Украйна: Русия е главният ни враг

Страната да се интегрира с НАТО, иска Порошенко
2 сеп 2015 22:40, Анисия Иванова
299
Украйна: Русия е главният ни враг
Снимка: архив Reuters

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна днес одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предаде Франс прес.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи, "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.
В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
13
 
! Отговори
88Тези преди 8 години
Непрекъснато си измислят врагове като Хитлер и Сталин!Такъв ще е и краят им!
72
4
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 142Да, но я има! *** се от злоба!!!
71
4
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Не съм се замислял колко струвам! Не ми се е налагало да се продавам като вас! Пък да продам майка, баща, предци, дори не съм си го и представял!
70
5
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 138Можеш, какво ти струва! Възпитание ли, или уважение..
69
4
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До сър ПичукЩе ви замръзне усмивката, когато разберете, че парите не се ядат!
68
4
 
7
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Доста *** коментари написани от рано дрогирали се днес "нежни евроатлантици". А някай от тях имат неизбърсано около устата си "нощно мляко" от накой бежанец.
67
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До на Пушкин брат муЕ, и!??Ще си купуват въглища, бензин и газ с долари вероятно!??
66
8
 
5
 
! Отговори
на Пушкин брат му преди 8 години
Шистови, нешистови, долърът хвърчи нагоре а рублата умря. Не съм гледал курса скоро ама десетина долара са си 2-3 чувала рубли.
65
4
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До ПушкинЗа шистовите надежди ли говорите, другарю!???
64
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия заграби земя от Украйна, нормално е да я считат за враг.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анонименпреди 2 минутиРуски шпиони и вредители извършват зверски престъпления на територията на Украйна с цел да дестабилизират цялата страна и да всяват страх и безнадежност сред украинския народ.==========Милиони украинци работят в момента в Русия, приети са напълно там, развиват секато специалисти, трупат опит и най важното -пращат пари в Украйна, иначе семействата им ще умрат от глад и мизерия.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мишопреди 6 минутиДо Анонимен: Както и в още десетки Африкански и други Държави-попиляха света тези !Сега Русия им е виновна ,даже и за Ислямска Държава - !======Пич, не им се връзвай. През 2014 след като българските форуми бяха тотално на странатана Русия, т.н. НПО наляха много пари за ***. Аз си правя кефа зад океана, обаче анонимния трябва да публикува определена бройка постинги за да си получи надника.Така че хич не им обръщай внимание, свиркай си и си гледай кефа.
61
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото искате си пишете, но простият факт че Путин постигна това от което най-много се страхуваше Украйна в НАТО е факт. Характерно за Путин е, че с политическите си действия и бездействия винаги постига обратното на това което желае. С една дума пълно политическо бездарие.
60
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски шпиони и вредители извършват зверски престъпления на територията на Украйна с цел да дестабилизират цялата страна и да всяват страх и безнадежност сред украинския народ.
59
0
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
До Анонимен: Както и в още десетки Африкански и други Държави-попиляха света тези !Сега Русия им е виновна ,даже и за Ислямска Държава !
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11Отговоридо 114преди 4 минутиРуски диверсанти внедрени в Украйна извършват терактове,убийства и диверсии!=============До 117:Руски диверсанти разпространиха чалгата и масовото затъпяване сред младите,срива на образованието и ... главно руски диверсанти сложиха хапчета със сложнахимическа формула за да побъркат 117
57
1
 
13
 
! Отговори
ЛЮБОМИР преди 8 години
До Футуролог:психоизвод : МНОГО ТОЧНО КАЗАНО ,НО НЕ БЪЛГАРИТЕ И УКРАИНЦИТЕ СИ ПРИЛИЧАТ , А ПРОДАЖНИТЕ ИМ ПРАВИТЕЛСТВА ! ДВАТА НАРОДА ПРОСТО СА ПРЕДАДЕНИ НА СВЕТОВНИТЕ УБИЙЦИ ! / не съм поредната бройка от Атака /
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нещо за убития полицай преди часове от украинската фашистка организацияБесен Сектор.
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парасенко има тежко психическо (или морално) заболяваневодещо до раздвоение на личността и шизофрения. Същото се постига с използванена наркотци и алкохол (хората с подпухнали лица са алкохолици).Та Парасенко и милиардер благодарение на бизнеса си с шоколадови изделия в Русия, където има мноого фабрики. Същата тази Русия, с която плаши хората.И това ако е не е лицемер!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то нама да цъфнете и в НАТО , но Порошенко ще бъде на власт !