Дъщерите на Путин и руският елит второ поколение

В Русия скоро всички ключови ресурси може да отидат в 5-7 семейства
11 ное 2015 21:32, Елка Василева
266
Дъщерите на Путин и руският елит второ поколение
Катерина Тихонова танцува с Иван Климов на състезание от Световната купа по акробатичен рокенрол в Краков, април 2014 г. Снимка: Reuters

Откакто през 90-те години на 20 век Владимир Путин започна да затяга хватката си върху Русия, много от неговите приятели станаха баснословно богати.

Не и президентът, казват негови поддръжници, които настояват, че Путин е над ламтежа за пари, белязал властването му. Финансовата му декларация, която е публично достояние, показва, че той е човек със скромни доходи. През април Путин е декларирал доход за 2014 г. в размер на 7,65 милиона рубли (119 000 долара). Посочил е, че е собственик на два скромни апартамента и притежава дял в гараж за автомобили.

Дъщеря му Катерина е значително по-заможна, ползвайки се с подкрепата на някои от богатите приятели на руския президент, показва проучване на Ройтерс.

Още по темата

След непотвърдени медийни спекулации за самоличността на Катерина високопоставен човек в Русия каза за Ройтерс, че тя използва фамилията Тихонова. Заместник-председателят на руската "Газпромбанк" Андрей Акимов каза, че се е срещал с Катерина, когато тя е била малка, както и по-скоро, и че Тихонова е дъщеря на Путин.

Ройтерс също така научи, че по-рано тази година Катерина, която е на 29 години, определила себе си като "съпруга" на Кирил Шамалов - син на отдавнашния президентски приятел Николай Шамалов. Шамалов старши е акционер в банка "Россия", която американски служители наричат банката на руския елит.

Според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори, като съпруг и съпруга Кирил и Катерина би трябвало да притежават корпоративни дялове на стойност около 2 милиарда долара. Това богатство идва главно от публично оповестения им дял в голяма газова и нефтохимическа компания, която Кирил придобил от друг отдавнашен приятел на Путин - Генадий Тимченко.

Дъщерите на Путин и руският елит второ поколение
Кирил Шамалов. Снимка: архив, Reuters

Младата двойка притежава и крайбрежна вила в Биариц, Франция, оценявана на около 3,7 милиона долара. Това имущество Кирил също придобил от Тимченко - търговец на стоки за широко потребление, който познава президента поне от 90-те години на 20 век.

Катерина освен това гради научна кариера и управлява финансирани от държавата проекти в Московския държавен университет. Направено от Ройтерс проучване на държавни документи показва, че по-малката дъщеря на президента е подписала договори за няколко милиона долара с държавни организации за извършване на дейности в университета от управлявани от нея организации. Няма данни тя да е получила някаква лична финансова изгода от тази работа.

Тя заема висша длъжност в университета и помага да се управлява план на стойност 1,7 милиарда долара за разширяване на неговата база. Сред официалните съветници на Катерина в Московския държавен университет има петима души от вътрешния кръг на Путин, включително двама бивши служители на КГБ, които са я познавали, когато е била малко дете. Те са работили с баща й през 80-те години на 20 век, когато той бил разпределен в Дрезден, Източна Германия.

По-голямата дъщеря на Путин - Мария - също е свързана с Московския държавен университет. Тя е завършила факултета по фундаментална медицина на учебното заведение и гради кариера в областта на ендокринологията, показват обществено достъпни документи.

Катерина, Мария и Кирил Шамалов отказаха да направят коментар за тази статия. Попитан за дома в Биариц, говорител на Тимченко каза, че няма да коментира лични въпроси.

Придобиването на дялове, държавните бизнес сделки, имуществото във Франция и олигархичните връзки дават рядко срещана възможност да надзърнем в живота на децата на Путин. Президентът твърдо брани личния си живот и този на дъщерите си, които рядко се появяват в медиите. Трансакциите също така дават възможност да се добие представа за семейните финанси на най-могъщия човек в Русия и на елита, който се оформя около него.

