Путин мания се развихри в Близкия изток

"Той е велик, унищожи мита на самовъзвеличаващата се Америка"
13 окт 2015 16:30, Елка Василева
142

Снимка: БТА

Проповедникът Маамун Рахмех се изправи миналата седмица пред вярващите, събрали се в Омаядската джамия в Дамаск, известна с богато украсените си стени, и заяви, че руският президент Владимир Путин е "велик и обичан лидер", който "унищожи мита на самовъзвеличаващата се Америка".

Плакати на Путин никнат като гъби по коли и билбордове на други места в Сирия и Ирак във възхвала на руската военна намеса в Сирия, която ще промени баланса на силите в региона, пишат Зейна Карам и Вивиан Салама от Асошиейтед прес.

Руският лидер печели одобрението на мнозина в Ирак и Сирия, които смятат руските въздушни удари в Сирия за повратен момент след повече от една година до голяма степен безплодни опити на предвожданата от САЩ коалиция да прогони "Ислямска държава", която окупира обширни райони от двете страни.

По реакциите се вижда, че макар Западът да критикува Путин за подкрепата му за сирийския президент Башар Асад, в региона се усеща известно успокоение при появата на играч с последователна, било то и спорна, стратегия.

"Путин прави повече от това просто да приказва", заяви Сохбан Елеуи от Дамаск, обобщавайки мнението на сирийците, които смятат американската политика в Сирия и Ирак за непохватна и объркана.

Русия започна въздушна кампания в Сирия на 30 септември, включвайки се в надпреварата с вече бомбардиращите страната сили, в критичен за Асад и неговата армия момент. Сирийската армия загуби северната провинция Идлиб и това позволи на бунтовниците да се приближат в опасна близост до крайбрежните алауитски земи, където войниците на Асад се почувстваха уязвими и обезсърчени.

Русия твърди, че насочва ударите си срещу "Ислямска държава" и други "терористи". Но сирийски бунтовници и опозиционни активисти казват, че бойните самолети на Москва са се концентрирали върху Идлиб и централната провинция Хама и стрелят по позиции на подкрепяните от САЩ бунтовници на места, където няма бойци на "Ислямска държава".

Самолетите оказват и подкрепа по въздух за сирийските сухопътни сили, които предприеха настъпление в централната част на Сирия. Това подкрепя тезата, че основната цел на Русия е да даде рамо на силите на Асад.

Освен бойните самолети, излитащи от база в град Латакия, руски кораби в Каспийско море изстреляха крилати ракети, които прелетяха близо 1500 км над Иран и Ирак и попаднаха в сирийските провинции Ракка и Халеб. Според мнозина това е демонстрация на сила, чиято непосредствена цел е по-скоро перчене, отколкото действие, насочено срещу конкретна военна мишена.

За изтощените от войната и чувстващи безсилие поддръжници на Асад подобни демонстрации на подкрепа дават необходимия психологичен допинг. Те вляха нова доза надежда, че трудната битка срещу бунтовнически фракции и групировката "Ислямска държава" може да бъде спечелена.

Руската "намеса повдигна духа на сирийската армия и на сирийския народ", каза д-р Самир Хадад от централния град Хомс.

"Президентът Путин е бележита и харизматична личност и стана ясно, че световните лидери постепенно започват да одобряват открито или тайно неговата интервенция", каза той.

В Ирак, където ръководената от САЩ военна кампания срещу "Ислямска държава" боксува, мнозина казват, че искат Русия да започне въздушни удари срещу групировката и в тяхната страна.

Зарити от картини на багдадски архитектурни забележителности, джамии и пейзажи, някои магазини за продажба на произведения на изкуството в Багдад започнаха да предлагат портрети на Путин в чест на неговата намеса, която много иракчани смятат за нов военен фронт срещу "Ислямска държава".

"Русия не си играе игрички. Руснаците са хора, които решават проблемите и го правят без шум и ефикасно, а не като американците, които предпочитат да правят всичко пред камерата", заяви Хусейн Карим, 21-годишен студент по медицина от Багдад. В една масово споделяна сред иракчаните във Facebook и Twitter карикатура американският президент Барак Обама е облечен като сунитски шейх, а Путин - като шиитски имам.

В друга карикатура Путин е гол до кръста и е сграбчил лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади за яката, като изглежда много заплашително. Той казва на Багдади: "Къде си мислиш, че отиваш? Ще те смеля на брашно", популярен иракски израз.

Багдади, който държи мобилен телефон, крещи в слушалката: "Обама, спаси ме!".
На повечето карикатури Путин е изобразен като мускулест мъж, по същия начин, по който е възприеман и у дома в Русия, където си е създал имидж на човек на действието.

Освен че върши официалните си задължения, той често е показван по руската телевизия да играе хокей, както направи миналата седмица на 63-тия си рожден ден, или да се спуска с батискаф да изследва морето.

Тениски с неговия лик се продават по молове, магазинчета за сувенири и дори по автомати на летищата в Москва. На някои изглежда строго с тъмни очила, на други е показан как язди кон с текст от популярна песен: "Няма да ни стигнат" ("Нас не догонят").

