Вулкан замърсил въздуха повече от европейската промишленост

Дневно са изхвърляни до 120 000 тона серен диоксид
Обновена: 27 сеп 2015 13:21 | 27 сеп 2015 13:09, Елка Василева
12
Вулкан замърсил въздуха повече от европейската промишленост
Снимка: архив, Reuters

Токсичният газ от изригналия миналата година исландски вулкан Бардарбунга надвишава три пъти емисиите от цялата европейска промишленост, установиха учени от университета на Лийдс, съобщи Phys.org.

Изригването на лава от вулкана Бардарбунга през август миналата година е освобождавало до 120 000 тона дневно серен двуокис. Този газ може да предизвика киселинни дъждове и дихателни проблеми.

Активността на вулкана продължи шест месеца. За този период от него изтече достатъчно лава, за да покрие район с размера на Манхатън.

Изригването на Бардарбунга беше най-голямото в Исландия за повече от 200 години. То не се отрази на полетите, защото изригваше само лава, без пепел. Качеството на въздуха обаче пострада от него.

Британските учени са използвали за изследването си спътникови данни, за да картографират разширяващия се облак от токсичен газ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага да се наложат санкции на Исландия, че позволява такива безобразия! За тях няма ли пакт от Киото!?
8
5
 
2
 
! Отговори
Shark преди 8 години
ГЛУПОСТИИИИИ АКО ВУЛКАНИТЕ ЗАМЪРСЯВАХА, ДОСЕГА НА ПЛАНЕТАТА ДА НЕ БЕШЕ ОСТАНАЛО НИТО ЕДНО ЖИВО СЪЩЕСТВО. СТИГА ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИИИ
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според последните течения на модата сред надправителствени организации като IPCC, въглеродния диоксид бил токсичен замърсител. Трябва всеки който е на това мнение да даде личен пример и да спре да издиша токсичния газ.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами сега? Кой ще плати квотата!? Ал Гор направо ще полудее!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един вулкан анулира всички усилия по намаляването на CO2, направени с много жертви, за сметка на народа и за печалба на една групичка "елит".Това трудно може да влезе в главите на обсебените на тема - колко отровен е атмосферният газ карбоновият диоксид и как трябва да се върнем в каменната ера за да спрем "глобалното затопляне". Особено както са решили да превръщат карбоновите "кредити" в световни пари...
4
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 8 години
Вулкана веднага да се сертифицира за Евро 6.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Санкции на вулкана...веднага
2
0
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Нека сега хамерика да провери за "пиратски софтуер" за вредните емисии, да видим дали е пиратски, и да подадат жалба в министерството по "вулкани"...
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лобистите на ковашки оправдаха брикел!