МН17 е свален от ракета "Бук" руско производство

Холандия: Небето над Източна Украйна е трябвало да се затвори
Обновена: 13 окт 2015 16:29 | 13 окт 2015 16:10, Елка Василева
188
МН17 е свален от ракета "Бук" руско производство
Снимка: архив, Reuters

Малайзийският пътнически Боинг 777 полет МН17 е бил свален над Източна Украйна от ракета "Бук" руско производство, съобщи Холандският съвет по сигурността в окончателния си доклад за разследването на катастрофата от юли 2014 г., в която загинаха всичките 298 души на борда, предаде Ройтерс.

В дългоочакваните изводи на разследващия орган, който няма правомощия да коментира въпроси за отговорността за станалото, не се посочва кой е изстрелял ракетата.

Още по темата

Самолетът се е разбил вследствие избухването на бойна глава 9N314M извън самолета вляво от пилотската кабина. Бойната глава отговаря на типа ракети в зенитно-ракетните комплекси "Бук", заяви директорът на разследващия орган Тейбе Юстра, цитиран от ДПА.

При удара на ракетата в Боинга трима души от екипажа са били убити в пилотската кабина.

В резултат на взрива Боингът се е разпаднал на части във въздуха и отломките му са паднали в район с площ около 50 кв. км, уточни Юстра.

В доклада се посочва, че Русия не е съгласна с изводите му относно типа бойна глава и ракета, отбелязва Ройтерс.

61 авиокомпании, изпълняващи полети над Източна Украйна, са смятали това въздушно пространство за безопасно. Те не са очаквали, че то може да е опасно за граждански самолети, посочи Юстра, цитиран от ТАСС.

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване, съобщи ТАСС.

Руската държавна компания за производство на ракети "Алмаз-Антей" заяви на пресконференция по-рано днес, че нейното разследване на катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна опровергава заключенията на холандското разследване, предаде Асошиейтед прес.

"Алмаз Антей" потвърди чрез експеримент, че самолетът Боинг е бил свален от населеното място Зарошченске (руски Зарошченское), съобщи още пред журналистите Ян Новиков, ръководителят на руския концерн "Алмаз-Антей", цитиран от ТАСС. Самопровъзгласилата се Донецка народна република бе заявила, че в деня на катастрофата Зарошченске е било под контрола на украинските военни.

Новиков каза също, отново въз основа на експеримента, че самолетът може да е бил свален с ракета, която да е още по-стара модификация, отколкото се е предполагало преди това. Последната "Бук" модел 9М38М1 е била произведена още по съветско време през 1986 г. Тези ракети вече не са на въоръжение в руската армия.

Съветникът на главния конструктор на "Алмаз-Антей" Михаил Малишевски съобщи, че след анализ на снимките на комисията за разследване на катастрофата концернът е заключил, че е била поразена не само кабината на самолета, но и крилото с левия стабилизатор, съобщава ТАСС. Той посочи, че по крилото и част от левия стабилизатор има поражения, чиито "размери позволяват да се определи, че са нанесени от поразяващи елементи на ракета от комплекс Бук", пише БТА.

От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че свалянето на малайзийския самолет с ракета, изстреляна от Източна Украйна, е било операция на руските тайни служби, предаде Франс прес.

Международното разследване не е определило кой е изстрелял ракетата, но украинците обвиняват руските военни, които според тях Москва е дислоцирала в зоната на конфликта в помощ на бунтовниците. Изстрелването "е било извършено от територия под контрола на проруските сепаратисти", каза Яценюк.

"Няма никакво съмнение, че пияни сепаратисти не могат да боравят със зенитно-ракетни комплекси "Бук", което значи, че с тях са работели единствено руски военни", добави Яценюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
САЩ нападна Украйна и превзе Киев, затова носи отговорност за сваления самолет!
47
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските амбриажи нямат доблест да признаят, че са свалили МН17. На всички е ясно, че комплексите БУК на територията на конфликта са управялвани и руски инструктори.
46
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са нападнаха вероломно Украйна, устроиха истинска касапница, анексираха територии ...
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа попитам, дали Русия е обявила война на Украйна?Ти попитай "Защо украинците не са забранили полети на граждански самолети над АТО ? "И - Какви самолети са летяли над главите на сепарите и какво са пускали от тях ?
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е насочил самолета в район на бойни действия той и впоследствие го е свалил.Понеже опълченците нямат кула за контрол на граждански полети остава само Киев.Т.е. укрофашистите са виновни.Нямаше нужда от многомесечни разследвания-всеки може да следи в реално време полетите на гражданските самолети-всички избягваха този район само този самолет директно се натресе там...
43
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По улиците на Амстердам, очевидец(1997г) разхождат се баварски младежи и говорят високо на немски, зад тях се появяват холандски студенти които скандират "наци, наци..."(2015г) разхождат се руски младежи в говорят високо на руски, зад тях се появяват холандски студенти които скандират "убийци, убийци..."и в двата случай чуждестранните младежи се сконфузват и започват да си шептят виновно
42
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Да не би случайно да сте очаквали тази холандска комисия, която прави тотално засекретено "разследване" да ви каже истината.То и Транс-атлантическия търговски договор е яко засекретен.Кой засекретява? Честния и откровения ли?
41
1
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Лъжа после лъжа после лъжа после лъжа...Е те това е запада!
40
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 8 години
Има само един проблем. Такива ракети по това време използва само украинската армия, руската използва далеч по-нова модификация. Затова холандските ни "приятели" не искат да кажат кой е стрелял и кой не е.
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИТЕ И СА ПРЕДПОЛАГАЛИ ЧЕ "РАЗСЛЕДВАНЕТО" ЩЕ Е ОТ ТОЗИ СОРТ... ФАЙДА ОТ ТАЗИ ПОСТАНОВКА СА ИМАЛИ САМО ТЕЗИ КОИТО СА ИСКАЛИ ДА ПОЛЕЯТ КАЛ ВЪРХУ РУСИЯ И ДА НАСТРОЯТ СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ СРЕЩУ НЕЯ.
38
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега копейкаджиите не признаваха за войната между Русия и Украйна. Сега започнаха да плачат, че е имало война, а украинците не са затворили въздушното си пространство. Да попитам, дали Русия е обявила война на Украйна?
37
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Позицията на руснаците е като на меки китки, каквито вероятно са.Ако са истински мъже, нека да си признаят. "Стреляхме пияни на мотики и утрепахме 300 души, моля за извинение. Ето 800 млн. евра за причинените щети."
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изчакай до утре за да видиш отговрът на Русия. Защото тя посочва и мястото откъдето е стреляно. Не само ракетата. А това е най важното!youtube/watch?v=0chzWT5XSJk
35
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛНР и ДНР през лятото на 2014 получават ракети земя въздух от руснаците и започват да свалят украински самолети и "без да искат" удрят боинг777
34
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рубладжии, смешни сте
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като е трябвлао да затворят въздушното пространство ...а не са....Укрите да плащат сметката сега !
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинският премиер Арсений Яценюк или Заека Сеня както си го знаем, през последните 1.5 години произнесе толкова лъжи, че му нямаме вяра. Къде са разшифровките на черните кутии, които бяха дадени за анализ на Лондон?
31
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият свят гледа как мужиците все повече се заплитат в лъжите си. Може да се заключи, че режима в москва се състои от убийци и лъжци.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз за ракетна установка Бук американско пройзводство не съм чувал ?Въпросът е кой истреля ракетата ...не кой я е направил ?
29
1
 
15
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
До 30 А защо им е на руснаците да свалят самолета,кажете грантовичета малки?