Европа търси частични решения на проблема с бежанците

Нужна е операция срещу ИД, иначе - голяма бежанска вълна
23 сеп 2015 18:58, Анисия Иванова
6
Европа търси частични решения на проблема с бежанците
Снимка: БТА

Европа се занимава с частични решения на проблема с бежанците. Голямата грешка на Европейската комисия е, че не пожела да проведе веднага среща на високо равнище, както искаха някои държави, а започна да се занимава с разпределението на бежанците. Тази теза защити в ефира на сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

По думите му предварително е било ясно, че това т.нар. решение за квотното разпределение на 120 хиляди мигранти от Италия и Гърция, „няма да бъде взето с консенсус”, „поради яростната съпротива на пет източноевропейски страни” преди гласуването. Против квотното разпределение гласуваха вътрешните министри на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

Още по темата
„Казвам пет, защото Полша през цялото време беше срещу решението и в последния момент гласува „за”, като се съгласи да приеме над 4 хиляди бежанци”, допълни Николов.

Съгласно промените в Лисабонския договор от 2009 г. е необходимо страните, които гласуват важните решения, да са 65% от членовете на ЕС. „От вчера, 22 септември, имаме само 10% от страните, които не са съгласни”, подчерта експертът и допълни, че желанието в ЕС е било да бъде демонстрирано единство по въпроса.

Николов смята, че Европа трябва да разисква големите въпроси, които са останали недискутирани. Взетото решение решава един междинен проблем – какво да се прави с тези 120 хиляди бежанци, но не и кризата като цяло.

Големите въпроси са как да бъдат туширани тези кризи, които пораждат бежанския поток., колко средства да бъдат заделени за бежанците в Турция, Ливан и Йордания, където е най-големият брой. Третият голям въпрос по думите му е свързан със създаването на механизъм за разпределение при ‘следващите бежански кризи”.

По думите му има известно отрезвяване в западноевропейските страни след кампаниите за предизвикване на състрадателност. Убеждението, че бежанците ще решат демографската криза – защото идват подготвени професионалисти с висше образование, се оказа нереално. Наред с това проявите на бежанците в Западна Европа – вандалщината, сблъсъците, подпалените коли в Париж, смущават жителите на континента.

Според Николов необходима е и наземна операция срещу ИД, защото само с въздушна няма да бъдат постигнати целите. "ИД действа с хибридни средства. С военни средства може да се порази само военното й крило", обясни той.
Все още има перспектива да се постигне глобално решение на проблема с ИД, но ЕС вече губи инициативата, защото се занимава с временни проблеми. Ако обаче не се намери бързо решение на проблема, ще бъдем свидетели на още по-голяма бежанска вълна.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria On Air.

Още новини четете в сайта на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми да открият спа центровете треблинка,дахау и другите закрити поради липса на матриал
2
0
 
12
 
! Отговори
Patriot преди 8 години
И естествено българските политици се наведоха най-ниско!!! Браво на държавите, които отстояват независимостта си и пазят интересите на поданиците си!!! Ние както обикновено- мизерниците на Европа! С най-скапаните и продажни политици!!!
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто оставете Русия да си свърши работата и край с проблема ИД.