За много хора военната интервенция в Сирия и поемането на по-голяма роля от Русия в борбата с "Ислямска държава" е знак за размесване на картите в отношенията между различните съюзници в региона.

Русия от години има силни връзки с Близкия изток. Небивалият интерес към Путин е до голяма степен предизвикан от дългогодишната подозрителност към Запада и от гнева заради десетилетия наред намеси на САЩ в региона, довели според мнозина до още войни и религиозно разделение. Много хора се надяват, че една по-силна Русия ще подходи по-балансирано.

Премиерът на Ирак каза миналия месец, че правителството му е сключило споразумение за споделяне на разузнавателни сведения с Русия, Иран и Сирия и за тази цел открива съвместен координационен център в Багдад.

В Египет се вееха руски знамена и бяха окачени плакати с лика на Путин из цялата столица Кайро по време на визитата му през февруари. Държавният вестник "Ал Ахрам" написа статия за него и публикува снимки на руския президент гол до кръста, държащ в ръцете си различни оръжия. Заглавието на статията бе "Герой на нашето време".

Неговият чар стигна и до Ливан, където някои демонстранти - християнски съюзници на подкрепяната от Иран групировка Хизбула - носеха тениски с щампи на Путин на протест миналата неделя, на който бе отправен призив за президентски избори.

"Путин възприема сирийската криза като отлична възможност за подкопаване на американските устои в региона", каза Гасан Шарбел, редактор на в. "Ал Хаят". В редакционна статия на първата страница във вчерашния брой той предупреди, че макар Сирия да представлява за Москва възможност да си отмъсти на Запада, тя може бързо да се превърне в тресавище както в Афганистан, което може да подкопае Путиновия имидж на "цар".

Руските авиоудари предизвикаха гнева на бунтовниците в Сирия, които създадоха съвместно оперативно звено, което да се бие с новия противник.

На състояла се неотдавна демонстрация в северния град Идлиб бе подпалено руско знаме. "Ще ви смажем физиономиите", гласеше адресирано до руснаците послание на един плакат.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
14
 
39
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Ей много рубладжии има в тоя близък изток :))
12
2
 
66
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Соросченца, кажете на стария човек: Защо американците въоръжават "умерената опозиция" Ал Кайда? Същата организация, която им взриви кулите и прави терористични актове из цял свят. Това ми обяснете и ще се превърна в ***.
11
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
otivam za vodka
10
3
 
37
 
! Отговори
нещо подобно преди 8 години
Те си въобразяват следното .Нека запада и изтока се изпокарат както Визартия и Карл Велики ,а ние ще завземем света.Пошла постановка.Обама вече си плати за заиграването ,дано Путин не излезе толкова *** .
9
22
 
39
 
! Отговори
:) преди 8 години
Един е Путин и Сидеров е негов пророк.:)
8
5
 
83
 
! Отговори
Истината преди 8 години
"Русия не си играе игрички. Руснаците са хора, които решават проблемите и го правят без шум и ефикасно, а не като американците, които предпочитат да правят всичко пред камерата"Това е самата истина !
7
7
 
36
 
! Отговори
факти преди 8 години
Почти веднага след смъртта на техния пророк се разделеят на две.Защо ?И продължават войната по между си .Тогава "лицемерна" е Византия ,все нещо им пречи .Родови варвари ,крадци и и убийци . Светът опищя докато се намериха барони да им смачкат фасона ,но после стана отново пълна каша.Оправия нямат ,освен с атомна бомба и на това ще се решат един ден .Може и руснаците да го направят.
6
13
 
34
 
! Отговори
11 септ преди 8 години
Абе нали ги оставиха и след ПСВ .ЧЕ и държави им направиха .Нямат и нямат оправия .Ако не е Папата ,ще е Америка,ако не е Америка ще е пак нещо срешу което да бомбят .Това са неамдерталци в ново време.*** е че религията им е копияе на християнството , по скоро отровна гъба двойник . И лесно лови *** .
5
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много престижно някакви да ти целуват портрета.
4
7
 
81
 
! Отговори
Това не е Германия преди 8 години
Руснаците правят най правилното нещо и това е да запазят режима. Ако някой знае по добър вариант за Сирийците, нека да напише къде в арабския свят след смяната на режима подпомогнато от САЩ нещата са по добри.И аз ако бях на тия на местото щях да се радвам, след като се огледам за примери като Ирак, Либия. Добре че военните в Египет направиха преврат, след като там ислямисти взеха властта. Не ми се мисли какво щеше да стане.
3
34
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по времето на Гьобелс е било така,после забравя и почва да псува!Блатото ,от начало е примамливо.Като гледам, Обамата ще излезе най умен!Оставаш мюслитата и ушанките да се чистят взаимно!
2
27
 
36
 
! Отговори
11 септ. преди 8 години
Тъкмо още повече Америка да намрази исляма. Америка не е приключила с тях .
1
54
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шепа безмозъчен материал са тия на снимките