Бъдещето на Германия - не толкова бяла и християнска

Защо приема бежанците с отворени обятия?
10 сеп 2015 21:35,
412
Бъдещето на Германия - не толкова бяла и християнска
Снимка: Twitter, fcstpauli

Европа вижда криза в наплива от бежанци от Сирия и други горещи точки. Германия обаче – икономическият стожер на региона, вижда златна възможност.

Населението на Германия бързо застарява и е демографска бомба със закъснител. Стотици училища вече затварят врати, а някои квартали, особено в източната част на страната, се превръщат в призрачни градове. И германците се питат ''Кой ще прави утре Мерцедеси и Фолксвагени?''.

Затова германците се стичат по гари, за да помагат на бежанци, а по мачове измежду транспарантите на любимите отбори се виждат и надписи ''Бежанци, добре дошли сте!''.

Германия предлага едни от най-благоприятните условия за убежище и се превръща в цел номер 1 за бежанците. Само тази година се очакват над 800 000 молби за убежище. Канцлерът Ангела Меркел подготвя обществеността за период на трансформации, които могат да променят дефиницията ''германец''.

Адаптация - и за тях, и за нас

В същото време някои от лидерите в Европа притеснено питат как ли ще се промени националната идентичност от прилива на бежанци, основно мюсюлмани. Меркел обаче е категорична в мнението си, че Германия трябва да възприеме нова визия за страната, която може би в бъдеще няма да е толкова християнска и толкова бяла, пише Вашингтон Пост.

''Те ще се нуждаят от помощ, за да научат немски и трябва бързо да си намерят работа. Много от тях ще станат нови граждани на нашата страна.'', коментира Меркел пред Бундестага. И после допълни ''Ако го направим добре, това ще донесе повече възможности, отколкото рискове.''

Тя не е единственият прагматик. Лидери на големи компании приветстват наплива от хора в работоспособна възраст. Някои университети в Германия отварят вратите си и предлагат на бежанците да посещават някои курсове безплатно. Правителството организира курсове по немски за деца и възрастни.

Германия постила килимчето за добре дошли за бежанците. Бизнесът – от ресторанти до водопроводчици – се мъчат да намерят работници.

И тук идват на помощ сирийците. Онова, което отначало бе погледнато като криза, внезапно се превръща в златна мина за Германия. Много от идващите от Сирия са доктори, инженери и архитекти.

Това е нашият шанс

Без съмнение, в момента търсещите убежище представляват огромно финансово бреме. Но в дългосрочен план, експертите предвиждат, че много от тях ще изградят своя живот в Германия. В страна, където се очаква населението да се свие с 13,2 милиона души до 2060, новодошлите са  в състояние да обърнат статистиката.

Или поне така смята Оливър Джънк, кмет на Гослар с население от 50 000 души в централна Германия. От 2002 насам в градът три училища са затворени и все повече къщи опустяват. Но в последните две години Гослар е приел над 300 бежанци, за които са създадени всякакви възможности. Дори властите свързват работодателите в областта с работоспособните сирийци.

Всъщност, Гослар, както и хиляди други малки немски градчета, искат да привлекат младите да останат там. Защото веднъж получили убежище, бежанците вече имат право на свободно придвижване из страната и градове като Хамбург и Кьолн се оказват по-привлекателни за тях.

Хасан Набхеа е на 28 и е бил студент по медицина в Дамаск. Вече година и половина е в Гослар, но планира през октомври да се премести в Бон и да се запише в университета. ''Тук ми харесва, но едва ли ще се върна, след като приключи курса ми по немски.'', смята той.

Новата обетована земя

Заедно с хилядите сирийци, към Германия се стичат и афганистанци, пакистанци, хора от Северна Африка, както и хора от Източна и Южна Европа. Една от най-проспериращите нации в цял свят вече е цел номер 2 за миграция, веднага след САЩ. Независимо откъде идват хората обаче оптимистично смятат, че ще намерят работа в Германия.

