Путин мания се развихри в Близкия изток

"Той е велик, унищожи мита на самовъзвеличаващата се Америка"
13 окт 2015 16:30, Елка Василева
142

Снимка: БТА

Виж други галерии »

Проповедникът Маамун Рахмех се изправи миналата седмица пред вярващите, събрали се в Омаядската джамия в Дамаск, известна с богато украсените си стени, и заяви, че руският президент Владимир Путин е "велик и обичан лидер", който "унищожи мита на самовъзвеличаващата се Америка".

Плакати на Путин никнат като гъби по коли и билбордове на други места в Сирия и Ирак във възхвала на руската военна намеса в Сирия, която ще промени баланса на силите в региона, пишат Зейна Карам и Вивиан Салама от Асошиейтед прес.

Руският лидер печели одобрението на мнозина в Ирак и Сирия, които смятат руските въздушни удари в Сирия за повратен момент след повече от една година до голяма степен безплодни опити на предвожданата от САЩ коалиция да прогони "Ислямска държава", която окупира обширни райони от двете страни.

По реакциите се вижда, че макар Западът да критикува Путин за подкрепата му за сирийския президент Башар Асад, в региона се усеща известно успокоение при появата на играч с последователна, било то и спорна, стратегия.

"Путин прави повече от това просто да приказва", заяви Сохбан Елеуи от Дамаск, обобщавайки мнението на сирийците, които смятат американската политика в Сирия и Ирак за непохватна и объркана.

Русия започна въздушна кампания в Сирия на 30 септември, включвайки се в надпреварата с вече бомбардиращите страната сили, в критичен за Асад и неговата армия момент. Сирийската армия загуби северната провинция Идлиб и това позволи на бунтовниците да се приближат в опасна близост до крайбрежните алауитски земи, където войниците на Асад се почувстваха уязвими и обезсърчени.

Русия твърди, че насочва ударите си срещу "Ислямска държава" и други "терористи". Но сирийски бунтовници и опозиционни активисти казват, че бойните самолети на Москва са се концентрирали върху Идлиб и централната провинция Хама и стрелят по позиции на подкрепяните от САЩ бунтовници на места, където няма бойци на "Ислямска държава".

Самолетите оказват и подкрепа по въздух за сирийските сухопътни сили, които предприеха настъпление в централната част на Сирия. Това подкрепя тезата, че основната цел на Русия е да даде рамо на силите на Асад.

Освен бойните самолети, излитащи от база в град Латакия, руски кораби в Каспийско море изстреляха крилати ракети, които прелетяха близо 1500 км над Иран и Ирак и попаднаха в сирийските провинции Ракка и Халеб. Според мнозина това е демонстрация на сила, чиято непосредствена цел е по-скоро перчене, отколкото действие, насочено срещу конкретна военна мишена.

За изтощените от войната и чувстващи безсилие поддръжници на Асад подобни демонстрации на подкрепа дават необходимия психологичен допинг. Те вляха нова доза надежда, че трудната битка срещу бунтовнически фракции и групировката "Ислямска държава" може да бъде спечелена.

Руската "намеса повдигна духа на сирийската армия и на сирийския народ", каза д-р Самир Хадад от централния град Хомс.

"Президентът Путин е бележита и харизматична личност и стана ясно, че световните лидери постепенно започват да одобряват открито или тайно неговата интервенция", каза той.

В Ирак, където ръководената от САЩ военна кампания срещу "Ислямска държава" боксува, мнозина казват, че искат Русия да започне въздушни удари срещу групировката и в тяхната страна.

Зарити от картини на багдадски архитектурни забележителности, джамии и пейзажи, някои магазини за продажба на произведения на изкуството в Багдад започнаха да предлагат портрети на Путин в чест на неговата намеса, която много иракчани смятат за нов военен фронт срещу "Ислямска държава".

"Русия не си играе игрички. Руснаците са хора, които решават проблемите и го правят без шум и ефикасно, а не като американците, които предпочитат да правят всичко пред камерата", заяви Хусейн Карим, 21-годишен студент по медицина от Багдад. В една масово споделяна сред иракчаните във Facebook и Twitter карикатура американският президент Барак Обама е облечен като сунитски шейх, а Путин - като шиитски имам.

В друга карикатура Путин е гол до кръста и е сграбчил лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади за яката, като изглежда много заплашително. Той казва на Багдади: "Къде си мислиш, че отиваш? Ще те смеля на брашно", популярен иракски израз.

Багдади, който държи мобилен телефон, крещи в слушалката: "Обама, спаси ме!".
На повечето карикатури Путин е изобразен като мускулест мъж, по същия начин, по който е възприеман и у дома в Русия, където си е създал имидж на човек на действието.

