Белгийският крал звъни в Рабат заради терориста

ЕС кани Ердоган да подписват за бежанците при код "червен"
24 ное 2015 16:08,
2
Белгийският крал звъни в Рабат заради терориста
Снимка: Reuters, архив

Белгийският крал Филип е позвънил на мароканския крал Мохамед VI, за да поиска ангажирането на мароканските власти в издирването на Салах Абдеслам, последният оцелял терорист от Париж.

Рабат даде знак на френските служби за тартора на атаките Алделхамид Абауд, които доведоха до откриването му в парижкото предградие Сен-Дени и убийството му 5 дни след нападенията във френската столица, при които загинаха 130 души, а над 350 –ранени.

По молба на правителството крал Филип поискал съдействието на мароканската полиция и разузнаване, тъй като френските и белгийските власти 11-и ден не могат да влязат в следите на Абдеслам. Осмият терорист е френски гражданин от марокански произход.

Междувременно въведените в събота ограничения в Брюксел са на път да се превърнат в политически скандал. Съпредседателката на опозиционната партия "Еколо" Закия Катаби настоя премиерът Шарл Мишел да обясни пред парламента решението си за отваряне на училищата.

Нищо не се е променило, Абдеслам не е заловен. Тогава защо се отварят училищата, пита в редакционна статия ежедневника "Либре белжик".  Крайната десница, която е част от правителството на Мишел, пък обвини социалистите, че с прекаления си либерализъм са позволили Брюксел да стане убежище на ислямисти.

Сенаторът от националистическата партия Карл Ванлуве заяви пред в. "Ле Соар", че 20-годишното управление на социалистите в Брюксел с "прекалената си толерантност е създало благодатна почва за нетърпимост към западното общество".

Максималното ниво на заплаха от тероризъм в Брюксел се запазва до понеделник, но правителството обяви снощи, че ще разреши отварянето на училищата утре. Ще поднови движението си и градското метро, което е затворено от събота. Музеите остават затворени поне до петък, само градските – на дантелите и на Брюксел, ще могат да се разглеждат от туристите. Днес са отворени повече магазини и заведения, но търговските центрове и спортните клубове са със спуснати кепенци. Отменени са лекарските консултации в болниците, но спешните центрове работят.

Въпреки, че опасността остава "сериозна и непосредствена" в неделя в Брюксел ще се проведе и среща на върха на ЕС, на която е поканен и турският президент Реджеп Таип Ердоган. Целта на събирането на европейските лидери е да се подпише споразумение за задържане на бежанците на турска територия, срещу което Анкара ще получи 3 млрд. евро от европейския съюз и ще се ускори свалянето на визите за турски граждани, посещаващи ЕС.

Европейската комисия съобщи днес, че е постигнат "достатъчен напредък" в преговорите с Турция, който позволява срещата да се проведе. По-късно днес Комисията ще приеме правила, чрез които да стане възможно отпускането на парите за бежанците в Турция.  500 млн. евро от тях са от евробюджета, останалите от страните членки. Делът на България е 7,3 млн. евро, които трябва да бъдат внесени за 2 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им плащаме да не ги пускали каква наглост ще им давали и визи ми те са същите бе с бурки и бради браво браво Европа си отива да се молим Господ да ни пази
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бежанците от Африка кой ще ги спира? Мигрантите пред македонската границасъс зашитите устни, които ни показахте вчера. Да ни пази Господ от такива!