Споменът за Русия в Афганистан тлее, но ще пламне ли?

ИД се опитва да превърне Афганистан в свой нов плацдарм
12 окт 2015 22:12,
71
Споменът за Русия в Афганистан тлее, но ще пламне ли?
Снимка: архив Reuters

Руската военна операция в Сирия накара афганистанците да се опасяват, че днешната марионетна война в Близкия изток може да обхване и Афганистан.

В началото на октомври руското министерство на отбраната свика в Москва международен форум за Афганистан, на който бяха обсъдени заплахите, свързани с екстремистката групировка "Ислямска държава" и талибаните.

По същото време в Москва пристигна афганистанският вицепрезидент генерал Рашид Достум, воювал на страната на Москва по време на съветското нахлуване в Афганистан. Днес той се опитва да издейства доставки на руски оръжия и бойни хеликоптери.

Може ли Русия да се върне в Афганистан?

Възможностите Русия да се намеси в конфликта в Афганистан се обсъждат все по-често в афганистанския печат.
Доколко Москва играе все по-активна роля в сирийския конфликт, мнозина пък се питат докога Русия ще игнорира приближаването на талибански сили към границите на страни от Средна Азия.

Мнозина в Афганистан гледат с подозрение на западната политика спрямо талибанското движение - тук няма нищо ново. Дори бившият президент на Афганистан Хамид Карзай няколко пъти обвини САЩ в двуличие.

Междуетнически разногласия

В Северен Афганистан освен това живеят сравнително малко пущуни и според местните жители правителството в Кабул, включващо главно пущуни, не отделя достатъчно внимание на проблемите в северните региони. Независимо защо е нестабилен афганистанският север, мнозина се опасяват продължаващите там сблъсъци да не въвлекат в конфликта и Русия.

Мохайодин Мехди - известен политически коментатор, а също и депутат, представляващ в парламента северната провинция Баглан - казва, че теоретично това е възможно.

"Знаете ли защо американците реагираха толкова бързо на събитията в Кундуз? Защото онова, което правят хората на север, много наподобява времената на съпротивата срещу талибаните през 90-те години на миналия век", написа Межди във Facebook . "Ако американците не бяха откликнали бързо на призивите за помощ, там със сигурност щяха да потърсят Русия", допълва той.

През управлението на президента Ашраф Гани се засилиха етническите разногласия в страната. Постоянните дискусии за етническия състав на силите за сигурност накърниха в очите на мнозина имиджа на правителството, дискредитираха и способността му да управлява.

Недоволните полеви командири

"Правителството на националното единство в Афганистан и съюзниците му в САЩ не могат, или не желаят да премахнат талибанската заплаха в северните региони. Повечето местни бивши полеви командири виждат просто опит да бъдат отстранени от лостовете на властта", заявява известният афганистански политически наблюдател Екрам Андешманд.

"Това може да осигури на Москва идеална възможност за включване във войната с талибаните", посочва той.

За разлика от 80-те години на миналия век, когато повечето афганистанци изпитваха омраза към нахлулите в страната съветски войски, западните войници се радваха на съществена подкрепа в Афганистан.

Всичко обаче показва, че днес имиджът на Русия бързо се променя

Генерал Достум качи във Facebook свои снимки с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, както и с лидера на Чечения Рамзан Кадиров. Снимките събраха към 50 000 харесвания - нещо, което отразява безпрецедентно висока подкрепа за евентуално участие на Русия в борбата с талибаните.

