Лондон и Москва в конфликт заради разбилия се самолет

Западният печат за версията за бомба на борда
6 ное 2015 11:11, Елка Василева
86
Лондон и Москва в конфликт заради разбилия се самолет
Снимка: Reuters

Великобритания се забърка в задълбочаваща се дипломатическа конфронтация с Русия, след като Кремъл заяви, че е шокиращо британската страна да не сподели разузнавателна информация, която според британски министри сочи убедително, че катастрофата с руския самолет над Синай е причинена от заложена от "Ислямска държава" бомба, пише британският в. "Индипендънт".

Британският премиер защити решението си да спре полетите от египетския курорт Шарм ел Шейх до Великобритания сред опасения за тероризъм, със загрижеността си за безопасността на сънародниците си.

Великобритания и Русия се оказаха в конфликт заради причините за авиокатастрофата над Синай, след като Москва отхвърли като "спекулации" твърденията на Лондон, че причина за трагедията може да е заложена бомба, отбелязва в същия дух в. "Файненшъл таймс".

Още по темата

Британските твърдения разгневиха както Русия, така и Египет, чийто президент Абдел Фатах ас Сиси е на официално посещение във Великобритания. Русия е чувствителна към всякакви предположения, че ИД може да е свалила самолета в отговор на руските въздушни удари срещу опозиционни групи в Сирия, а Египет се бои, че свързването на катастрофата с тероризъм може да нанесе тежки и трайни вреди на египетската туристическа индустрия - ключов източник на приходи за страната, посочва вестникът.

Египетският президент, който е на посещение в Лондон, заяви, че е много ядосан от решението на британското правителство да спре полетите до Шарм ел Шейх, отбелязва френският в. "Фигаро". Британското решение беше взето едностранно, без консултации с Египет, въпреки контактите на високо равнище между двете страни само часове по-рано, заяви египетският външен министър, цитиран от вестника. Говорител на президента Ас Сиси изрази съжаление, че Лондон "е изпреварил събитията, без да изчака края на разследването".

За разлика от Вашингтон и Лондон, Париж не произнесе хипотеза за причината за авиокатастрофата, но посъветва французите да пътуват за Шарм ел Шейх само ако е изключително наложително, отбелязва "Фигаро" в друга статия, озаглавена "Войната на версиите" - за причините за трагедията. Според Кайро и Москва трябва да се изчакат заключенията от разследването, а дотогава може да се говори за катастрофа.

САЩ и Великобритания не привеждат явни доказателства, но британците са достатъчно сигурни в тях, за да спрат самолетите си от Шарм ел Шейх до Великобритания. Както британски, така и американски висши представители говорят за взривно устройство. Нещо повече - основавайки се на прехванати разговори, те смятат, че в атентата е замесена "Ислямска държава". Американският президент дори каза, че е възможно на борда да е имало бомба.

За пет дни джихадистката организация направи три изявления с едно и също послание: ИД е доволна и горда, че предизвика самолетната катастрофа. "Докажете, че не сме ние и ще ви предоставим подробности как се е разбил самолетът ви, в избрания от нас момент". Групировката не прави изявления, възползвайки се от ситуацията, тъй като от това зависи доверието към нея, отбелязва всекидневникът.

За Русия това би бил един от най-кървавите атентати в историята й. За Египет ударът също е много тежък. Ако става въпрос за атака, освен че нанасят удар на един символ, джихадисти ще са проявили голяма дързост. Шарм ел Шейх има репутация на едно от най-охраняваните места в страната, обясни пред вестника висшият представител на Международната кризисна група и специалист по Египет Исандър ел Амрани.

Това значи, че ИД е проникнала в един символ на египетския режим и е ударила с пълна сила. Египетските власти засилват сигурността по летищата си, като същевременно уверяват, че това няма нищо общо с катастрофата. Те твърдят, че летището в Шарм ел Шейх е сигурно, а уволняват директора му. Атентат или не, бавно, но сигурно, Египет изглежда все по-малко безопасно място, посочва "Фигаро".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
Арматан преди 8 години
До Керим Кое му е интересното?Русия и Китай блокираха решението на ООН за влизане в Сирия.Иначе до сега отдавна да няма Асад и ИДИЛ.С ограничения Руски контингент там могат да остареят Братушките ти!
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
група близка до ид--мосад?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКакво да направиш ли?Гръмни се
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБаячка си неосведомен,за връзката на северна с южна америка.Няма там американци-има испанци и португалци.Те за това са толкова добре развити! :)
52
3
 