Катерина и Кирил, който е на 33 години, са част от ново поколение руснаци, което бързо се издига благодарение на добрите връзки на родителите си. Това явление има сходни черти с групата на "принцовете и принцесите" на Китай - децата и внуците на лидерите на комунистическата партия, които на свой ред печелят властови позиции и трупат големи богатства.

Олга Крищановска, социолог и бивш член на политическата партия на Путин "Единна Русия", каза за Ройтерс, че в политиката и държавните компании се появява "нова аристокрация", а статутът на сегашния кръг около Путин се наследява от второ поколение.

Сред другите деца на хора от обкръжението на Путин с нарастващо влияние са: Борис Ковалчук - син на най-големия акционер в банка "Россия" Юрий Ковалчук и близък сътрудник на Путин; Глеб Франк - син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на милиардера Тимченко; Игор Ротенберг - син на милиардера Аркадий Ротенберг, който е бивш партньор по джудо на Путин; Сергей С. Иванов - син на ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Б. Иванов.

В интервю за Ройтерс руският опозиционен лидер Алексей Навални нарича това "неофеодална система", която има опасност да доминира в държавните учреждения и големите предприятия.

"Днес в Русия е напълно нормално управителните съвети на държавните банки да се оглавяват от деца на хора от службите за сигурност, които нямат и 30 години, когато биват назначени", каза той. "Това е нещо повече от династично наследяване. Децата не само наследяват постовете на своите родители, а и правото да изберат всеки друг пост, който им хареса. Опасността е, че много скоро всички ключови ресурси ще попаднат в ръцете на пет-седем семейства."

Ройтерс попита Кремъл дали Катерина Тихонова е дъщеря на Путин и дали е омъжена за Кирил Шамалов, както и други въпроси. Руският президентски говорител Дмитрий Песков отговори: "Нямаме каквато и да е информация за личния живот, семейните връзки, семейното положение, научната дейност, участието в конкретни проекти и родословното дърво на г-жа Тихонова или на други хора, споменати във вашето писмо. През последните години се разпространява огромно количество клюки за семейните връзки на В. Путин и в частност на неговите дъщери. Делът на точната информация във всички тези публикации е смешно малък."

Катерина до голяма степен избягва общественото внимание, откакто баща й стана президент през 2000 г. През 2011 г. Путин каза пред руската телевизия, че Катерина е учила ориенталистика в Санктпетербургския университет със специалност японски език и история.

За живота й след детството не се знаеше много, преди руският блогър Олег Кашин да съобщи през януари, че по-малката дъщеря на президента работи в Московския държавен университет и е приела фамилията Тихонова - производна от бащиното име на баба си Екатерина Тихоновна Шкребнева.

Освен Акимов от "Газпромбанк" двама висши източници от научните среди - един от Московския държавен университет и един изследовател с близки контакти там - също потвърдиха пред Ройтерс, че Тихонова е дъщеря на Путин.

Според уебсайта на Московския държавен университет тя е свързана с факултета по механика и математика. Под името Тихонова фигурира като автор, наред с други учени, на глава в учебник по математика и на поне шест научни публикации от 2011 г. досега.

Тихонова също така е ръководител на две свързани с университета инициативи - Фонда "Национално интелектуално развитие" (ФНИР) и Центъра за национален интелектуален резерв (ЦНИР). ФНИР и ЦНИР са създали и управляват в университета проект, наречен "Инопрактика", който също се ръководи от Тихонова. Той спонсорира и подкрепя млади учени.

"Инопрактика има множество съветници и партньори, които са близки до Путин, включително Сергей Чемезов и Николай Токарев. Двамата са били сътрудници на Путин в КГБ по времето, когато той е бил шпионин в Дрезден, Германия, и са живели в същия жилищен блок, където е бил настанен и бъдещият руски лидери и неговото младо семейство. Сега Чемезов оглавява държавния технологичен гигант "Ростех", а Токарев ръководи държавната компания "Транснефт".

Сред членовете на управителния съвет на "Инопрактика" според уебсайта на проекта са ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и заместник-председателят на "Газпромбанк" Андрей Акимов.

