US генерал: Американският удар по болницата в Кундуз е грешка

Министър Картър: Когато правим грешки, си ги признаваме!
7 окт 2015 09:27, Елка Василева
64
US генерал: Американският удар по болницата в Кундуз е грешка
Снимка: БТА

Американското нападение срещу болницата в афганистанския град Кундуз е станало въпреки "строгите" американски процедури за избягване на подобни грешки. Това заяви в Сената на САЩ командващият американските и международните сили в Афганистан генерал Джон Кембъл, цитиран от Асошиейтед прес.

В своите показания три дни след удара по медицинското заведение, при което загинаха най-малко 22 души, Кембъл заяви, че в събота афганистанските сили са поискали въздушна подкрепа, докато са водели боеве с талибански бойци в Кундуз. Те са разговаряли с американските спецчасти на място. Американските сили от своя страна са били във връзка със самолета Ей Си 130, който е стрелял по болницата на "Лекари без граници", добави той.

Още по темата

"За да бъдем ясни, решението за осигуряване (на въздушни удари) беше американско, взето в американската командна верига", каза Кембъл.

"Болницата бе поразена погрешка. Никога не бихме взели умишлено на прицел защитено медицинско заведение", добави генералът.

Американското министерство на отбраната ще разследва въздушния удар по болницата в Кундуз, съобщи говорител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че президентът Барак Обама очаква да бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

От своя страна министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че съжалява дълбоко за смъртта на 22 души при американски въздушен удар по болница на организацията "Лекари без граници" в северния афганистански град Кундуз, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. "Министерството на отбраната съжалява дълбоко за загубата на невинни животи след това трагично събитие", заяви Картър в комюнике.

"Армията на САЩ полага огромни грижи в операциите си да предотврати загубата на невинни животи и когато правим грешки, си ги признаваме", каза той, цитиран от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: АфганистанСАЩКундуз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то следващия път може и с ядрено оръжие да ударят някого и да се извинят...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Душко ,от ТЕАТЪРА "СЪЛЗА И СМЯХ"СЪМ!!!
16
0
 
17
 
! Отговори
Имам преди 8 години
Не ги искам тия руснаци. Много гърмят. Аз си искам пак да си ме бомбандира Америка. Да си сипят бомбите по болниците, по училищата, пясъка дори - за да си им работят оръжейните заводи, но да не ми "надуват главата" много много с това "бум, бум..." Искам си Америка да ме бомбандира и това е!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американския народ живее в пълно информационно затъмнение.Така са ги затъмнили,че те са като "кравите".Всяка си има "клетка"и гледа само в нейната поилка и хранилка,на първично ниво знаят,че някой ще се погрижи да изчисти обора и да ги изведе на паша...като стадо са ,доят ги,чешат ги и те са едни "щастливи крави"--но не и личности.Когато една нация е приравниш на битово ниво и я задоволиш ,хората там стават лениви,не мислещи и тогава правителството си прави каквото си поиска,защото нямат опонент
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето изгориха с *** хиляди виетнамски селяни и дума не казаха. Сега има напредък - извиняват се. Няма ли да платят обезщетение на роднините?
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, сега като си признахте и те се съживиха тези 22 души..
12
1
 
18
 
! Отговори
Ганчовец преди 8 години
Е, след като си признавате няма проблем, нали? No harm done, един вид.
11
1
 
28
 
! Отговори
циника преди 8 години
Когато Русия бъде заподозряна в извършване на военно престъпление, това се представя като абсолютен факт и се налагат санкции, след което почва и международно разследване. Когато САЩ извършат доказано военно престъпление, казват едно "сори", започват вътрешно разследване и призовават "да не се избързва с изводите". Така е като имаш пи ар агенции в лицето на АП, Ройтерс и СНН. Само че има една лоша новина - информационната завеса,зад която Вашингтон крие перстъпленията си се пропуква.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама сериозно ли?!?Колко време ви отне да стигнете до това заключение, престъпници!
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо сега не реват от хелзинкслия комитет и от съда по правата на човека, а сесия на ООН няма ли да има?Забрана за американски полети също!А ембарго и санкции срещу краварите няма ли да има?Нещастни демагози и лицемери, с двойния аршин може да мери всеки...
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сефте, няма що и после много съжаляваме...Много съжаляваме, но вече никой не ви вярва - нито в ценностите, нито в намеренията.Само платени клакьори (х) одат (и) сеят омраза.Стойте си в америка и си бомбете там!
7
1
 
24
 
! Отговори
циника преди 8 години
Грешка? Един час са обстрелвали болницата, при положение че ръководството на лечебното заведение се е обадило в Кабул и Вашингтон е бил съвсем наясно за случая. А онзи който говори за виртуални талибани, които се били скрили в болницата да каже колко на брой "талибани" са убити при бомбардировката. И накрая едно "сори", ние ще си разследваме. Все едно убиецът да каже на роднините на убития - сори, аз ще се саморазследвам - няма нужда от съдебен процес...
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все едно някой да убие 22 души и да каже "Извинявайте ама убивам ли просто си признавам грешката"--колко мило и трогателно ,просто заслужава да бъде разцелуван...от това признание на генерала нахлуха в мен едни чувства на човещина,честност.....видях образа на човешкото в човека
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ААААА, Путин не може да греши, а ОБАМА МОЖЕЕЕЕЕ!
4
1
 
29
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Признавате си грешките само когато са тактически и целия свят ревне срещу вас. Стратегическите грешки не си ги признавате обаче. Поне не без бой.
3
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не удрят по маковите полета ами по болница нарочно го правят изродитемръсни какво като се извиняват господ да ви накаже
2
2
 
32
 
! Отговори
SS преди 8 години
Представете си само как щаха да ревнат всички заедно , ако грешката бяха направии руснаците, ама щом са американци ще им простим няма как.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tipi4no Amerikanski parvo ubivat tuschst posle si Prisnavat greschkata