МН17 е свален от ракета "Бук" руско производство

Холандия: Небето над Източна Украйна е трябвало да се затвори
Обновена: 13 окт 2015 16:29 | 13 окт 2015 16:10, Елка Василева
188
МН17 е свален от ракета "Бук" руско производство
Снимка: архив, Reuters

Малайзийският пътнически Боинг 777 полет МН17 е бил свален над Източна Украйна от ракета "Бук" руско производство, съобщи Холандският съвет по сигурността в окончателния си доклад за разследването на катастрофата от юли 2014 г., в която загинаха всичките 298 души на борда, предаде Ройтерс.

В дългоочакваните изводи на разследващия орган, който няма правомощия да коментира въпроси за отговорността за станалото, не се посочва кой е изстрелял ракетата.

Още по темата

Самолетът се е разбил вследствие избухването на бойна глава 9N314M извън самолета вляво от пилотската кабина. Бойната глава отговаря на типа ракети в зенитно-ракетните комплекси "Бук", заяви директорът на разследващия орган Тейбе Юстра, цитиран от ДПА.

При удара на ракетата в Боинга трима души от екипажа са били убити в пилотската кабина.

В резултат на взрива Боингът се е разпаднал на части във въздуха и отломките му са паднали в район с площ около 50 кв. км, уточни Юстра.

В доклада се посочва, че Русия не е съгласна с изводите му относно типа бойна глава и ракета, отбелязва Ройтерс.

61 авиокомпании, изпълняващи полети над Източна Украйна, са смятали това въздушно пространство за безопасно. Те не са очаквали, че то може да е опасно за граждански самолети, посочи Юстра, цитиран от ТАСС.

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване, съобщи ТАСС.

Руската държавна компания за производство на ракети "Алмаз-Антей" заяви на пресконференция по-рано днес, че нейното разследване на катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна опровергава заключенията на холандското разследване, предаде Асошиейтед прес.

"Алмаз Антей" потвърди чрез експеримент, че самолетът Боинг е бил свален от населеното място Зарошченске (руски Зарошченское), съобщи още пред журналистите Ян Новиков, ръководителят на руския концерн "Алмаз-Антей", цитиран от ТАСС. Самопровъзгласилата се Донецка народна република бе заявила, че в деня на катастрофата Зарошченске е било под контрола на украинските военни.

Новиков каза също, отново въз основа на експеримента, че самолетът може да е бил свален с ракета, която да е още по-стара модификация, отколкото се е предполагало преди това. Последната "Бук" модел 9М38М1 е била произведена още по съветско време през 1986 г. Тези ракети вече не са на въоръжение в руската армия.

Съветникът на главния конструктор на "Алмаз-Антей" Михаил Малишевски съобщи, че след анализ на снимките на комисията за разследване на катастрофата концернът е заключил, че е била поразена не само кабината на самолета, но и крилото с левия стабилизатор, съобщава ТАСС. Той посочи, че по крилото и част от левия стабилизатор има поражения, чиито "размери позволяват да се определи, че са нанесени от поразяващи елементи на ракета от комплекс Бук", пише БТА.

От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че свалянето на малайзийския самолет с ракета, изстреляна от Източна Украйна, е било операция на руските тайни служби, предаде Франс прес.

Международното разследване не е определило кой е изстрелял ракетата, но украинците обвиняват руските военни, които според тях Москва е дислоцирала в зоната на конфликта в помощ на бунтовниците. Изстрелването "е било извършено от територия под контрола на проруските сепаратисти", каза Яценюк.

"Няма никакво съмнение, че пияни сепаратисти не могат да боравят със зенитно-ракетни комплекси "Бук", което значи, че с тях са работели единствено руски военни", добави Яценюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 164"ЕКСПЕРТЕ" след 1990 година ПВО на РФ прави реорганизация. Всички стари комплекси като С-75/125/200(едноканални) се свалят и се разпродават ако могат. КРУГ и КУБ Армейските комплекси също защото са АНАЛОГОВИ И ЕДНОКАНАЛНИ.БУК М1 също се сваля защото не може да ползва стационарни системи и с тях връщат дългове на СССР включително към ФинландияОстават С-300, БУК М1-2, ОСА, СТРЕЛА 10, Тунгуска и ТОР.Следва епизода с Украинци и Ту-154 и С-200Следва епизода с Украинци и МН-17 и БУК М1
127
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, колкото и да се оправдавате, виновни сте !
126
0
 
2
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
"The 9N314M warhead can be fitted to the 9M38M1 missile. These missiles are launched from a Buk surface-to-air missile system" Офицален доклад стр.132, лъжете та чак смърди! Защо смятате читателите си за толкова *** че никой няма да прочете доклада? Това е неуважение към хората които четът медията ви! Това българската журналистика копаете дъното, по-зле сте даже от националния по футбол, те поне Азербайджан биха, а вие само с журналистите в Северна Корея можете да се сравнявате!
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата,Това да го кажат холандците - че виновна е Украйна, като не е затворила небето, и че не е ясно кой е стрелял!!!На всеки мислещ с със собствения си мозък трябва да му светне кой е виновникът за трагедията - украинците.
124
0
 
