Путин готов да прати Медведев в САЩ за Сирия

В главите на някои наши партньори е просто каша!
13 окт 2015 17:04, Елка Василева
110
Путин готов да прати Медведев в САЩ за Сирия
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия не се стреми към лидерство в Сирия, каза Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Руският президент говори на организирания в Москва инвестиционен форум "Русия зове".

Според него в Сирия може да има само един лидер - сирийският народ. "Ние се стремим да внесем своя принос в борбата с тероризма, който е опасен и за САЩ, и за Русия, за европейските страни, както и за целия свят", подчерта той.

Путин посочи, че е необходима съвместна работа за политическо уреждане на конфликта, от което би трябвало да са заинтересувани всички. За съжаление обаче засега контактите със САЩ протичат само на военно равнище, като се обсъждат въпроси от военно-технически характер, като например съпоставка на опознавателните системи "свой-чужд" на бойните самолети на двете страни, опериращи в небето над Сирия, добави той.

Още по темата

Това може и да е добро като начало, но не е достатъчно, каза Путин. "Ако искаме да бъдем ефективни, не просто да стреляме и да нанасяме ракетни удари, а да постигнем политическо уреждане на сложния и многопрофилен конфликт, то трябва да подтикнем политическите сили вътре в страната към съвместна работа", подчерта руският лидер, цитиран от ТАСС.

Той предложи работата с чуждестранните партньори относно уреждането на сирийския конфликт да бъде издигната "на сериозно равнище", като добави, че е готов да изпрати във Вашингтон голяма и представителна делегация начело с премиера Дмитрий Медведев за обсъждане на пътищата за решаване на сирийския конфликт. В тази делегация могат да влязат висши военни от Генералния щаб и представители на специалните служби.

Путин отбеляза, че е важно да се работи и със страните от региона - Турция, Йордания, ОАЕ, Ирак. "Да, има много взаимни подозрения и взаимни претенции, но ако не работим, ако не търсим решения, те никога няма да бъдат намерени", подчерта той.

Според него военната операция в Сирия на международната коалиция, възглавявана от САЩ, не е донесла резултати. "Ние питахме: дайте ни онези цели, които смятате за стопроцентово терористични, а отговорът бе - не сме готови за това. Ние помислихме и зададохме още един въпрос: кажете ни тогава къде да нанасяме удари? Отново никакъв отговор. Това не е шега, нищо не си измислям. Струва ми се, че по този въпрос у някои наши партньори просто в главите им е каша", каза Путин.

Според него западните партньори не са наясно какво всъщност става на територията на Сирия и какви цели те искат да постигнат на територията на тази страна.

Путин изрази мнение, че всички действия на Русия там се основават на Устава на ООН и на международното право, за разлика от действията на "нашите колеги от т.нар. международна коалиция начело със САЩ, които действат без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и без покана от сирийските власти".

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров също отбеляза, че Русия не е получила отговори на въпросите си за т.нар. умерена опозиция в Сирия. Според него тя си остава "ефимерно образувание", а съставът на включените в нея групировки повдига много въпросителни.

"Никой не ни дава координатите на умерената опозиция. По-рано говореха за "Свободната сирийска армия", а сега говорят за алианса на "Демократичните сили в Сирия". Разгледахме неговия състав и констатирахме, че там има и групировки, които по-рано сътрудничеха с "Ислямска държава", посочи Лавров.

Според руския външен министър много въпроси поражда и новата програма на САЩ за подкрепа на умерената опозиция в Сирия, която предвижда хвърляне от въздуха на оръжие и боеприпаси. "Честно ще кажа, че ние дори не се съмняваме, че значителна част от това оръжие ще попадне в ръцете на терористите", подчерта Лавров. Той говори по повод днешното съобщение на Пентагона, че военно-транспортни самолети на САЩ са спуснали с парашути в Сирия първата партида доставки на боеприпаси за сирийската опозиция, сражаваща се с терористичната групировка "Ислямска държава".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров също отбеляза, че Русия не е получила отговори на въпросите си за т.нар. умерена опозиция в Сирия. Според него тя си остава "ефимерно образувание", а съставът на включените в нея групировки повдига много въпросителни.
28
1
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Какви ракети, бе 59? Ако тръгнат да използват ракетите си САЩ и Русия, нали се сещаш, че нищо няма да остане.. Всичко е игра, която цели да докопа ресурси. За някой ракети разстоянието не е важно, ама хич.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ние питахме: дайте ни онези цели, които смятате за стопроцентово терористични, а отговорът бе - не сме готови за това. Ние помислихме и зададохме още един въпрос: кажете ни тогава къде да нанасяме удари? Отново никакъв отговор. Това не е шега, нищо не си измислям. Струва ми се, че по този въпрос у някои наши партньори просто в главите им е каша", каза Путин.
26
1
 