"Достум отбеляза, че ИД се опитва да превърне Афганистан в свой плацдарм. За да предотврати тази заплаха, Кабул има нужда от подкрепата на Русия, както стана в Сирия. Изразихме убеденост, че ръководството на Русия ще вземе положително решение по въпроса", написа в Инстаграм ръководителят на Чечения.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: АфганистанРусияКундуз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 55АКО СТАВА НА ВЪПРОС КОЙ ТУК Е ПРЕДАТЕЛ ТО ТОВА СИ ТИ И ПОДОБНИ НА ТЕБ ЗАПАДНИ КЛАКЬОРИ. НА РУСИЯ НЕ Й Е НУЖЕН АФГАНИСТАН . А ГРАНИЦИТЕ СИ НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТРЯБВА ДА ГИ ПАЗЯТ ТАКА ЧЕ НЕ ИМ БЕРИ ГРИЖАТА.
35
5
 
0
 
! Отговори
коко преди 8 години
Русия няма как да се намеси по простата причина че афганските талибани са шиити от същата порода както иранските черни *** съюзници на Москва в Сирия.Плюс това още един фронт на партизанска воина....Путин не би рискувал.Сирия достатъчно го ангажира политически и финансово.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомена за виетнам явно загасва, та сега ще трябва китайски..
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до категорично трябване само руският контингент е ограничен.
32
1
 
20
 
! Отговори
до Хамртикснчетата преди 8 години
Айде бегайте да коментирате нещо от рода на "Ще имате ли "късмета" в любовта на Кари Брадшоу?"Не ги разбирате другите неща. Вие ХАмериканчетата сте промоти мозъци. Нямате право да мислите нищи друго освен, че ТЕ са прави.
31
5
 
13
 
! Отговори
Благовонни чорапи преди 8 години
Няма да е зле Афганистан да стане Руска територия
30
6
 
20
 
! Отговори
Категорично трябва преди 8 години
След като влезе в Сирия, Русия категорично трябва да влезе и в Афганистан с ограничен контингент.
29
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Съветски войски не бяха влезли през 1979г. в Афганистан, това което стана сега в Арабския свят щеше да се случи тогава. Такъв беше сценарият на ЦРУ-то за дестабилизация ,която да обхване и южните съветски републики.
28
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаци и американци - това да хора, искащи да крадат, завземат, обират и мачкат!По нищо не се различават като манталитет...
27
0
 
9
 
! Отговори
До 44 преди 8 години
До 44, а източна и западна Германия къде я забрави ?
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се върнат в Афганистан, където под закрилата на Цереуто ще си живуркат и ще чакат нови задачи.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Укропитек, лягай да спиш! Не ги чаткаш ти тези работи. Щом Рамазан Кадиров иска да се помогне, ще се помогне на другарите пущуни.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече се сещам за края на ВСВ, с надпреварата кой ще стигне до Берлин пръв.Абе, тия какво ми се правят, бе? Ясно е, че с Русия в сметките, работата опира до разпределяне на влияние. Глей как се активизираха хамериканците изведнъж, не толкова че много им дреме, а колкото на Чукча да му е зле.То и на мен не ми дреме, де, ама искам тая война да свърши, та радикалните ислямисти да подвият опашки. Барем се сетят, че със зверства и варващина са доникъде.
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИД е зараза, която трябва да се изчисти. Това е добре за САЩ, Русия и за целия свят!
22
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където е стъпал съветския ботуш трева не никне. За простия *** е твърде късно, но нормалния човек трябва само да хвърли поглед върху разликата между Северна Корея(подкрепяна от СССР) и Южна (подкрепяна от САЩ) и няма смисъл от повече спорове.
21
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ушанките много лабут папкаха в Афганистаня. Сега са гладни за още в Сирия.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Какви самолети летяха над главите на проруските сепаратисти и какви "подаръци" им пускаха от тях ?Кой пусна граждански самолети да летят над бойни действия?
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сценарият за втори Афганистан е напълно реален.
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДоклад: Малайзийският Боинг е свален от проруските сепаратисти.Някой съмнява ли се , че 'докладът' ще каже друго след като Русия разсипва 'умерената опозиция " в Сирия и показа как се трепят терористи.
17
15
 
5
 
! Отговори
ооооолееее преди 8 години
путиновци я кажете,нещо за имунетета на психото БОЛЕН давайте си отзивите защо мълчите?