САЩ иска от Москва правила за сирийското небе

Целта е да се избегнат въздушните инциденти
142
САЩ иска от Москва правила за сирийското небе
Снимка: Reuters

Американският министър на отбраната Аштън Картър призова Москва спешно да отговори на предложенията на Вашингтон за приемане на правила за поведение в сирийското небе с цел избягване на въздушни инциденти, предаде Ройтерс.

Американските и руските военни проведоха видеоконференция миналата седмица, на която представителите на Пентагона предложиха да се приемат правила за избягване на инциденти по време на паралелните кампании на въздушни удари в Сирия, извършвани от Русия и от водената от САЩ международна коалиция. Но по думите на Картър оттогава не са последвали никакви действия на Москва в тази посока, съобщава БТА.

"Чакаме руснаците. Дължат ни отговор", каза пред репортери американският министър на отбраната при посещение в авиобазата Морон де ла Фронтера в Испания. "Трябва да отговорят и то веднага".

Картър осъди "наистина безотговорното и непрофесионално" нарушаване на турското въздушно пространство от руски изтребители.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви по-рано днес, че Москва би се радвала да посрещне делегация от турското министерство на отбраната, за да обсъдят избягването на каквито и да било "недоразумения" в Сирия.

Американското предложение включва основни правила за сигурност, като спазване на безопасна дистанция между американските и руските самолети и използване на общи радио честоти за сигнали за бедствие, казаха официални източници. Те допълват, че правилата биха били сходни с тези в гражданското въздухоплаване.

Картър изрази разочарование, че Русия, след като е призовавала за преговори със САЩ, е допуснала да мине толкова много време, преди да излезе със становище за американските предложения.

"Професионалното поведение изисква да доведат нещата докрай по отношение на направените предложения, а те още не са го направили. А това може да е още един признак за стратегическото им объркване, не знам", каза той.

САЩ и Русия защитават тезата, че имат един и същи враг - радикалната сунитска групировка "Ислямска държава", обявила халифат в цяла Източна Сирия и Северен Ирак. Но САЩ яростно се противопоставят на подкрепата на Москва за сирийския президент Башар ал Асад и обвиняват Русия, че взема на прицел основно други бунтовници, които са против Асад, а не "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
38
 
! Отговори
А преди 8 години
САЩ кога ще се научат да спазват международните правила?
84
24
 
0
 
! Отговори
ь| преди 8 години
Русия да спазва правиалата. Не й искате да се налагате други.
83
0
 
34
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Искат правила няма лошо обръщат се към правителството на Сирия и ,ако се договорят готово иначе ,ако обичат да спазват международните правила и да не си завират гагата където не им е работа достатъчно "демокрация"посяха.
82
0
 
11
 
! Отговори
idiot преди 8 години
mi to e zapisano v pravilnika na oon darjava koqto poiska ot drugi darjavi voenna pomost priema za dadenost voennite sili na drugata darjava kato svoi voenni sili siriq poiska ot rusiq voenni sili zna4i otgovornostta e na siriq amerikanskinskite voennovazdushni sili operirasti na teritoriqta na siriq sa nezakonni spored mejdunarodnoto pravo stom siriq ne e poiskala ofizialno ot tqh namesa znachi nad siriq mogat da operirat samo ruskite vvs to e prosto ama koi ima akal da go razbere
81
1
 
10
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
По-неадекватен от поведението на САЩ е само коментар 85 - "gulubici". Tap li si ili tup? И знаеш ли как се пише кър на латиница. За да ходиш на къра да поумнееш малко.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pravilata sa iasni: ednite trepat teroristi, drugite trepa orata u bolnicite. kaf e vaproze, maina?
79
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе да го духат всички!
78
5
 
4
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Iskat za da uspiavat prejdevremenno da informirat isliamska durjava
77
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ иска от Москва правила за сирийското небеЕдинственият отговор, който Русия може да даде на искането на САЩ е: След като САЩ искат правила за сирийското небе да се обърнат към законния президент на Сирия и да преговарят с него. Русия е в правото си да установява правила единствено за руското небе, а за сирийското - само като консултант на страната на Башар Асад. Ако това не удовлетворява САЩ, Русия безкрайно ще съжалява, но друго решение на американското искане е незаконно.
76
2
 
39
 
! Отговори
пож преди 8 години
Русия знае с дявола никакви договорки......
75
2
 
29
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 83Аз ще те попитам само едно:1. Украйна е фалирала.2. ЕС няма да я вземе3. САЩ няма как да я вземе пари за война винаги е давала но за да възстанови икономиката на някоя страна НЕ.КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЦЕНАТА НА ФАЛИТА? ЕС ?? ТОВА НЕ СА ТИ 15 МИЛИОННА ГЪРЦИЯ ТОВА СА 40 МИЛИОНА ГЛАДНИ ГЪРЛА СЪС СВРЪХ КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА. САЩ??? ДА Е ПЛАЩАЛ НЯКОГА ЗА НЕЩО?ЩЕ Я ПРОБУТАТ НА ПУТИН да се разправя с ОЛИГАРСИ и да ги гони по света за откраднати париИ да ХРАНИ 40 милиона Гладни бе икономика
74
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо американците да се оправят с правилата за полети с "Лекари без граници",щото в Кундуз американците си действаха без правила,както обикновено.Ама там няма руски самолети затова докторите го отнесоха и за американския провал досега в Сирия..
73
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оня черния нали имаше най-добрата армия на света?Какво се е разискал сега?Страх го е,че като се срещнат с руснаците отново ще хвърчат рапорти за напускане.
72
5
 
39
 
! Отговори
Бармалей преди 8 години
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН!!!ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ И ВСЕ ТАКА ДА МОРИ ДУШМАНИТЕ СИ!!!
71
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Большой ЧЛЕН Россия положила на США и их друзей .НАТО вешайтесь СУКИ
70
4
 
33
 
! Отговори
ee преди 8 години
на война като на война,По слабият ще търси условия а по силният ще налага своето,Ако САЩ пита за нещо Русия помислете защо
69
2
 
18
 
! Отговори
биров преди 8 години
всички ни прецаква тази война..някои плащат с данъци други с кръв,дано спре това безумие..стават интересни дискусии покрай всичко това,но все пак хора умират
68
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпроса е какво правим като дойдат китайците?Другото до тук е ясно!
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименDO 87A amerikanskite radari ot Ukrayna kontrolirat teritoriyata do Moskva
66
4
 
2
 
! Отговори
NEW преди 8 години
Разбрах,че Нворуссия я имало още/вече/?!?И вече граничи с НАТО.Няма значение това,че никой,включително и РФ, не са признавали такова убразование.Щом е до НАТО,значи я има за да я няма.Както и майка и.