Освен че върши официалните си задължения, той често е показван по руската телевизия да играе хокей, както направи миналата седмица на 63-тия си рожден ден, или да се спуска с батискаф да изследва морето.

Тениски с неговия лик се продават по молове, магазинчета за сувенири и дори по автомати на летищата в Москва. На някои изглежда строго с тъмни очила, на други е показан как язди кон с текст от популярна песен: "Няма да ни стигнат" ("Нас не догонят").

За много хора военната интервенция в Сирия и поемането на по-голяма роля от Русия в борбата с "Ислямска държава" е знак за размесване на картите в отношенията между различните съюзници в региона.

Русия от години има силни връзки с Близкия изток. Небивалият интерес към Путин е до голяма степен предизвикан от дългогодишната подозрителност към Запада и от гнева заради десетилетия наред намеси на САЩ в региона, довели според мнозина до още войни и религиозно разделение. Много хора се надяват, че една по-силна Русия ще подходи по-балансирано.

Премиерът на Ирак каза миналия месец, че правителството му е сключило споразумение за споделяне на разузнавателни сведения с Русия, Иран и Сирия и за тази цел открива съвместен координационен център в Багдад.

В Египет се вееха руски знамена и бяха окачени плакати с лика на Путин из цялата столица Кайро по време на визитата му през февруари. Държавният вестник "Ал Ахрам" написа статия за него и публикува снимки на руския президент гол до кръста, държащ в ръцете си различни оръжия. Заглавието на статията бе "Герой на нашето време".

Неговият чар стигна и до Ливан, където някои демонстранти - християнски съюзници на подкрепяната от Иран групировка Хизбула - носеха тениски с щампи на Путин на протест миналата неделя, на който бе отправен призив за президентски избори.

"Путин възприема сирийската криза като отлична възможност за подкопаване на американските устои в региона", каза Гасан Шарбел, редактор на в. "Ал Хаят". В редакционна статия на първата страница във вчерашния брой той предупреди, че макар Сирия да представлява за Москва възможност да си отмъсти на Запада, тя може бързо да се превърне в тресавище както в Афганистан, което може да подкопае Путиновия имидж на "цар".

Руските авиоудари предизвикаха гнева на бунтовниците в Сирия, които създадоха съвместно оперативно звено, което да се бие с новия противник.

На състояла се неотдавна демонстрация в северния град Идлиб бе подпалено руско знаме. "Ще ви смажем физиономиите", гласеше адресирано до руснаците послание на един плакат.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости, това си е обичайната само че в кавичкиКато прочетеш само че ракетите са прелетели 1500 км и са се приземили някъде в Рака или Халеб(все едно е космонафт) ти става ясноПп Добре че все още има форум в "Сега"
52
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истина ли е че калкулатора се е подписала под тази ПРО - Путин статия???свършиха доларите ли кво????
51
1
 
67
 
! Отговори
БГ преди 8 години
СИРИЙСКИЯ НАРОД И КАТО БЪЛГАРСКИЯ,ГОДИНИ,ГОДИНИ СА СЕ НАДЯВАЛИ ЗАПАДА ДА НИ ПОМОГНЕ В РОБСТВОТО,НО САМО РУСИЯ ИЗВЪРШИ САМОЖЕРТВА ДА НИ ОСВОБОДИ ОТ ОКОВИТЕ,ЗАТОВА МНОГО СИМПАТИЗИРАМ НА СИРИСКИЯ НАРОД,ИСКАМ ДА СИ РЕШАТ БЪДЕЩЕТО,ДА ИМ СЕ ПОМОГНЕ,А ТЕ ДА ИЗГРАДЯТ НАИСТИНА ЕДНО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО,НЕ КАТО НАШЕТО ДЕМОНКРАДИЧНО ОСТАВИХА НАРОДА ГОЛ И БОС.
50
3
 
