Путин твърд: Русия помага на легитимната армия на Асад

Поддържаме абсолютно легални правителствени структури, заяви той
Обновена: 27 сеп 2015 15:22 | 27 сеп 2015 15:19, Елка Василева
378
Путин твърд: Русия помага на легитимната армия на Асад
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия оказва в Сирия военна помощ на легитимната армия на президента Асад, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той каза това в интервю пред американския журналист Чарли Роуз за телевизии Си Би Ес и Пи Би Ес в навечерието на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

По думите му руското присъствие в Сирия се изразява в момента в доставка на оръжие за сирийското правителство, обучаване на персонал и оказване на хуманитарна помощ на сирийския народ.

Още по темата

"Там има само една легитимна армия - това е армията на президента на Сирия Асад", посочи руският президент.

Той изрично подчерта, че военната подкрепа за незаконните структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на устава на ООН. Той допълни, че военна помощ може и трябва да се оказва само на легитимни правителства или на страни, с тяхно съгласие или по тяхна молба или по решение на Съвета за сигурност на ООН.

"В случая става въпрос за молба за оказване на военно-техническа помощ, което ние правим в рамките на абсолютно законни международни договори. Поддържаме абсолютно легални правителствени структури", отбеляза руският президент.

"Според интерпретацията на някои наши международни партньори, на силите на Асад противостои опозицията, но в действителност реално армията на Асад се бори с терористичните организации", посочи Путин.

В интервюто той се позовава на отчети на представители на Пентагона пред Конгреса на САЩ за американското обучение на бойни части на сирийската опозиция. По думите му в крайна сметка вместо 5 до 12 хиляди бойци, са били подготвени общо 60, а с оръжие в ръка са едва 4 или 5 души - всички останали са преминали на страната на Ислямска държава с американското оръжие.

Руският държавен глава припомня, че Русия предлага сътрудничество и на страните от целия регион.

"Опитваме се да създадем някаква координационна структура. Лично информирах за това президента на Турция и кралете на Йордания и Саудитска Арабия", каза Путин, като допълни че за това са били информирани и Съединените щати, външният министър Джон Кери е разговарял подробно по този въпрос с руския си колега Сергей Лавров, а и военни представители на двете страни са обсъждали темата.

"Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия против терористите", отбеляза руският президент.

В изказването си пред Общото събрание на ООН Владимир Путин ще засегне въпроса за реформата в ООН, ще призове за усилията за борба с тероризма и ще даде оценка на сегашната ситуация в международните отношения като цяло. Той представи всичко това в интервюто си пред Чарли Роуз.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО ПУТИНА НЕ ПОДКРЕПЯШЕ АСАД ДА Е УМРЯЛ ВЕЧЕ И В СИРИЯ ДА Е ОМИРОТВОРЕНО!!САЩ НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В СИРИЯ ДОКАТО Е ПУТИН НА ВЛАСТ ТАМ!!!!РУСКИЯ НАРОД НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ГЛУПАВ И БЕЗМОРАЛЕН НО Е ДОСТА БЕДЕН ОТ ПУТИНА И Е МНОГО СТРАХЛИВ ЯВНО ИНАЧЕ ПУТИНА НЯМАШЕ ДА ГО ИМА ВЕЧЕ!!!!
7
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До непукистЛЪЖЛЬО!!!!! ФОРБС ИМА КЛАСАЦИЯ ЗА НАЙ-ВЛИЯТЕЛНА ЛИЧНОСТ !!! ПОЛИТИК НА ГОИДНАТА ПУТИН МОЖЕ ДА СТАНЕ САМО В РУСИЯ КЪДЕТО ЦЯЛАТА МЕДИЯ Е НЕГОВА :DПУТИН ЩЕ Е ПАК НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ ЗА 2015-ТА ТЪЙ КАТО ИЗБИ НАЙ-МНОГО ХОРА ПРЕЗ ГОДИНАТА ;D
6
1
 
52
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Няма да се учудя ,ако "Forbes" за трети път го изберат за политик на годината ,а колкото до призива за всеобща борба с терористите как да стане краварите да тръгнат срещу отрочето си което създадоха за да им върши мръсната работа ,а именно свалянето на неудобното правителство на Сирия начело с Асад.
5
0
 
47
 
! Отговори
555 преди 8 години
Наистина защо се трият коментари в сайт през 21-ви век, да не би да сме в Ислямска държава,това тихо процесче навлезе и в дълбочината на проблемите у нас, самите хора в БГ се радикализираха - качваш се в тролея и ти крещят, слизаш на спирката ултраси на отбор, крещят и плашат, отиваш в някоя банка - пак някакви пенсионирани гардовете те поставят на маса за чакане, тръгваш за планината, ченгета с палка, радикални искат 2 кафета за 50 лева... Егати радикализацията и интернационализацията
4
1
 
69
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Военната намеса / подкрепа/ на САЩ разруши държавността в Ирак, Либия, Египет, сега на дневен ред е Сирия.Ислямска държава съществува именно защото САЩ създадоха хаос в големи райони на Близкия изток. Намесата на САЩ е пагубна - тя облагодетелства само само оръжейните монополисти. Крайно време е американските наемници да бъдат изтеглени - няма нужда да защитават " свободата на Америка"на хиляди километри от собствената й територия.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До едър капитализ (а може би катитагъз)Не се свършват ***...
2
70
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Това че кървавият диктатор Асад, вкопчен с цената на всичко във властта, с това, че трови със зарин собственият си цивилен народ, не прави никакво впечатление на диктатор ***. Колеги са все пак, трябва да се разбират, подкрепят и уважаватP.S.Мда, и днесаджиите са на рубли, не дават нищичко да се напише срещу аутиста-диктатор ***. Трият яко и БАНват. Няма нищо де, той ТОР-а лесно сменя адресите :)
1
55
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЯ ЗА ПУТИН Е ЛЕГИТИМНА И АРМИЯТА МУ И В ДОНЕЦК И В ЛУГАНСК :DСИРИЯ ИМА САМО ЕДИН УПРАВНИК И ТОЙ СЕ КАЗВА ПУТИН! ;DDDАСАД ОТДАВНА Е САМО ЕДНА НЕЗНАЧИТЕЛНА МАРИОНЕТКА!!!ТЪЙ, ЧЕ ПУТИН ГОВОРИ ЗА СВОЯТА АРМИЯ В СИРИЯ КАКТО И В УКРАЙНА, ЧЕ БИЛА ЛЕГИТИМНА :DDD КАКЪВ СРАМ, ЧЕ РУСКИЯ НАРОД НЕ Е ВЗЕЛ МЕРКИ СРЕЩУ *** Н ОЩЕ!