Лесно е да си либерал, когато няма предизвикателство!

Хърватският външен министър Весна Пусич обсъди бежанската криза
17 сеп 2015 21:54, Виктория Тошкова
21
Лесно е да си либерал, когато няма предизвикателство!
Снимка: архив Reuters

Във времена като днешните имаме силна нужда от лидерство, което да предлага решения и дългосрочен изход, и е важно да промотираме основните либерални ценности и либерални идеи. Това заяви Весна Пусич, министър на външните работи на Хърватия, по време на конференцията "25 години в подкрепа на свободата в България.", организирана от Фондация "Фридрих Науман".

"Нашите общи либерални ценности са подложени на тест и трябва отново да бъдат потвърдени", допълни тя. По думите ѝ много ценности се промотират от всички, но се оказва, че в трудни моменти много хора от политическите кръгове ги изоставят.

Според нея е лесно е хората да са либерали, когато никой не иска нищо от тях и е лесно да изглеждат гостоприемни, когато никой не иска да влезе при тях. Но в трудни времена като в днешните това се оказва по-трудно.

"Като цяло нашите общества не са много различни едно от друго. Това, което ни различава, е видът лидерство, което предлагаме. Бежанската криза наистина е голям тест и дойде като изненада за Европа. В моята страна влязоха почти 6000 души за 24 ч. Затова ще имаме нужда от цялата подкрепа  на нашите приятели и съюзници, но ние не можем и няма да изхвърлим тези хора в нищото".

Ако правителствата и властите не се намесят и не предоставят структурни отговори и решения и дългосрочни изходи от тази ситуация, тя ще се срине в хаос, твърди още Пусич. Затова е важно „да имаме лидерство днес, за да имаме решенията утре“.

По думите ѝ трябва да е налице успешно трансгранично сътрудничество и партньорство, защото никоя страна не може да се справи с кризата сама.

"Хърватия успя да постигне нещо сама и с подкрепата на своите партньори, а именно да поеме отговорност за себе си. Ако обаче успеем заедно да поемем отговорност не само отговорност за нас самите, но и за някой друг, то това би било истински успех", добави още хърватският министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даа, лесно е да си либераст в гурме ресторантите.... Ако някакви некъпани и гладни, не се въртят край витрините и непонятно защо вадят паветата и плочките по улицата!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесно е да си Предател ,когато няма предизвикателства , Весна !
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11. Гешев ,и ти трябва да си либерал- *** !Чухме те !
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Весна Пусич е социолог , през 1984 защитава докторска дисертация !Либерал ??Преподавател в Университетите в Чикаго и Вашингтон ! На 62 г.Бързо се е превъзпитала !
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички външни министри са си научили урока в Европейското семейство !Тая пропусна , че са толерантни и искат да вземем малко от тях ! А какво да каже бедното им население - него кой ще погледне ?
4
0
 
20
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Лесно е да си либерал и човеколюбец, когато харчиш народни пари и оставяш съгражданите ти да *** и мизерстват само и само за едното конграчюлейшънс.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май всички външни министри са от една люпилня - ,,.... лидерство, дългосрочен изход, да промотираме основните либерални ценности и либерални идеи, структурни отговори и решения, трансгранично сътрудничество и партньорство.......'' Все едно, че говорят Митов, Кунева, Вигенин, Надка и всички от техния пол!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесно е да си патриот, когато няма враг, Пусич! Къде са мъжете на България, на Европа?!
1
0
 
33
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Все повече политиците се отдалечават от народите си!!!