Осама Сюлейман смята, че бъдещето му тук е светло. ''Тук има всякакви удобства и те ни приветстват, надявам се да мога да продължа да уча.'', казва той. ''Не можем да отидем навсякъде. Разбирам защо някои държави се страхуват от нас – смятат, че сме лоши мюсюлмани, защото те виждат терористите по телевизията. Но веднъж като ни опознаят ще ни харесат!''.

Много смятат, че ще успеят. Асиф от Сирия се надява, че ще работи за Самсунг. Али пък си мечтае някой ден да е служител на BMW или Mercedes.

Така се ражда новата утопия – германската мечта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
2
 
! Отговори
гтт преди 8 години
Тия душевни тъпоъгълниците немците в две големи войни вкараха света сега подготвят и трета
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
германия на нелегалните емигранти
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kakvo Ste se sagrijili sa BRD vsimat Bejanzi gonat. Hora koito schte gi vraschtat v darjavnite Kadeto voinata e nama ve4e kato korsovo Albania BRD si snae i bes polsa sa BRD nama da go pravat. Tova ne e bG daje bejanzite ne iskat da ostavat v bG
195
0
 
2
 
! Отговори
за 311 преди 8 години
Пиши на българица, човек, така никой не те чете!...
194
3
 
3
 
! Отговори
111 преди 8 години
Сещам се за немските и английски бабета, които организирано ходят на секс-туризъм из Африка, явно западнячките имат различен от нас прочит на това кое им се нрави, ние тези хора по-мургавките ги презираме, а за тях е екзотика. Знам че и в Швейцария има много красиви мулатчета вече, т.е. миксът с чернокожитее подобрил иначе доста грозноватата им масовка, вероятно и това го имат впредвид като си ги прибират т.нар. бежанци.
193
0
 
1
 
! Отговори
до 312 преди 8 години
"германците щели да си решават проблема с неграмотни ислямисти"Това не го казват германците, казва го статията.Германия няма нужда от тези хора, но просто няма избор! Това е велика държава, с реноме и централен фактор в Европа - не може просто да пробута бежанците по-нататък или да ги отблъсне с полицейски палки на границата. Ние можем, но Германия не.
192
0
 
12
 
! Отговори
seira преди 8 години
НЯКЪДЕ СЛЕД 20 ГОДИНИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ...РЕКЛАМА НА ТУРОПЕРАТОРИ:ДОБРЕ ДОШЛИ В "САУДИТСКА ГЕРМАНИЯ"!
191
0
 
0
 
! Отговори
ot hannover germaniq преди 8 години
towa e ni6to drugo oswen amerikanska propaganda kakwa rabota za kakwa integraziq stawa tuk wapros tuk jiveqt blizo 5 miliona turzi i kurdi ot 50 godini tezi hora bol6instwoto si sa ne integrirani i jiveqt w paralelno ob6testwo jenite im ne rabotqt i rajdat po 4 ili 5 deza injineri tehnizi musulmani e rqdko sre6tano qwlenie targowzi ob6ti rabotnizi ili bezrabotni na sozialni tam gi tarsi musulmanite sa6toto 6te e i sas siriizite mnogo pove4e problemi ot kolkoto polza 6te ima ot tqh
190
4
 
9
 
! Отговори
42 преди 8 години
Т.Е. ПО- МАЛКО РАЗВИТА В БЪДЕЩЕ. ОСВЕН ТОВА ГИ ПРИЕМАТ С РАЗТВОРЕНИ ОБЯТИЯ ЗАЩОТО ЮДЕИСКИТЕ ФИНАНСОВИ ВЛАСТЕЛИНИ Й НАРЕЖДАТ. ТОВА НЕ Е ХИТЛЕРОВА ГЕРМАНИЯ, А ЗАВИСИМАТА И ПОБЕДЕНА СТРАНА.
189
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква работна ръка?От тези 800 000 най-много 10% ще търсят работа.Тоест не повече от 80 000.Останалите ще чакат на помощи.А колкото до ценз - данните са,че 6% са с средно и висше образование а останалите с по ниско или никакво.Тези хора не отиват в Германия за да работят а защото са чули,че там дават големи помощи с които си живееш охолно.
188
8
 
