Разследването за MH-17 ще продължи още година

Русия обвинява комисията в пристрастност, в САЩ - доволни
13 окт 2015 18:58,
87
Разследването за MH-17 ще продължи още година
Снимка: Reuters, архив

Украйна и Холандия решиха да удължат сътрудничеството в разследването на катастрофата с малайзийския боинг над Донбас до 1 август 2016 г. Това съобщи днес ръководителят на украинската правителствена следствена комисия Генадий Зубко, който представи украинския доклад от разследването, предаде ТАСС.  

Още по темата

"Проучихме техническите резултати, комисията ни не приключва работа и ще продължи да се консултира с групата, която води разследването, и с нашите специалисти от външното министерство, които се занимават с правната страна", каза Зубко.

"Трябва да се има предвид, че на територията на Украйна все още има останки от загиналите", напомни украинският заместник-външен министър Елена Зеркал.

Украйна за пореден път обвини за катастрофата бунтовниците от Донбас. Според Зубко ракетата, поразила боинга на авиокомпания "Малейжа еърлайнс", е била изстреляна от територия под контрола на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Шефът на украинската комисия заяви, че тя е изстреляна от района на Снежное. Той подкрепи твърденията си с видеоклип с компютърен модел на ситуацията, на който ракетата се движи срещу самолета.

"Тя е трябвало да порази пилотите на самолета, за да направи невъзможно евентуално аварийно кацане", каза Зубко, цитиран от Франс прес. От 8000 малки парчета от шрапнел, 700 са попаднали в телата на пилотите", добави той.

Според Зубко украинските изводи съвпадат с данните в холандския технически доклад, но международното разследване не уточнява мястото, от което е изстреляна ракетата, нито кой я е изстрелял. Украинците смятат за отговорни руските военни, разположени според тях от Москва в района на конфликта в подкрепа на бунтовниците, отбелязва АФП.

Коментирайки холандския доклад, Зубко отхвърли като неоснователни обвиненията към Украйна, че не е затворила своевременно въздушното си пространство. “Препоръките на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) бяха стриктно спазени”, каза той.

По-рано днес в телефонен разговор украинският президент Петро Порошенко и холандският премиер Марк Рюте обсъдиха по-нататъшния механизъм за разследване на трагедията с боинга. Те се договориха окончателното решение за него да вземе под внимание наказателното разследване, което се извършва от Украйна, Холандия, Австралия, Малайзия и Белгия.

Междувременно руският  замеснтик-външен министър Сергей Рябков заяви, че холандското разследване за катастрофата на малайзийския боинг над Източна Украйна през лятото на 2014 г. е пристрастно и изпълнява политическа поръчка.  

"Можем само да съжаляваме, че въпреки нееднократните опити и искания на Русия за цялостно и безпристрастно разследване, което да вземе предвид цялата информация, с която разполагаме, е налице очевиден опит да се направи пристрастно заключение и да се изпълни политическа поръчка", заяви Рябков.

"Разчитаме, че занапред тези отклонения от нормата, от това как трябва да се разглеждат такива въпроси, ще бъдат коригирани", добави Рябков.

Реакцията от САЩ също не закъсня. Белият дом нарече публикуването на холандския доклад по разследването за катастрофата на малайзийския боинг над Източна Украйна "важен жалон" в усилията за подвеждане под отговорност на виновниците за свалянето на самолета през юли 2014 г., предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Нед Прайс каза, че преценката на Белия дом остава непроменена: "Полет МН-17 е бил свален от ракета земя-въздух, изстреляна от контролирана от проруските сепаратисти територия в Източна Украйна."

В декларация на Белия дом, оповестена днес, се казва, че холандското разследване е извършено професионално, според международните норми и препоръчителната практика, и трябва да служи като база за по-нататъшно разследване с цел да бъдат идентифицирани виновниците за свалянето на самолета, при което загинаха 298 души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли някой изненадан ? Още тогава беше ясно, че руските войници са свалили самолета. Има не малко руски войници, снабдени с военна техника на територията на Украйна иначе, конфликт изобщо нямаше и да започне, камо ли гражданска война.
9
3
 
16
 
! Отговори
не за първи път преди 8 години
Украинците не за първи път свалят пътнически самолет. През 2001 година те свалиха с ракета пътнически самолет ТУ-154!
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самият факт, че самолетът падна на територията на Украйна, означава, че Украйна е виновна. Щом има война в Украйна, трябваше правителството в Киев да забрани всички полети на територията на Украйна.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СпонгиСлучайно да знаеш чий е контрола върху тези профили (във феисбук или туитър). Ако беше поне малко мислещ или пък информиран щеше да знаеш, че нищо не се трие от тези сайтове, даже и географските координати на мястото от което са обновени тези профили с тази информация. Ако е писано от смартфон, нищо чудно да има и моментна снимка на пишештия без той да знае. Ако имаше частица истина в опорната ти точка тази информация отдавна да е на страниците на NT.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украински изстребител е излетял и е свалил пътническия самолет. Сега ще бавят експертизата 10 - 15 години, докато се отмирише цялата история.
5
1
 
18
 
! Отговори
Голата истина преди 8 години
Ясно е едно Украйна изпрати този самолет над мястото, където се водят бойни действия . Видяхме какво стана после . Знаем как се "запалват " конфликти , войни - справка 11.09 , ВСВ и т.н .Не им се получи обаче сметката на " Господарите от Краварника" . За нормалните хора истината е ясна - който организира атентата на 11.09. 2001 г. , той свали и Боинга в Украйна
4
23
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Още не беше паднал самолетът, а зелените човечета на Путин вече се хвалеха как са свалили транспортен самолет. После изтриха профилите си. Изшишно харчене на пари. И на децата е ясно, че руските бандити са виновни.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поведението на държавните представители на Малайзия непосредствено след трагедията бе достатъчно красноречиво. След като прегледаха данните, с които разполагаха те запазиха мълчание, но малайзийски самолет не прелетя повече над Украйна. Само за допълнение техните самолети не заобикалят Украйна през България или Румъния.
2
5
 
32
 
! Отговори
Толкова е просто преди 8 години
Украинските диспечери насочиха самолета към точка в която го чакаше украинска ПВО установка.Какво сложно има че да се протака разследването.
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото разбирам - по някаква причина(?) Украйна не дава записите на въздушния контрол?Защо ли?