Украйна: Русия е главният ни враг

Страната да се интегрира с НАТО, иска Порошенко
2 сеп 2015 22:40, Анисия Иванова
299
Украйна: Русия е главният ни враг
Снимка: архив Reuters

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна днес одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предаде Франс прес.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи, "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.
В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руския тероризъм край намя! Топ терориста, недоносеното кремълско недоразумение и неговите зелени човечета, цялата руска пияна *** трябва да си платят цената за окупирането на чужди територии! Тая *** живее в 17 век...
92
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Главния враг на твоя народ скоро ще бъда глада! А ти си една долна помиарска *** на запада!
91
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Там е работата,че украинците не ги решават а ги назначават.Нюланд спомена некви 5 млрд.Както и у нас е същата работа.Българският елит дори няма статут на колониална администрация,а само назначени надзиратели в една разсипана подмандатна територия.Ако ти се чувстваш добре си е твоя работа.А Русия си гледа нейнете интереси ,след като преди 70 години и спретнаха кадрил и избиха милиони.Парен каша духа,както се казва.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za edni e vrag ,no za drugi osvoboditelka ,da jivee rysia i ryskia obiknoven chovek...
89
4
 
14
 
! Отговори
мам преди 8 години
Най-големия враг на Украйна са украинците.....
88
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Какъв украинец си ти,бе,***.И ти и Коломойски-Кало Мойше и Я йценюк и оная с плитката сте поукраинчили истинските си имена и станахте милиардери на гърба на обикновените украинци.
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами то всички европейски съседи на мужиците са с такава доктрина.
86
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
США подпалва всички възможни войни бе, *** *** ***, запомни го това и преустанови вече присъствието си тъдява.
85
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Катастрофално. Горката Украйна
84
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
158, дежурен по форум кокошкар, спри да кудкудякаш, Украйна не е държава, а област в руския свят, както Добруджа и Тракия са области в Българско. Стига си повтарял истеричните заклинания на психичноболните си господари!
83
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този милиардер е жалък. Я пак да се огледа и да каже кой е врагът!
82
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето така изглеждат пуделите на американците. Тоя човек няма да свърши добре, но може и да има късмет, защото тия дни показват, че господарите му са на път да рухнат преди неговата хунта.
81
25
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
До Членска карта 7Кълнеш като бабичка. Изкарай си главата от *** на Путин и виж, че Русия върви към катастрофа.
80
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее Китай! Да поведе великата световна война срещу руслямската държава!!!
79
6
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До КитаецПрез 1938-39, имаше повече разбирачи от теб, и те напираха да се докажат, пък знаем как свършиха!
78
4
 
21
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До АнонименКакто имах възможност да кажа -*** си в безсилна злоба! Русия я ИМА!
77
4
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 148 исках да напиша!!!!
76
8
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 46Нтцъ, защитаваха го вашите бащи и дядовци, ***! Които ни продадоха в последствие на Краварите! Щото това им е в кръвта... Безроден е вашият ген!!!
75
21
 
6
 
! Отговори
Да е жив Путин преди 8 години
Да е жив Путин. Той постигна това, което никой не можеше досега...Светът да разбере , че Русия не се променя, че това е една изостанала страна с имперски манталитет, с измъчено, безправно и обезверено население. Русия ще се промени , когато Боко стане интелигент...........
74
7
 
13
 
! Отговори
Сорос преди 8 години
Днес работите без надник, не за друго, а просто ми е кеф да миближете дъртия *** без пари.Ще си помисля за утре, но искам всяка статия за Русия да има поне 500 коментара. Какво става - аз ви плащам, а вие пиете по време на работа.