Започна се! Руските самолети тръгнаха

Вече са нанесени първите авиоудари по обекти в Сирия
Обновена: 30 сеп 2015 16:21 | 30 сеп 2015 15:05, Елка Василева
519
Започна се! Руските самолети тръгнаха
Снимка: архив, Reuters

Самолети на руските ВВС започнаха провеждането на въздушна операция с нанасяне на целеви удари срещу терористите от Ислямска държава в Сирия, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Ударите се нанасят по военна техника, свързочни възли, транспорта, складове за оръжие, боеприпаси и гориво-смазочни материали, принадлежащи на терористите от Ислямска държава, предаде РИА Новости.

Русия е изпратила военна авиация в Сирия след отправено искане от Дамаск, съобщи по-рано руската агенция, като се позова на изявление на офиса на сирийския президент.

„Руските ВВС бяха изпратени в Сирия след искане от сирийска страна, (съдържащо се) в писмо на президента (на Сирия Башар) Асад до президента (на Русия Владимир)  Путин, в което се предлага изпращане на руските ВВС в рамките на инициативата на президента Путин за борба с тероризма“, цитира агенцията изявлението на офиса на президента на Сирия.

Още по темата

Русия нанесе първия авиоудар в Сирия – по предградие на Хомс, съобщи CNN от своя страна, като се позова на източник от администрацията на САЩ. Ударите са нанесени от руски бойни самолети, базирани на авиобазата в сирийския град Латакия.

САЩ имат данни, че Русия е започнала да нанася въздушни удари в Сирия, вероятно в района на град Хомс, съобщи също така Ройтерс.

Русия е уведомила САЩ за започващите нападения с един час предизвестие, предаде Ройтерс. Ударите били нанесени в района на централния сирийски град Хомс. Информацията за руските атаки е предварителна, заяви цитираният източник, който пожелал да запази анонимност и отказал да съобщи каквито и да било подробности.

Кюрдският новинарски канал Slemani Times обаче съобщи, че по негова информация два руски фронтови бомбардировача Су-24 са нанесли авиоудари по позиции на бунтовниците в района на град Хама, намиращ се на 213 км северно от Дамаск.

Междувременно руски журналисти изясниха, че една от главните цели на бомбардировките на Русия е пресичане на възможността за добиване на петрол от терористите и по-нататъшна контрабанда. По данни на „Новая газета“ военните вече са се консултирали със специалисти в областта на петрола.

По-рано днес Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, разреши изпращане на руски войски в Сирия. Искането беше отправено от президента Владимир Путин, който е получил молба от президента Сирия Башар Асад  за оказване на военна помощ срещу Ислямска държава. Шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов подчерта, че става дума изключително за операция на руските военновъздушните сили в Сирия, не и за наземна операция.

Вижте първи кадри от бомбардировките:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
58
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започна се...Бог с вами!Слава на Русия и Путин,последния бастион на християнството!
315
27
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До те едни самолети 418Умнико по всичките арабски земи има 350 от 356дни в годината идеално време. Су-30 има модерен радар и защитна система ако се появи някое ПВО ще бъде унищожено или Самолет който нарушава въздушното пространство.Су-24М2 има 2 радара единия за следване релефа на местността другия прицелен но реално няма да се ползват а само Системата Каира ТВ и инфрачервена прицелна система с лазерен прицелСу-25СМ има ТВ/ИЧ прицелна система с лазерен целеуказател идеална за лов на ИДили
314
56
 
36
 
! Отговори
Cape May, NJ USA преди 8 години
Слава на Путин. Изтреляй и няколко Булави по краварската кочна
313
54
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия - САЩ, шахматист срещу покерджия!
312
6
 
4
 
! Отговори
дружинен председател преди 8 години
Пропусна събитията в. Унгария и тези сега в . Украйна
311
28
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оказва се, че руснаците не са бомбандирали цели на ислямска държава
310
36
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте *** на умряло за любимия ви ИДИЛ. Ако не ги натикат в миша дупка, чакайте поредната малка порция от няколко милиона напуснали региона!!! Нямам намерение да ставам защитник на американските интереси в центъра на Евразия!!! На народите взе да им писва!
309
18
 
30
 
! Отговори
ммм преди 8 години
дума пропагандатор няма в бълг. език неграмотна руска подлого
308
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До помнимобикновен пропагандатор (американск. гъзоблизст.)
307
28
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътин беля след беля прави
306
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сунитоше един пропагандатор, това е информационна война!
305
45
 
63
 
! Отговори
помним преди 8 години
1968 г. Чехословакия1979 г. Афганистан1999 г. Чечня2015 г. Сирия#извинетесебе
304
42
 
53
 
! Отговори
те едни самолети преди 8 години
Започна се! Руските самолети тръгнахаСТАРИ ТАРАЛЯСНИЦИ, КОИТО СЕ ВАРДЯТ ДА НЕ БЪДАТ СВАЛЕНИ И ЗАТОВА БОМБЯТ ЦИВИЛНИ ОБЕКТИ И ХОРА, КЪДЕТО ИМ ПАДНЕ! ФЪРЛЯТ БОМБИТЕ ПО ГРАДОВЕТЕ! НЕ ИМ ПУКА, КОГО УБИВАТ!
303
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименти си пропагандатор, това само един човек "интелектулец" да бе.." и др
302
33
 
55
 
! Отговори
сунит преди 8 години
*** бомбят мирни градове и избиват жени и деца!!!!
301
33
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво на ушанките, резултата 36 цивилни убити. От Ид- 0хахаха
300
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Да бе...."Това е и това е информационна война, към която някой е хубаво готови" Ти си пропагандатор, нали?
299
31
 
56
 
! Отговори
Да бе.... преди 8 години
Руснаците са много ефективни срещу терористите ---избиват ЦЯЛОТО население наред...и ГОТОВО!АДСКА ЕФЕКТИВНОСТ, БЕ....!
298
0
 
3
 
! Отговори
Елка Василева преди 8 години
"Това е и това е информационна война, към която някой е хубаво готови"
297
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една лъжа, повторена сто пъти не става истина. Асад е легитимния представител на Сирия и вече пета година ще стане откакто платени и обучени "бунтовници" избиват сирийския народ в опита да маркират "цветна революция". Наистина ли си мислите, че ако местните са искали, досега нямаше да му видят сметката? Американския "контролиран хаос" стана истински с ИДИЛ. А сега - кой ..... , ...., кака се ожени!