi raslikata e 4e Putin e dal visoki saplati i pensii a bB ne moje da dade bG ja nspraviha nsi bednata v eu sa 26 g Demokrazia no schte se pravim todor kolev presche edna pesen amerikanzite schte ni opravat Fakta e na lize opravat ni hahaha da ama ne pisnai na kogo e tosi laf
132
9
 
7
 
! Отговори
ukrain-inform преди 8 години
Джуджето от Кремъл ускори влизането на Украина в НАТО и Европа с 20 години и за това ще му дадем медал.На другия ден обаче ще го обесим заради хилядите жертви в Украина !
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rusia i ukraina sa edno i saschto i Nikoga e sa Bili Vragove Bang tesi pisanka sa na Prost neu4en bivsch neuspal bG komunaga
130
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е главният враг не само на Украйна, но и на България, както и на цяла Източна Европа. Стремежа на Русия е да върне статуса на Източна Европа обратно към края на втората световна война т.е. отново зъл руски колониализъм в бившите руски колонии, което е обречена кауза, но психо болния Путин едва ли разбира това.
129
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиИ какво като са етнически руснаци в Крим? Повечето от тях вече не искат и да чуят за Русия след 18 месеца порусначване. Руснаците в Украйна са заразени с вируса на свободата и трудно могат да виреят в руския свят на мракобесието. Между впрочем и ти Боби си зарзен от този вирус без сам да подозираш. Ако те сложат под похлупака на мракобесника Путин трудно ще издържиш и 6 месеца. Иначе сега много ти знае балалайката, но под руския ботуш ще мълчиш като риба.
128
2
 
1
 
! Отговори
Крим преди 8 години
До 198 "А какво стана с татарите?" Моля, вземи мой комент директно от Крим! Брой кримските татари в Крим е 232 000 души, това е 10% от населението на Крим. Днес кримските татари (както и всички други жители на Крим) е обикновените граждани на РФ, без по- нататъшни проблеми и привилегии. Това е нормално, нали?
127
8
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯСамо една елементарна сметка ГРОБетчио показва че пак спамиш65-75%от Крим са етнически Руснаци - от 2,5мил това са към 1,8 милИзбягали в Русия от Донбас около милион официални а при Бабите и дядовците (тоес не се водещи бежанци) горе долу толковаВ Донбас има поне 2 милиона "Сепаратисти" Освен това Официалната Украинска Статистика казва чв поне 65% от ВСИЧКИ граждани на Украйна са рускоговорящи това не означава че се възприемат като РуснациТака че сметката ти 2-3 не е вярна
126
11
 
4
 
! Отговори
до Влади 174 преди 8 години
Глупости Путин нямал алкохолна подготовка. Прочети за това как е живял като КГБ агент в Дрезден, пиянствал е и е маризил после жена си. Наскоро излезе статия в Спигел
125
14
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
УКРАЙНА ЩЕ СТАНЕ ЧЛЕНА НА ЕС И НАТО ЗАЩОТО ТОВА Е ЖЕЛАНИЕТО НА НАД 40 МИЛИОННИЯТ УКРАИНСКИ НАРОД ! 2 ИЛИ 3 МИЛИОНА РУСКО МАЛЦИНСТВО В УКРАЙНА НЕ МОГАТ ДА ПОПРЕЧАТ НА УКРАИНСКИЯТ НАРОД ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНО ! РУСИЯ ХАРЧИ ИЗЛИШНИ ПАРИ ЗА КАМПАНИЯ В УКРАЙНА ИЗПОЛЗВАЙКИ РУСКОТО МАЛЦИНСТВО ЖИВЕЕЩО В УКРАЙНА КАТО ЖИВА МИШЕНА КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕМИ ДА РУШИ УКРАЙНА И ДА СЕ ИЗПРАВЯ ПРЕД РЕДОВНАТА УКРАИНСКА АРМИЯ !
124
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 201Косово - Автономна област -ДАКрим Автономна Област -ДАСърбия на ниво нелегални милиции и на ниво правителство след това - Започва Етническо прочистване и други подобни действияУкрайна - Незаконен преврат(по Украинските закони важащи и за Крим) - след това нелегални милиции и по-късно на ниво правителство - действия за събаряне избраната местна власт в Крим, безредици а по-късно опити да се забрани Руския език което е начало на Етническо прочистване и прочие както в Донбас
123
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиКакто винаги говориш глупости. Косово и Крим са различни филми, но понеже си промит мозък, не може да вденеш и повтаряш кремълската пропаганда. Ами утре когато Китай анексира Крим?
122
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 198Анонимни по Казуса Косово трябва ЕДИН да те признае но да има право на ВЕТО в СС на ООНТова са Великобритания или Франция или Китай или САЩ или Русия или Индия или ПакистанКой създаде Казуса Косово - САЩРусия, Китай, Индия и т.н Мърмореха ли и Предупреждаваха ли - ДАКакаво стана Отсвириха ги.Е сега по същия начин Русия отсвири западняците начело със САЩНо пак поради Казуса Косово Крим Де ЮРЕ не е направил нищо лошо иначе целия запад по друг начин щеше да Пее...
121
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До *** 195Ами да се абстрахираме така ли? Хаити стана част от сащ 60те години - АГРЕСИЯПуерто Рико е "асоциирана" към САЩ законодателноДа не споменавам ГуантанамоТурската инвазия на остров КипърСпорните Малдивски острови между Великобритания и Аржентина
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КримКои държави те признаха, бе Криме, та си седнал за Украйна да плачеш! А какво става с татарите! Путин ще ги изселва ли, руски имена ли ще им слага или продто ще ги прогони от Русия?
119
2
 
14
 
! Отговори
Доп преди 8 години
До Шопа талибаните от кой са поддържани , кой ги създаде ?????Кадафито като беше удобен не беше враг , а после го гръмнаха А защо никой не коментира Саудитска Арабия - държава нарушаваща елементарни човешки права , разпространител и спонсор на ислямски тероризъм , но нали са дружки с краварите - там всичко е по-мед и масло
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tova prodagno prase Poroshenko, njama li koi da go zastrelja?
117
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ***Зомбираните *** не искат и не могат да ги разберат.
116
2
 
12
 
! Отговори
Крим преди 8 години
"Русия е главният ни враг"... Ако това е вярно,- защо Украйна днес продолжава икономически и политически отношения с "главният си враг"? Защо пан Порошенко днес продолжава бизнеса си в Русия? Защо милиони украинци бягат към Русия? А? Пан Порошенко, ние разбираме много добре това, което е причината за ваши постоянни безсрамни лъжи. Само пари от ЕС и САЩ, само спасение за себе си. Нищо друго, наистина! Злощастната съдба на Укрйна не ви пука СЪВСЕМ, нали?
115
6
 
4
 
! Отговори
*** преди 8 години
Абстрахирайте се за момент от имената на държавите за да елиминирате пропагандата с която путин промива мозъците ни. Какви са фактите. Държавата Х проявява агресия към държавата У и анексира територията Z........ Това са сухите факти. Който променя граници и анексира територии от съседите си е враг на всички държави в региона.........
114
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на тоя много му дойде водката....не е отрезнял. Фашист!