0
 
! Отговори
Дядо Иван преди 8 години
До С Русия в сърцетоЗа какво да им казват,като те знаят,но се правят на ударени.Путин не вярва на никого.То на децата стана ясно,че е гръмнала бомба,ама той не та не.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби 61ви, а защо не пишеш за източна и западна Германия тогава, защо не пишеш за източна и западна Европа, а ? За *** от банановите републики ми пишеш, защо не пишеш за Южна и Северна Корея а ? Евтин манипулатор, но с рубли нещо скъпо можеш ли да купиш ?
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До С Русия в сърцетоГлупости, по вероятно е Русия и Египет да се правят че не знаят, а иначе хората си имат разузнаваня не са селски разбирачи и изкукуригали Пенсионери, те и за подводницата Курск ли ква беше пак нищо не знаеха, и с иранците за падналите ракети в Иран пак нищо, ако американците със сателитни снимки не бяха обявили че е имало взрив и толкова нямаше да знаем, нито Египет нито Русия имат интерес истината да излезе наяве
49
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До просто питам 64Не са били пияниЗадължителен тест(не кръвен но духат в полицейски детектор)Руснаците официално спряха полетите до Египет до края на разследването.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZA POSLEDNITE 25 GODINI AMERIKA STANA SIMVOL NA TERORIZMA I NASILIETO. NE SE SAOBRAZYAVA S MEJDUNARODNITE ZAKONI I PRAVATA NA HORATA PO SVETA. ,,AMERIKA ILI TRYABVA DA SE PROMENI ILI DA SE UNISHTOJI".
47
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пфу 40американски Ботуш стъпи в Латинска Америка след 1800 година. Не виждам да са цъфнали и вързали. Така Американските компании ги експлоатират че даже термин са измислили - Бананова Република ...И У НАС хАмерика стъпи здраво преди 20 години - какво имаме сега? около 3 милиона БЪЛГАРИ ИКОНОМИЧЕСКИ БЕЖАНЦИ и БЕЗЗАКОНИЕ - По-дълбоко да се ровя не мисля че има смисъл само още гадости ще изровя.
46
14
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Анонимен--45;Прав си. Където стъпи руски ботуш няма оправия и след 100 г.
45
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Защо изчезна Василев? Започва да ми липсва осезателно. То й е един от най-мислещите хора тук , но представя гледната точка на службите, на някои хора това не им харесва. Не го разбирате вие Василев и това си е. Селяни не е обидна дума, просто означава отрудени хора, чието битие не позволява достъп до интелектуално познание. Така, че той се представяше за агент на ЦРУ за да ви покаже задкулисните геополитическии игри и да ви накара да мислите. А дано се появи човекът!
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Групировката не прави изявления, възползвайки се от ситуацията, тъй като от това зависи доверието към нея"===============Значи терористите, свалящи пътнически самолети, се боят да не загубят доверието на запада, така ли? Запада в доверителни отношения ли е с терористичните групировки?
43
3
 
11
 
! Отговори
Анон преди 8 години
До Наблюдател.Със сигурност вече я знаят причината но се бавят чудейки се как да извъртят фактите, че да не е бомбаНещо като холандците с Боинга . Година и половина се чудеха как да извъртят фактите, че да не са украинците. И накрая едвам промълвиха, че Украйна носи главната вина, защото е трябвало да спре полетите над зона на военни действия, а не го е сторила.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви доказателства на бомбата? Само предположения ! Но баба ми подсказва, че причината е военен самолет на САЩ. Тя също няма доказателства, ама тя се мисли... И какво да направя, а?
41
12
 
3
 
! Отговори
Лука Мадишчев преди 8 години
Бомбата я сложи Путин. Но на руснаците не им изнася. Тъпия народ трябва да се лъже. Така е от както съществува Русия.
40
5
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Руснаците не искат да признаят очевидното, че е била заложена бомба в техен граждански самолет. Кой да я заложи ако не са ИД или Ал Каеда, все тая! Вероятността причината на катастрофата да е друга, е твърде незначителна и по-скоро е в графата научна фантастика.Със сигурност вече я знаят причината но се бавят чудейки се как да извъртят фактите, че да не е бомба.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 369.Станджа Ти си като краставицата съдържа 99.% вода ! Каквато и да е темата !Шопът пък е съвсем извън ...Браво! Отдавна не бях чел по-точен анализ. Удар в десятката!:)
38
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия винаги отрича. Хаха. Винаги отрича нещо което не е в полза на вожда и. Но истината си е истина. Лека им пръст на хорицата, загинали в тази катастрофа
37
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 48Ами случи се така, че руснаците ни нарисуваха на картата, изчегъртаха ни от ръждата, създадоха ни държава, администрация, армия, полиция и други работи. Ако после са ни затрили, значи откъдето дошло, там и отишло!Да, под 35 съм - на 12 г. и мама така ми каза, че с руснаците сме братя, а с турците не сме!