НАТО и Киев решиха: Алиансът стъпва здраво в Украйна

Не искаме конфронтация с Русия, подчерта Столтенберг
Обновена: 22 сеп 2015 16:47 | 22 сеп 2015 16:35,
295
НАТО и Киев решиха: Алиансът стъпва здраво в Украйна
Украинският президент Петро Порошенко и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украински представители подписаха споразумение за разширяване присъствието на алианса в Украйна, съобщи президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Бяха подписани три важни споразумения - за статута на офиса на НАТО в Украйна, декларация за разширяване сътрудничеството с НАТО и пътна карта в сферата на стратегическите комуникации", каза президентът.

Съществуващите в Украйна цивилен и военен офис на НАТО ще бъдат обединени и разширени, а пълномощията и функциите на новия офис на НАТО ще бъдат разширени, съобщи по-рано специалният представител на генералния секретар на НАТО за Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай.

Подписването на документите има за цел укрепване на сътрудничеството между НАТО и Украйна в стратегическите комуникации, военноморските въпроси и провеждането на специални операции.

Украинският президент Петро Порошенко заяви пред съвета за национална сигурност, че оставането на Украйна извън НАТО е престъпна политика и правителството му е готово да я преразгледа, предаде Асошиейтед прес.

Порошенко, който днес председателства заседанието на съвета за национална сигурност в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обяви намерението си да промени решението против влизане на Украйна в алианса. Той обаче добави, че членството на страната в НАТО ще се реши на референдум.

Официални представители на НАТО са заявявали, че Украйна трябва да извърши политически, икономически, социални и военни реформи преди да се обсъжда членството й, отбелязва АП.

НАТО ще изпрати съветници в министерството на отбраната и генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, съобщи шефът на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Това е много важно за модернизацията на армията ви, важно е за Украйна и също така е част от нашето развиващо се сътрудничество и част от оперативното ни съдействие", добави той.

 Столтенберг подчерта, че е важно да се зачитат минските споразумения.
 
"Минските споразумения са единственият начин за преодоляване на кризата. Приветстваме всички усилия за зачитане на тези споразумения. Режимът на прекратяване на огъня (в Източна Украйна) като цяло се спазва. Това дава надежда, но ситуацията все пак остава деликатна", каза той.

Шефът на НАТО отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, позовавайки се на "многобройни източници и различни разузнавателни сведения".

НАТО не иска конфронтация с Русия, заяви Столтенберг.

"Работим за конструктивни отношения. Не се намираме в състояние на студена война с Русия, но нямаме и стратегическо партньорство. Поради това НАТО реши да преустанови стратегическото сътрудничество с Русия, като при това запазваме политическите канали отворени, за да продължи политическият диалог и изпълнението на минските споразумения, които са единственият път към решаване на ситуацията в Украйна", заяви генералният секретар на НАТО.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Поредната стъпка към разделяне на Украйна. Едната половина решава да кандидатства за влизане в НАТО, а другата ще отиде към Русия.
94
1
 
1
 
! Отговори
пенко преди 8 години
За първи път прочитам ,че можеш : " ЗДРАВО ДА СТЪПИШ В БЛАТО " !!!
93
1
 
3
 
! Отговори
Къде си НАТОоооооооо преди 8 години
Къде си НАТОооооооооооо? Ислямистите избиха 250 000 много жени и деца в Сирия, два пъти повече изнасилиха. Къде си НАТОоооооооооооооооооооооооооо? Водка ли пиеш?
92
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Украинците!Първо в НАТО, после когато му дойде времето и в ЕС!Окупираните от русия територии сами ще поискат да се присъединят след като започне нормализирането на ситуацията и за пореден път си проличи къде по-хубаво се живее - на Запад или в отломките от някогашния ретрограден ссср.Отговора на този въпрос е ясен на всеки нормален човек, който не е бил под влияние на тоталната съвецка пропаганда. Другите да заминават на североизток!
91
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин се оказа най-успешния проект на ЦРУ.Уменията и постиженията му са уникални, нека споменем само част от тях:1. Вдъхна нов живот на НАТО - Украйна, Швеция, Грузия и Сърбия са само част от новите желаещи да се присъединят към Алианса2. Повиши многократно имиджа на Американците зад граница, като им даде статута на ангели-закрилници, които на фона на кръвожадните руснаци изглеждат като Спасители3. Върна собственото си население в първи клас, като им стопи доходите и прибра валутатаБРАВО !
90
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасна новина, Украинците се присъединяват към цивилизования свят.Стига вече руска сатрапия!Браво!
89
6
 
1
 
! Отговори
язък преди 8 години
На Лилипутя пак ще му стане тъпо.
88
3
 
15
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Ега ти наглия *** е тоя Солтенберг!?....
87
2
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
До Анонимен 164"Кога САЩ ще оставят всички на мира?"Когато Иран изтрие Израел от картата ;-)
86
3
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
порошенко върти хитра игра...на запад му нямат доверие и мислят,че е човек на жужо...порошенко знае това и за да разсее съмненията говори на висок тон,че е прозападен, ...да ама не...от своя страна западни ***,вкл и тоя ...берг...мерк,нарочно пращат в укро ген щаба,който гъмжи от хора на руснаците свои съветници от нато,за да се уверят все пак западняците в играта на порошенко и най-накрая да го разкарат...те обаче си нямат представа с какъв играч си имат работа от другата страна.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
youtube/watch?v=BfefPZrBgyc
84
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това от което най-много се страхуваше Путин Украйна в НАТО и заради което нападна Украйна е на път да се случи. Путин е световен шампион по постигане на обратни на очакваните от него и кохортата му резултати.
83
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко смешно, тия меки китки бяха "съпили здраво" и в Грузия, и в Азърбейджан, и в Киргизия.... и т.н, ама след година две ги гонят като мръсни котета! Да се набуташ на изконна руска земя.... трябва да си напълно загубил връзка с реалността или да си пълен шизофреник! Тия ги гонят отвсякъде, а те като *** се чудят къде да се наврът още! Е, "вежливите зелени човечета" ще им покажат къде е задната врата! Още малко!
82
5
 
47
 
! Отговори
Неразбиращ преди 8 години
Вие не искате конфронтация с Русия, но точно това правите.А как ще завърши всичко това, предстои да видим.
81
3
 
9
 
! Отговори
kalchomaniq преди 8 години
Въх, вие сте една същинска Светлана Шаренкова :)))
80
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Samo si predstavete ako ya nqmashe NATO,Rusia spokoyno shteshe da okupira evropa i blizkiya iztok,i balgarite shtqha da sa mnogo shtastlivi
79
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оооо, комшу, идвам да *** жена ти, ама не ща конфронтация с теб...
78
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО като чума плъзват навсякъде и което докоснат повяхва и умира. Натрапчиво, досадно, правят война дори когато няма такава. След като изгориха целия Близък Изток и нарекоха това победа, сега се прехвърлиха в Украйна. Достатъчно е под ръка да имат управленци-продажници като този клоун президента на Украйна или нашия и се чувстват добре дошли. Наричат се "партньори". Не се сещам за държава освен Великобритания където местното население да не може да ги понася. Кога САЩ ще оставят всички на мира?
77
4
 
15
 
! Отговори
Сержант преди 8 години
Война няма да има. Целта е Германия и Русия да са далеч една от друга. bradva.bg/bg/article/article-59126#.VgGHcd_tmkp
76
9
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" САЩ не иска конфронтация с Русия", а иска да разпали нова световна война!Обвиняват Русия,че подкрепя сепаратистите в Украйна, а подкрепят сепаратистите в Сирия !Що за логика!?!