Разследването за MH-17 ще продължи още година

Русия обвинява комисията в пристрастност, в САЩ - доволни
13 окт 2015 18:58,
87
Разследването за MH-17 ще продължи още година
Снимка: Reuters, архив

Украйна и Холандия решиха да удължат сътрудничеството в разследването на катастрофата с малайзийския боинг над Донбас до 1 август 2016 г. Това съобщи днес ръководителят на украинската правителствена следствена комисия Генадий Зубко, който представи украинския доклад от разследването, предаде ТАСС.  

Още по темата

"Проучихме техническите резултати, комисията ни не приключва работа и ще продължи да се консултира с групата, която води разследването, и с нашите специалисти от външното министерство, които се занимават с правната страна", каза Зубко.

"Трябва да се има предвид, че на територията на Украйна все още има останки от загиналите", напомни украинският заместник-външен министър Елена Зеркал.

Украйна за пореден път обвини за катастрофата бунтовниците от Донбас. Според Зубко ракетата, поразила боинга на авиокомпания "Малейжа еърлайнс", е била изстреляна от територия под контрола на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Шефът на украинската комисия заяви, че тя е изстреляна от района на Снежное. Той подкрепи твърденията си с видеоклип с компютърен модел на ситуацията, на който ракетата се движи срещу самолета.

"Тя е трябвало да порази пилотите на самолета, за да направи невъзможно евентуално аварийно кацане", каза Зубко, цитиран от Франс прес. От 8000 малки парчета от шрапнел, 700 са попаднали в телата на пилотите", добави той.

Според Зубко украинските изводи съвпадат с данните в холандския технически доклад, но международното разследване не уточнява мястото, от което е изстреляна ракетата, нито кой я е изстрелял. Украинците смятат за отговорни руските военни, разположени според тях от Москва в района на конфликта в подкрепа на бунтовниците, отбелязва АФП.

Коментирайки холандския доклад, Зубко отхвърли като неоснователни обвиненията към Украйна, че не е затворила своевременно въздушното си пространство. “Препоръките на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) бяха стриктно спазени”, каза той.

По-рано днес в телефонен разговор украинският президент Петро Порошенко и холандският премиер Марк Рюте обсъдиха по-нататъшния механизъм за разследване на трагедията с боинга. Те се договориха окончателното решение за него да вземе под внимание наказателното разследване, което се извършва от Украйна, Холандия, Австралия, Малайзия и Белгия.

Междувременно руският  замеснтик-външен министър Сергей Рябков заяви, че холандското разследване за катастрофата на малайзийския боинг над Източна Украйна през лятото на 2014 г. е пристрастно и изпълнява политическа поръчка.  

"Можем само да съжаляваме, че въпреки нееднократните опити и искания на Русия за цялостно и безпристрастно разследване, което да вземе предвид цялата информация, с която разполагаме, е налице очевиден опит да се направи пристрастно заключение и да се изпълни политическа поръчка", заяви Рябков.

"Разчитаме, че занапред тези отклонения от нормата, от това как трябва да се разглеждат такива въпроси, ще бъдат коригирани", добави Рябков.

Реакцията от САЩ също не закъсня. Белият дом нарече публикуването на холандския доклад по разследването за катастрофата на малайзийския боинг над Източна Украйна "важен жалон" в усилията за подвеждане под отговорност на виновниците за свалянето на самолета през юли 2014 г., предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Нед Прайс каза, че преценката на Белия дом остава непроменена: "Полет МН-17 е бил свален от ракета земя-въздух, изстреляна от контролирана от проруските сепаратисти територия в Източна Украйна."

В декларация на Белия дом, оповестена днес, се казва, че холандското разследване е извършено професионално, според международните норми и препоръчителната практика, и трябва да служи като база за по-нататъшно разследване с цел да бъдат идентифицирани виновниците за свалянето на самолета, при което загинаха 298 души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
педрас преди 8 години
До ШопПогледа ти "отвътре" ли ти каза, че е нормално да се извършват пътнически полети в бойна зона?И руснаците и американците когато извършват бомбардировки и дори учения затварят зоната за гражданската авиация, но ние трябва да се доверим на експертното ти мнение "отвътре" Поне кажи каква е "вътрешната" ти позиция за да можем да преценим колко авторитетни са твърденията ти.
49
0
 
0
 
! Отговори
педрас преди 8 години
До Боби Едно от възраженията на Антей е че на са събрали всички останки от самолета, намеквайки че е с умисъл. Липсват частите от лявото крило и заден стабилизатор(или са скрити), които според тях имат ясни следи от попадения на шрапнели, което пък доказва, че ракетата е дошла от ЮГ.
48
5
 