Попитан за Тихонова и "Инопрактика", Акимов каза за Ройтерс: "Знаех, че тя е дъщеря на Путин. Но ние, разбира се, взехме решението да подкрепим проектите на Московския държавен университет независимо от каквито и да е семейни връзки." Той каза, че програмите на "Инопрактика" съвпадали с приоритетите на самата банка, включително "глобалната й идея да подкрепя научното развитие".

Той каза, че според него към Тихонова не е имало някакво специално отношение и че подкрепя плана за разширяване на дейността на Московския държавен университет независимо от участието на Тихонова.

Впоследствие Акимов отрече да е правил подобни изказвания за Ройтерс, в които да е идентифицирал Тихонова като дъщеря на Путин.

"Акимов беше изненадан и изумен, когато прочете репортажа на информационна агенция Ройтерс, в който му се приписва заявлението, че ръководителят на "Инопрактика" г-жа Тихонова, била дъщеря на президента на Руската федерация", посочи в изявление "Газпромбанк".

"Акимов не е правил подобни изявления", каза "Газпромбанк" и добави, че наистина си сътрудничи с "Инопрактика", но подчерта, че нито Акимов, нито други нейни сътрудници разполагат с информация за родствените връзки на Тихонова.

Ройтерс заяви, че се придържа към публикуваното в репортажа.

Тихонова се занимава и с други дейности освен работата си в университета. Под това име тя от години се състезава като танцьорка на акробатичен рокендрол. През 2013 г. тя и партньорът й по танци се наредили на пето място на световен шампионат в Швейцария.

Днес тя е председател на два организационни комитета на Общоруската федерация по акробатичен рокендрол, показва уебсайтът на организацията. Сред спонсорите на федерацията са "Сибур", "Новатех" и "Газпромбанк" - компании, в чиято собственост и управление участват приятели и сътрудници на президента. Между тях са Тимченко, Кирил Шамалов и по-големият му брат Юрий Шамалов. Същите компании са споменати на уебсайта на "Инопрактика" като корпоративни спонсори на проекта.

По-голямата дъщеря на Путин - Мария - е извън фокуса на общественото внимание дори повече от сестра си. Ройтерс не можа да намери скорошни потвърдени снимки на Мария.

Тя е родена на 28 април 1985 г. Учила е биология в Санктпетербургския университет и медицина в Московския държавен университет. Според информации в руски и западни медии Мария се е омъжила за холандски бизнесмен на име Йорит Йост Фасен. В някои информации се твърдеше, че тя е живяла известно време в Холандия, но това не можа да бъде потвърдено.

По-рано тази година Путин каза, че и двете му дъщери живеят в Москва, но не даде повече подробности.

Сега Мария използва фамилията Фасен и под това име гради кариера в биомедицината, специализирайки в областта на ендокринната система, показват научни каталози и публикации.

На уебсайта на ИСТИНА - справочник за учени и тяхната дейност в Московския държавен университет - тя фигурира като съавтор на пет изследвания, публикувани през последните две години.

Мария е докторант в Центъра за ендокринологични изследвания на Московския държавен университет, който управлява благотворителния проект "Алфа-ендо", помагащ на деца, страдащи от ендокринни заболявания.

Мария заяви в имейл до Ройтерс, че запитванията за информация за центъра трябва да се отправят към неговото ръководство. Тя не отговори на въпросите кога се е омъжила или дали постът на баща й е оказал влияние върху кариерата й.

"Алфа-ендо" е финансиран от "Алфа банк" - голяма руска банка с филиали в САЩ, Великобритания и Кипър. Най-големият акционер е милиардерът Михаил Фридман, който има интереси в банковото дело, енергетиката и телекомуникациите.

Съпругът на Мария е работил за "Газпромбанк" - голяма банка, тясно свързана с елита около Путин. А поне до август тази година Йорит Йост Фасен е бил посочен на уебсайта на руската консултантска фирма "МЕФ Аудит" като неин заместник-председател. Той вече не фигурира на уебсайта и не отговори на запитванията за коментар.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Амин!!!
86
1
 
3
 
! Отговори
факт преди 8 години
131 ви! Млъкна! Не каза намерил ли е профила на жена си! И ще му бият ли щута заради кравар!
85
1
 
