Путин готов да прати Медведев в САЩ за Сирия

В главите на някои наши партньори е просто каша!
13 окт 2015 17:04, Елка Василева
110
Путин готов да прати Медведев в САЩ за Сирия
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия не се стреми към лидерство в Сирия, каза Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Руският президент говори на организирания в Москва инвестиционен форум "Русия зове".

Според него в Сирия може да има само един лидер - сирийският народ. "Ние се стремим да внесем своя принос в борбата с тероризма, който е опасен и за САЩ, и за Русия, за европейските страни, както и за целия свят", подчерта той.

Путин посочи, че е необходима съвместна работа за политическо уреждане на конфликта, от което би трябвало да са заинтересувани всички. За съжаление обаче засега контактите със САЩ протичат само на военно равнище, като се обсъждат въпроси от военно-технически характер, като например съпоставка на опознавателните системи "свой-чужд" на бойните самолети на двете страни, опериращи в небето над Сирия, добави той.

Още по темата

Това може и да е добро като начало, но не е достатъчно, каза Путин. "Ако искаме да бъдем ефективни, не просто да стреляме и да нанасяме ракетни удари, а да постигнем политическо уреждане на сложния и многопрофилен конфликт, то трябва да подтикнем политическите сили вътре в страната към съвместна работа", подчерта руският лидер, цитиран от ТАСС.

Той предложи работата с чуждестранните партньори относно уреждането на сирийския конфликт да бъде издигната "на сериозно равнище", като добави, че е готов да изпрати във Вашингтон голяма и представителна делегация начело с премиера Дмитрий Медведев за обсъждане на пътищата за решаване на сирийския конфликт. В тази делегация могат да влязат висши военни от Генералния щаб и представители на специалните служби.

Путин отбеляза, че е важно да се работи и със страните от региона - Турция, Йордания, ОАЕ, Ирак. "Да, има много взаимни подозрения и взаимни претенции, но ако не работим, ако не търсим решения, те никога няма да бъдат намерени", подчерта той.

Според него военната операция в Сирия на международната коалиция, възглавявана от САЩ, не е донесла резултати. "Ние питахме: дайте ни онези цели, които смятате за стопроцентово терористични, а отговорът бе - не сме готови за това. Ние помислихме и зададохме още един въпрос: кажете ни тогава къде да нанасяме удари? Отново никакъв отговор. Това не е шега, нищо не си измислям. Струва ми се, че по този въпрос у някои наши партньори просто в главите им е каша", каза Путин.

Според него западните партньори не са наясно какво всъщност става на територията на Сирия и какви цели те искат да постигнат на територията на тази страна.

Путин изрази мнение, че всички действия на Русия там се основават на Устава на ООН и на международното право, за разлика от действията на "нашите колеги от т.нар. международна коалиция начело със САЩ, които действат без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и без покана от сирийските власти".

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров също отбеляза, че Русия не е получила отговори на въпросите си за т.нар. умерена опозиция в Сирия. Според него тя си остава "ефимерно образувание", а съставът на включените в нея групировки повдига много въпросителни.

"Никой не ни дава координатите на умерената опозиция. По-рано говореха за "Свободната сирийска армия", а сега говорят за алианса на "Демократичните сили в Сирия". Разгледахме неговия състав и констатирахме, че там има и групировки, които по-рано сътрудничеха с "Ислямска държава", посочи Лавров.

Според руския външен министър много въпроси поражда и новата програма на САЩ за подкрепа на умерената опозиция в Сирия, която предвижда хвърляне от въздуха на оръжие и боеприпаси. "Честно ще кажа, че ние дори не се съмняваме, че значителна част от това оръжие ще попадне в ръцете на терористите", подчерта Лавров. Той говори по повод днешното съобщение на Пентагона, че военно-транспортни самолети на САЩ са спуснали с парашути в Сирия първата партида доставки на боеприпаси за сирийската опозиция, сражаваща се с терористичната групировка "Ислямска държава".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ми обясни тоя лилипут защо 2000 негови трола работят против България. Какво ти е обяснението, двулично комунистче?
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е повече от сговорчив, интересно докога англо сакс маймуните ще се правят на интересни. Вече се чудя дали Обама реално взима решения в Вашингтон или е марионетка
7
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Няма нужда САЩ да хвърлят оръжия от въздуха на "демократичната опозиция" защото бачо Путин сам ще си свърши работата.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах и слушах всички негови отговори на въпроси от залата. Много от зададените въпроси бяха от американци - специалисти във финансите и икономиката. Имаше и откровени покани от Индия и ЮАР в смисъл "Искаме повече Русия в нашите страни. Искаме по-тесни взаимоотношения".
5
0
 
8
 
! Отговори
EDINAK преди 8 години
Nai golemiq,6te ostane v istoriqta za vinagi,nqma takav mozakv svetovnata politi4eska scena
4
0
 
45
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
След тази статия за пореден път се уверявам, че не случайно е номер "1". а карварите се чудят как да го увъртат за да не им 'утепат отрочето ид.'
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 5ЩЕ МИНЕ ВРЕМЕ И ЩЕ СИ КАЖЕШ"ЗАЩО ЛИ НЕ БЯХ СЪГЛАСЕН С НЕГО И ЗА ДРУГО?"
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЛАВИТЕ ИМ СА С КАША ОТ ЗАДКУЛИСНИ ИГРИ...
1
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не може да отрече, че Русия мачка терористите в Сирия, които заблудените американци поддържат. С няколкоседмична кампания Путин разби цялата американска политика в Близкия изток.