5
 
! Отговори
dp преди 8 години
Очевидното е очевидно, то си беше ясно в първата секунда като се чу новината, че е руска работа.Нали имаше и някакъв украински самолет който уж бил свалил пътническия - е сигурно го е имало, и навярно руснаците него са целели а са ударили пътническия, колко по-очевидно от това да е.Инак бавноразвиващите се руски слуги дежурни по коментар под новините че няма да спрат да се пънат - и *** в резултат - няма, това също е очевидно.
47
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 70Шопе "УМНИКО" "ЕКСПЕРТЕ" Ако беше вярно това нямаше да намерят нито една част от кабината където са 95% от доказателствата.
46
1
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Дано им стигне тази една година на европ**ерасите за да скрият всякакви улики и да изкривят всичко през *****раските си лъжи!Та то кой ли ги бръсне вече?!
45
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Спонги до Боби 68Ако Холандците бяха казали "Снежное" Алмаз-Антей в първия съд ще ги размаже. Холандците отказаха Натурен опит предложен от РФ като РФ ще плати за всичко.Само от това става ясно че разследването не върви в посоката която искат "ВЕЛИКИТЕ" СИЛИ ...
44
1
 
1
 
! Отговори
Спонги до Боби преди 8 години
Има и други сайтове Боби. Прочети *** три други. Тоеа е топла новина
43
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Спонги 66Спонги моля попрочети малко материали. Холандците обявиха че е свален самолета с ракета от БУК М1 и толкоз. Ни повече ни по-малко. Кой и от Къде не се казва.
42
4
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
ОфициалноХоландия декларира, че ракетата е изстфеляма от проруските сепаратисти. Йайде рашисти, пишете още глупости. Русия е Империята на злото.
41
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 1997 63Ако е за техника много внимателно чета колега. Трима са разчета на пусковата установка и те ТЕОРЕТИЧНО биха свършили работа. Реално не.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попитали радио Ереван: Кой свали МН17 ?Отговор: Питайте Путин !
39
2
 
1
 
! Отговори
1997 преди 8 години
Боби,чети внимателно и мисли ако ти е възможно!Но не със ***.
38
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 1997"ЕКСПЕРТЕ" Минималния прсонал за да действа БУК М1 са Двама оператори на КУПОЛ обзорен радар и един командир, Двама оператори и командир в команден център и двама оператори на пускова установка. Защо по двама. Един следи обща обстановка един огневия сектор. Командира е ясен. Команден център единия следи Радара Купол а другия пусковата установка. Командира е ясно. двамата в пусковата устновка са връзка с команден център и прицел по данните от команден център.
37
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Одисей 1 45Незнам защо го изтриха поста но пак да ти отговоря и да те оборя, Хирошима и Нагасаки не са военни центрове. Единия е в равнина а другия в котловина - ТЕСТ на Бомбите. Бомбите са били два различни вида ТЕСТ на Бомбите. Ако трябваше да е военно решение да бяха ударили Токио и най-голямата военоморска база. Защо удариха граждански обекти?
36
1
 
3
 
! Отговори
1997 преди 8 години
Естествено в подходящ момент от "международното полложение "ще бъде оповестено от къде е изстреляна ,в колко часа и трите имена на руснаците направили пиянския гаф.Но,...в подходящия момент.Да речем,ако някой по -податливи заговорят за санкциите,или -хайде заедно за Сирия...Така и трябва!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оня Лубиц от джърман уингс го разпиляха за 2 дни и изкараха всичко...тея тука колко време мина...снимки имаха...доказателства имаха....и увеличават с още една година разследването.не можахте за толкова време да изфабрикувате нищо ли бе ***???
34
1
 
9
 
! Отговори
Az преди 8 години
До Одисей 1Приятелю прочети, кой първи започва да бомбандира цивилни цели през втората световна война. Градовете сринати от американската авиация са повод за разпри с Англичаните. Американците казват, че в тази война цивилни няма. И не е нужно да четеш руска литература, прочети в хрониите от английски източници.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин предай се !
32
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 40Айде пак предишния пост го изтриха заради цитат на рускиТа да ти отговоряПеовери в Руската Википедия - Полския поход на РККА. Там е описана нотата с която СССР "ОПРАВДАВА" АГРЕСИЯТА СИ. Следва отговора на Поляците където директно казват че това е АГРЕСИЯ И ВОЙНА по конвенцията от Лондон 1933 подписана от СССР.Да СССР извършва АГРЕСИЯ спрямо ПОЛША но нещата са приключили вече заради немците..
31
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 43Анонимни "УМНИКО" къде съм оправдал някого? Казах ДЕ ЮРЕ. Дори сега Де Юре не могат да осъдят Русия за Катин. Но Русия признава ДЕ ФАКТО и се извинява ОФИЦИАЛНО. Друго не може да се направи.