5
 
! Отговори
уморени са преди 8 години
Толкова ! Свършиха долАрите. Затова.
25
1
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Разликата е няколко МИЛИОНА жертви, това е разликата, Ушко:-)
24
1
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
САЩ имат обиграна практика да финансират и обучават терористи - Афганистан, Сирия, Египет и къде ли не още. Сега когато Русия ги подпука започнаха да *** яко и да измислят какво ли не само и само да не признаят пъклените си планове.. С Украйна Путин направо им разказа играта. Да видим какво ще направи в Сирия..
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..a u nas Tikvata e proZDo govoritel na kravarskoto posolstvo...
22
1
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
Вече се чудя дали Обама реално взима решения в Вашингтон или е марионетка...posledniat istinski Prezident iz kravarsko be Kenedi...Te zatova i si go grumnaha demokraticno...Procetete malko za planovetemu da NACIONALIZIRA federalnia rezerv /ima dadeno za glasuvane v Senata predlozenie, za koeto se e zastupval licno Prezidenta/...Vsicki drugi pricini, cirkulirasti v internet sa za maskirovka na PRICINATA...vsicki ostanali sa prosto govoriteli...
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако следите днес им разказа играта с интервюто за някаква американска медияи номера с медведев е следващото раздаванезащото краварите не знаят какво да отговорят и едва ли ще се съгласятсамо мълчат и са активирали всички марионетки в бясна пропаганда срещу русия и както винаги подло и гнусно вчера пуснаха 50 тона оръжие с парашути за ИДсрещу която се борят от 2 години - голяма борба пада само миналия месец 500 милиони ги пребориха за ид- и разбомбиха подсанциите в алепо случайно- гнусари
20
0
 
11
 
! Отговори
Калина до Ушко :) преди 8 години
Страшен ник си си избрал ;)Най-малкото, защото ДЕЙСТВАТ! Защото е важно не само да казваш нещата, а да ги промениш!Сега ти ми отговори: Защо САЩ и Запада ореваха света срещу ИД, а не направиха нищо, за да я спрат? (Направих просто copy-paste на въпроса си)
19
1
 
14
 
! Отговори
Вк преди 8 години
Каквото и да говорят - голям държавник!
18
0
 
3
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Ами аз си пиша мнението. Незнам какво скачате така.Зададох въпрос, никой от подскачащите не ми отговори.Хмм, защо ли?
17
0
 
8
 
! Отговори
Соросойди преди 8 години
Как вървят днес ШЕКЕЛИТЕ ;)
16
1
 
11
 
! Отговори
KDK преди 8 години
Оръжията от въздуха към момента само Русия ги хвърля по правилния начин
15
1
 
11
 
! Отговори
Калина до 30 преди 8 години
Защото ЧЕТА! Не само написаното тук. Защото Google не е единственият източник за информация.Защото историите трябва да се четат правилно, а не по начина, по който ни ги поднасят.
14
0
 
6
 
! Отговори
maora преди 8 години
Edin ot nai velikite lideri na suvremieto.......drugoto e kasha v glavite na kravarite.
13
0
 
23
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Тук големи капацитети по бистренето на политиката има.Аз бих искала да ги запитам следното: защо САЩ и Запада ореваха света срещу ИД, а не направиха нищо, за да я спрат? (Аз отговорът го знам. Отговорвте си вие!)Като цяло всеки си играе играта. И Русия и САЩ. Въпросът е кое е по-малкото зло. Но за съжаление, ние сме се закачили към по-голямото.
12
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се гъбарка Путин с американците? Гъбарка със руски заплати 10 ПЪТИ по-малко от американските и с руски граждани, припадащи от глад. Путин се гъбарка с американците както антилопа се гъбарка със стадо лъвове.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-ми харесва как деликатно и очарователно се гъбарка с американците. Шах и паника, сега 3 дена ще декодират какво им е казал.
10
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Путин е повече от сговорчив, интересно докога "...Путин става сговорчив само при една ситуация.Когато кашата която забърка няма оправяне.Така беше и когато дойде на власт.Беше толкова мил и отзивчив със САЩ и Запада докато цената на петрола растеше и кръга около него богатееше.Когато посъбра солиден резерв и имперските амбиции се възродиха. Не беше достатъчно народа да повиши стандарта си ...РУСИЯ ТРЯБВАШЕ ДА Е СУПЕР СИЛА.