1
 
! Отговори
stas преди 8 години
raketata ne e Rusko,a Suvetsko proizvodsto,ako ne 4uvstvate razlikata....made in Ukraine
123
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До коко 142Коко за твое сведение в района имаше стотици складове и гаражи с оръжие. И в Луганск и в Донецк има оръжейни заводи и заводи за взривни вещества и боеприпаси. Даже един от заводите които произвеждаха основни части за Украинските противотанкови ракети е там. Така че оръжие има а и много оръжие изостави Украинската армия.
122
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospa 151Коко имаш една много голяма дупка в логиката ти. РФ вече е под санкции. Защо и на кой му е нужно да прави нещо което не 100% а 1000% може да се ползва срещу РФ(Както и стана)?Путин се е доказал като обигран политик. Толкова глупаво действие не може да му се припише. Виж Циркаджиите от Украинската РАДА и правителство определено могат да свършат това. Само какви смешки в ОФИЦИАЛНИТЕ си изказвания говорят че дори засенчиха ПАСКИ.
121
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 152по това време Шопе всички комплекси С-200 в Русия са свалени от Въоръжение. Русия има достатъчно С-300, а и зоните за защита са много по-малки след разпада на СССР. Така че не е могло да бъде съвместно учение. Било си е Украинско и то КАЛПАВО направено. Резултатът е самолет свален над Черно море. Да грешка е но поне да бяха си признали но не Украинците са все парви. Е Евреите ги осъдиха в частен процес така или иначе.
120
0
 
7
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Украинците не за първи път свалят пътнически самолет. През 2001 година те свалиха с ракета пътнически самолет ТУ-154!да.78 души са били убити.Украйна само след пет месеца признал за престъплението.След международно разследване...
119
3
 
4
 
! Отговори
Петър преди 8 години
ракета - руско производствоНо ракетите са в с Армията на Украйна.Боинг е бил ударен от армия от Украйна. Няма съмнение в това.
118
7
 
3
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Русия никога няма да признае тази "грешка"защото това означава да се затвори и изолира още повече .Да бъде сочена с пръст като терорист.Цялата кампания в Сирия е именно за това да се покаже като велика сила и "страж на мира"При доказване че са стреляли руснаци- с напъните им е свършено.
117
5
 
6
 
! Отговори
не за първи път преди 8 години
Украинците не за първи път свалят пътнически самолет. През 2001 година те свалиха с ракета пътнически самолет ТУ-154!
116
2
 
6
 
! Отговори
по грешка преди 8 години
Боингът е бил свален "по грешка" с ракета 9М38М1 от 156-ти зенитен ракетен полк на Украйна. По време на учения, в района на Зарощенское. ЗРК "Бук-М1" е трябвало тренировъчно да се цели в украински Су-25. По случайност траекториите на Боинга и на Су-25 съвпаднали, сливайки се на екрана в една голяма точка. Когато има схождане на целите на един азимут, системата за съпровождане автоматично се пренастройва за водене на целта с по-голяма площ, т.е. към Боинга. Бил е произведен "несанкциониран" запуск на ракетата.
115
1
 
5
 
! Отговори
до спомнете си преди 8 години
Брато , що лъжеш бе 1978 -а , самолетът е принуден да кацне принудително , няма жертви 1983 -та , къде е летял самолета ???? Криеше ли се шпионски самолет на САЩ зад него - криеше се - САЩ са виновни 2014 -а - САЩ и укропитеците свалиха БОИНГА -----------Вие соросоидната *** много лъжете , пфу
114
3
 
9
 
! Отговори
брато, преди 8 години
До спомнете сиПомним - САЩ - държавата използвала ядрено оръжие в/у мирни хора - Япония САЩ - държават отговорна за над 1млн . убити , над 10 млн бежанци - през последните 15 години Държават бомбардираща болници !!!!! Еми за кво да говорим
113
1
 
4
 
! Отговори
циника преди 8 години
тони, не знам за тези фантазни "хвалби". Пускат се някакви информации с разширение .ua, че еди кой си се бил хвалил във фейсбука си, че е свалил самолета и пр. Дори и да приемем, че е имало хвалби, може ли по хвалби да преценяваш вина? Че дори и в съда самопризнанията сами по себе си не се приемат и трябва да бъдат съпоставени с другите доказателства по делото, за да се се анализира доколко са достоверни.
112
6
 
6
 
! Отговори
спомнете си преди 8 години
Помним:1978 г. Korean Air Lines 902 - свален от Русия над Мурманск 1983 г. Korean Air Lines 007 - свален от Русия над Сахалин2014 г. MH17 - свален от Русия над окупирана Източна Украйна.Комунизмът убива!
111
3
 
0
 
! Отговори
тони преди 8 години
До циникаЦиник я дай някакво разумно обяснение за хвалбите на сепаратистите относно птичкопада-ще ми е много интересно...
110
2
 
4
 
! Отговори
коко преди 8 години
То в Украйна проруските сили имат и 122 мм гаубици(сглобили са си ги в час по трудово) 105 мм противотанкови оръдия(от Колхоза),23 мм зенитни оръдия (от Нар МАГ) та и комплекс Бук-без опознавателни знаци с готово ремарке и влекач -от Проф комитета.И са се научили да си играят с него в часовете по Руски език и политпросвета.А Русия като матушка им се радва ,радва.Хорошо ребята...хорошо
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта на доклада е да даде една част от информация нужна холандската прокуратура, кооято започва дело. Разходите по делото и разследването както знаете се поема от виновникът.