3
 
! Отговори
хохавеца преди 8 години
До фактКола за 1969г. е ПЕЖО 504
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крият се, сменят си имената, крадат нагло и безпардонно за лична облага, живеят на запад и хвърлят прах в очите на собствения си народ колко било лошо там!
83
1
 
3
 
! Отговори
факт преди 8 години
До муму.По същата причина дето друготе се оставят да ги екплоатират привлекателни не гнусни хубавци като Тръмп,Буш и т.н! Умен ***!
82
3
 
3
 
! Отговори
къв факт преди 8 години
До фактпо-евтино им е руснаците да блъскат за малко пари. русия е империя, колкото и америка, ти не си българин и водиш *** дискусия.
81
3
 
6
 
! Отговори
факт преди 8 години
След краха на програмата със совалките на НАСА! Американците цанят руски космичеаки кораби ПротонК за да изнасят товари в космоса и да си поемат ангажиментите към МКС!
80
3
 
5
 
! Отговори
муму преди 8 години
До фактзащо тогава се оставят на гнусни кгб олигарси да ги грабят и тормозят? новите поколения руснаци дето ще направят нещо обаче ще са учили в америка. хората създали полупроводниковата индустрия, микропроцесора, разчели човешкия геном - те са завършили в америка. изобщо не защитавам америка, просто ти казвам, че си особено глупав ***.
79
4
 
6
 
! Отговори
факт преди 8 години
Хората които пратиха първият изкуствен спътник в около земна орбита,първото куче в космоса, първият човек в космоса,първите сонди до марс,венера,юпитер и т.н не са учили,работили или живели в Америка!
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен128ми поне са си в Америка, не са като децата на руския елит в Англия, Ню Йорк и т.н., ако трябва да сме точни на Путин дъщерята я изгониха от Холандия след самолета над Украйна на Сергей Лавров дъщерята учи в Ню Йорк, на Песков също беше някъде в Европаили Америка, или това няма значение ?
77
4
 
11
 
! Отговори
факт преди 8 години
Чейковски,Пушкин,Чехов,Прокопиев,Рахманинов, Мусогорски,Гогол,Горки,Булгаков и мн. други не са били нито олигарси, нито крепостни селяни и са създали едни от най- великите произведения в световната култура и изкуство във времена в които по прашните улици на дивият запад зад океана са се търкаляли бъчви с огнена вода,скалпове на хора,трупове на стрелци и леки жени са лъскали кубури!
76
1
 
8
 
! Отговори
кк преди 8 години
Журналистика от ЕС.Кога ще поработим върху собствените си недостатъци за да станем по добри и да се развиваме,вместо постоянно да гледаме руснаци,китайци,американци и други.
75
1
 
9
 
! Отговори
факт преди 8 години
Създатвля на периодичната таблица е руснак и не е бил олигарх или крепостен селянин във времето в което бъщите на НАЦИЯТА са били от другата страна на океана, а коренното население е ловяло още бизони!
74
5
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 години
Руските спортости са винаги в челната тройка на олимпийски игри!
73
4
 
4
 
! Отговори
факт преди 8 години
Фиат124 и жигули не е ли едно и също бе н.....к!?
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Царското семейсто е избито в сатанински еврейски ритал от евреите болшевики на ленин и берия !
71
2
 
7
 
! Отговори
КурФакт преди 8 години
Жигули или ваз 2101 е кола на годината за Европа птез 1969г!FIAT 124 е кола на годината 1967. ВАЗ 2101 е кола на година от 1970 до 2010 непрекъснато, ама само в Русия. ко да праиш...
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горбачов има дъщери - те живеят в ГерманияЕлцин има две дъщери - и те живеят Германия/Швейцария.Путин има две дъщери и те живеят в Холандия и Швейцария. От собствените им деца, всички дето могат да ходят, са избягали! И на Сталин, и на Путин -всички! Това е истинската оценка!
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хах, Путин НЕ Е ЕВРЕИН ! Набийте си го в *** тикви соросчета ! Ако Путин беше евреин , днес беге щеше от сутрин до вечер да лее дитирамби в негова чест, АМА НЕ Е ахахахахахахахахах
68
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 8 години
Камаз е 13 кратен победител на рали Дакар