САЩ иска от Москва правила за сирийското небе

Целта е да се избегнат въздушните инциденти
142
САЩ иска от Москва правила за сирийското небе
Снимка: Reuters

Американският министър на отбраната Аштън Картър призова Москва спешно да отговори на предложенията на Вашингтон за приемане на правила за поведение в сирийското небе с цел избягване на въздушни инциденти, предаде Ройтерс.

Американските и руските военни проведоха видеоконференция миналата седмица, на която представителите на Пентагона предложиха да се приемат правила за избягване на инциденти по време на паралелните кампании на въздушни удари в Сирия, извършвани от Русия и от водената от САЩ международна коалиция. Но по думите на Картър оттогава не са последвали никакви действия на Москва в тази посока, съобщава БТА.

"Чакаме руснаците. Дължат ни отговор", каза пред репортери американският министър на отбраната при посещение в авиобазата Морон де ла Фронтера в Испания. "Трябва да отговорят и то веднага".

Картър осъди "наистина безотговорното и непрофесионално" нарушаване на турското въздушно пространство от руски изтребители.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви по-рано днес, че Москва би се радвала да посрещне делегация от турското министерство на отбраната, за да обсъдят избягването на каквито и да било "недоразумения" в Сирия.

Американското предложение включва основни правила за сигурност, като спазване на безопасна дистанция между американските и руските самолети и използване на общи радио честоти за сигнали за бедствие, казаха официални източници. Те допълват, че правилата биха били сходни с тези в гражданското въздухоплаване.

Картър изрази разочарование, че Русия, след като е призовавала за преговори със САЩ, е допуснала да мине толкова много време, преди да излезе със становище за американските предложения.

"Професионалното поведение изисква да доведат нещата докрай по отношение на направените предложения, а те още не са го направили. А това може да е още един признак за стратегическото им объркване, не знам", каза той.

САЩ и Русия защитават тезата, че имат един и същи враг - радикалната сунитска групировка "Ислямска държава", обявила халифат в цяла Източна Сирия и Северен Ирак. Но САЩ яростно се противопоставят на подкрепата на Москва за сирийския президент Башар ал Асад и обвиняват Русия, че взема на прицел основно други бунтовници, които са против Асад, а не "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Украйна руските специални части респектираха западните военни специалисти с координацията и бързината си. В Сирия самолетите СУ-30 и особено СУ-34 предизвикват само възхищение.
64
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не са изорали САЩ в Украйна, Русия си взе Крим и сега контролира 2/3 от територията на Украйна с радарите си.
63
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ направиха Алкайда,после ИД и накрая искат правила от мечката?!Или са нагли или са ***,илисе правят на ''добрият вълк Лупи!''
62
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Obama e nay nereshitelniya prezident dosega ,sega ako ,REYGUN,ILI BUSH beshe na vlast nad Siriya F kite shtqha da svalqt ruskite baraki kato gulubici
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли САЩ да иска правила от Русия?Що за въпрос ?!Явно някой е доста болен....
60
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 74"ЕКСПЕРТЕ" САЩ КАЧИХА НА ДЖЪМБО ДЖЕТ 80 тонен лазер една балистична ракета на 100км при полигонни условия не можаха да свалят ти ми говориш за ОРБИТАЛЕН лазер стрелящ на 500-1000 че и повече километра???? Вземи се пообразовай малко. Единствената използваема установка е монтирана на кораб и тежи 500 тона исамо енергийната централа на голям боен кораб може да и осигури енергията която и е нужна
59
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До NEWНОВОРУСИЯ я има ...Донбас не е паднал ..изтона украйна ще си избере прруски кметове и власти .....Русия успя в Донбас ....ако не си разбрал !
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 71 Ti taka si mislish
57
4
 
12
 
! Отговори
майорски преди 8 години
САНКЦИЙ .....САНКЦИЙ ЗА РУСНАЦИТЕа са ко стана ....ама дайте да се разберем къде може да летим ние ?СМЕШНО!!!
56
2
 
2
 
! Отговори
NEW преди 8 години
Някой знае ли какво стана с Новоруссия,че покрай Новосирия нещо зачезна първия проект?Да не би случайно нещо...?
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 15 дни ислямистите така дълбоко ще са се заровили че руснаците ще ги вадят с "Буратино" а хора спонсори ще вие многогласно по всички медии 24*7!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиKakvi 30 kilometra govorish ve ,raketata shte bude unishtojen ot kosmosa s lazerno orujie oshte kato e izstrelqn
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха... Руснаците стрелят по противниците на Асад и избягват ИД, но от как те са там:- Армията на ИД се разпада, войниците дезертират и бягат- Бежанците са тръгнали обратно да се връщатАма не се ли познава по резултата?
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На руските мюсюлмани им не дреме за Турция. Турция...
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Siria 22 miliona Suniti 20 miliona Shiiti aleviti 2 miliona ot koito po proizhod e i kasapina narodoubiec ASAD ,koito 50 god terorizirat sunitite
50
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До :) 62Да те светна нещо умнико 54 година САЩ се ужасиха след появатан на крилатата ракета КСР-2. Разузнаването донесе че ракетата няма даже глава за самонасочване а само МЕХАНИЧЕН Автопилот. Обаче програмируем. Тактиката е стреля се по самолетоносач с 2 ракети. Първата я свалят 30 км от кораба но и радарите забиват втората лети докато стигне пррограмната си точка и се взривява +/- км о самолетоносача. Ядрения взрив не прощава.Разбери дори допотопно по-лошо от Ядрено оръжие няма
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Както казват мъдрите руснаци:Пживем - увидим!
48
4
 
14
 
! Отговори
майорски преди 8 години
САНКЦИЙ ...САНКЦИЙ за Русия ...... само САНКЦИЙ .....ИЗОЛАЦИЯ....ами какво искате от Русия бре .....кравари миризливи ....а са свалете санкциите за да ви каже Руснака какво да правите ! и къде да летите ....
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиTurcia nqma da mrudne,samo shte dade instrukcii na 35 miliona musulmani suniti v Rusia,vidq li evropa kak klekna kato go navodni s bejanci
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTO NIKOY NE PITA ASAD ZA PRAVO NA PREMINAVANE PREZ VAZDUSHNOTO PROSTRANSTVO NAD SIRIYA? AMERIKANCITE I TAKA NARECHENATA KOALICIYA SA AGRESORI SPORED MEJDUNARODNITE ZAKONI. KADE E OON?