8
 
! Отговори
до бай иван преди 8 години
"значи един кафяф сириец мюсюлманин е по-добър избор за Германия от християнските българи?"Факт! Всички банкоматни/авто/домови крадци в Германия са българи, не "кафяви"!Изобщо "***" са кротки, разбрани и имат респект към местните, докато българите са доста арогантни, щото нали уж били "европейци", муфтят яко германците, а зад гърба им викат "*** шваби". Това арабин никога не го прави, затова нас мразят.
187
5
 
6
 
! Отговори
до Бънди преди 8 години
Не се и опитват! Лъжат, че се опитват.Това се опитвам да ти обясня.В Русия се прави само едно единствено нещо: крепи се властта на Путин и придворните му олигарси. Всичко друго са приказки с ЩЕ ЩЕ ЩЕ - все едни и същи и все нищо не се случва.
186
0
 
12
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
тамън четох мар'тиал на оня цар-вулски мат'риал Каролев. и той пърди и тръби наред как баба ви меркел виждала далеч напред бъдещето на Германия.ок, питам аз:1. значи един кафяф сириец мюсюлманин е по-добър избор за Германия и ги приветства и иска повече от християнските българи?2. като са толкова на зор да приемат бежанци, що онзи Юнкер и баба ви меркел измислиха плана да ги разселят? да си ги държат бе!3. що ни връщат нашите сирийци обратно? ние им виками и роми, но са сирийци.
185
0
 
5
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Хайл Дюнер-Кебаб Републик Доичланд !
184
0
 
15
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Да, в Русия има ниска раждаемост, но се опитват да се справят с този проблем. Има един отговор на Путин за гей браковете. Тогава точно това казва, че раждаемоста е ниска в цяла Европа, но той не иска да решава този проблем с мигранти, защото адаптацията им е страшно трудна. Колкото до кризата в Русия. Руснака и преди живееше бедно, това не е тайна. Така че тия санкции не са толкова страшни.
183
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пука им на 30-тината германски олигарси и техната камериерка мерхел, ква ще е германия( те и така не живеят там). нали тези араби ще бачкат почти даром а не като източно германците да искат нормални заплати, ще си купуват ладите на путин а той ще продава гъзтъ иефтино.
182
5
 
5
 
! Отговори
до Бънди преди 8 години
"Путин казва "Не идвайте, ние ще накараме руснаците да раждат повече деца."Колкото ги накара да спрат с алкохола или да се модернизират или де-корумпират и т.н... Всичко в Русия е ЩЕ ЩЕ ЩЕ и никога не се осъществява. (пусни си някоя реч на Путин от 2000г - няма да я различиш от днешните)Меркел поне не си лъже народа.
181
1
 
10
 
! Отговори
Тролио преди 8 години
Приближава момента ,когато трябва да напуснеме отново Европата за да оцелеем.Буквално,духовно и физически. Качихме се на лъскавия Титаник в трета класа,но сега той се е насочил към право айсберга.Меркел е неадекватна,френците гледат тъпо а тука едни се дървят на руснаците .След 20 години ще си плащат джазието та пушек ще се вдига. 287 : Още някоя друга годинка ще е така.
180
0
 
5
 
! Отговори
вас фюр айн Шайсс преди 8 години
Оливър Джънк ?????ОливЕр ЮНК !ум Готтес Виллен..!
179
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Хитлер стане от гроба набързо ще си тегли пак куршума. Тука в Хамбург е рядкост да срещнеш истински германец.