54
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЗА ДЕСЕТ ДНИ НАПРАВИХА ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ДРУГИ ЗА ХИЛЯДА,ЕГАТИ РАЗУЗНАВАНЕТО,ЕГАТИ ТАКТИКАТА ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИЯТА,ЕГАТИ КОМАНДВАНЕТО,АГАТИ ТЕХНИКА,МАКАР И ПО СТАРА,НО ТОЧНА.НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАКВА Е СЪВРЕМЕННОТО ВЪОРЪЖЕНИЕ,НО ТЕ ЗНАЯТ С КАКВО ДА ПОБЕДЯТ,С КАКВО ДА ПОМОГНАТ НА БЕДНИТЕ ХОРИЦА.КАТО ИМ ГЛЕДАМ ПРИРОДНИТЕ ДАДЕНОСТИ И ГИ СРАВНЯ В БЪЛГАРСКИТЕ,СЕ ЧУДЯ КАК ЖИВЕЯТ ПРИ ТАКИВА УСЛОВИЯ И ОБИЧАТ ЗЕМЯТА СИ.ТРЯБВАДА ИМ СЕ ПОМОГНЕ,И НЕ ВИЖДАМ КОЙ ДРУГ ОСВЕН РУСИЯ,БОГ ГИ ПРАВИ ЗА ДОБРО НА ТОЯ СВЯТ,УСПЕХ.
49
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Аз МалдивТова не е вярно. От около 150 милион през 17 = 18 век, метното индианско население е сведено до около 15000 души от преброяването през 1910 г. А в сегашни дни са повече от 150000 т.е. не са избити. Между другуто вече има и две стада бизони.
48
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
90% ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СА РУСОФИЛИ, РУСОФОБИ СА САМО ДРОГИРАНИ НЕНОРМАЛНИЦИ С ПРОМИТИ ОТ *** АМЕРИКАНСКИ ФИЛМИ МОЗЪЦИ, КОИТО ВСЕ ОЩЕ ВЯРВАТ, ЧЕ ПРЕЗ КОМУНИЗМА НЕ Е ИМАЛО ИНТЕРНЕТ, ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ СА ГО БИЛИ ЗАБРАНИЛИ, А САЩ СА ИМ ДОНЕСЛИ "СВОБОДАТА" ДА ПИЯТ "ДЕМОКРАТИЧНА" КОКА-КОЛА И ДА ГЛЕДАТ РОКИ БАЛБОА!
47
2
 
42
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
До Анонимен 87Казваш, че руснаците експлоатират местното население в държавата си ли? Е, американците със сигурност не го правят, защото отдавна са го избили.
46
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От коментарите тук се разбира, че *** обожават Ислямска Държава и получават мокри сънища при мисълта за брадати ***, които разчленяват, горят и разстрелват невинни, живи хора, в полза и възхвала на интересите на НАЙ-ВЕЛИКАТА ДЕМОКРАЦИЯ-С.А.Щ.!
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 92Не искам да те разочарова, но кой е освободил Сирия от турско робство е въпрос с доста повишена трудност :)
44
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
imam vapros koi osvobodil siria ot 450 godishtno tyrsko robstvo ,
43
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nishto lichno ,no az obicham rysia i ryskia narod ne sa stydeni dori i da ne gi poznavash sa gotovi da pomognat ako mogat tva e choveshtinata narodna ,a pytin e edin ot tiah bil bogat a v bg ne sali ....
42
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЦъкТи нормален ли си ? Хайде като си толкова голям спец разкажи за икономическото положение в Куба, Венецуела, Бразлия и Русия в момента...
41
2
 
37
 
! Отговори
Цък преди 8 години
САЩ имат най-голямата иконамика???По-правилно би било имаха, но нека си зададем въпроса:На какво се основава тяхното "първенство и изключителност???Когато през 1970г. Доларът бе обявен за "световна резервна валута" ,или по-известен като "нефто-Долар".Сега за миг да си представим, че Доларът престава да бъде "световна резервна валута",при външен дълг на САЩ от 18 Трилиона и с изнесено производство извън страната.Именно! Щатите, такива каквито ги познаваме днес - престават да съществуват!
40
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Тръмп стане Президент на САЩ ставам американофил, искам да видя физиономиите на с-о-р-о-с-о-и-д-и-те когато това се случи.
39
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 65 "Те продължават да с най-голямата икономика"....Това е вярно, САЩ имат днес най- голямата икономика...но само защото те ограбят целия свят!
38
11
 
31
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
След като арабите толкова искат нека запада остави великана Путин да оре в Сирия.нали е надеждата на света!!Защо търси американска логистична помощ?Нека пробва -може и пък да успее?!Самочувствието му на световен водач расте с всеки изминнал ден....лошото че не предполага какво ще стане след 3 месеца ,след 6....
37
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен.71 "като загине мършава руска мечка"....Тогава се обрязват и вика "Аллах акбар" И това е - в цяла Европа!
36
11
 
32
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
предлагам още утре да направим шествие и да носим снимки на Д-то на Путин и да го целуваме пред камерите , докога ще търпим някой да се показва по платенофил от нас (пърдон "путинофил" исках да кажа)
35
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До демократ 72 Голяма грешка, момчо! По- добре да използвате вашата снимка в тоалетната. така че ще бъде много хубаво!
34
15
 
32
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
м да , явно в Близкия Изток се засилва гладът за качествена валута , ама КЪСНОООО , в БГ отдавна напълнихме дюшеците , даже оня ден ми правиха опит за телефонна измама и мъж със сирииски акцент ми поиска 20К в рубли , иначе щял да остави бг-путинофилите без работа , аз не му дадох и ето отговора целуват лика Му публично и то без пари --задава се нова "Виденова зима" за путлеристите в Родината .....