Русия и Франция в една лодка срещу тероризма

Има ли Западът шанс да се пребори с ИД без руска помощ?
24 ное 2015 09:20,
21
Русия и Франция в една лодка срещу тероризма
Снимка: архив Reuters

От самото начало на сирийския конфликт световните сили предприемат най-сериозни опити да формират коалиция срещу групировката "Ислямска държава". Ролята на посредник бе поета от френския президент Франсоа Оланд, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Тази седмица френският държавен глава ще обсъди възможността за сплотяване на силите срещу ИД с лидерите на Великобритания, САЩ, Германия и Русия. След терористичните атентати в Париж Франция търси пътища към ново сближаване с Руската федерация, намирайки опора в традиционните специални отношения с Москва, отбелязва наблюдател на вестника, цитиран от БиБиСи.

След атентатите в Париж и взривяването на руския еърбъс Русия и Франция се озоваха в една лодка пред заплахата на международния тероризъм. Освен това не само Франция, но и Европа като цяло са уморени от бавнопротичащата конфронтация с Москва и президентът Оланд ще играе ролята на посредник, опитващ се да измъкне отношенията от проточилата се криза. Ще успее ли Оланд да убеди Барак Обама - не се знае, но позицията на САЩ също започва да омеква, коментира политоложката Надежда Арбатова.

Според нея при това положение Оланд ще се опита да направи крачка напред въз основа на традицията в руско-френските отношения, "по съветско време дала възможност на Париж да се нареди сред пионерите на разведряването в международните отношения". "За Оланд това е шанс да сплоти нацията и да направи нещо значимо - да нормализира отношенията с Русия", смята Арбатова.

Широка международна коалиция, която да действа в региона на законно основание, без да нарушава международните норми - това е развитието на ситуацията, за каквото настоява Москва, изтъква електронният в. "Дни".

Неслучайно все по-често наричат Русия основен участник в бората с терора. "Каквото и да мислите за руснаците, те единствени могат и желаят да извършат нещо значимо в борбата с тероризма", цитира "Дни" бившия френски дипломат Симон дьо Галбер, говорил пред американското издание "Нешънъл интерест".

В тази връзка се очаква Париж да сътрудничи най-тясно именно с Москва в борбата срещу ИД. "Според мен трудно бихме обвинили французите, че търсят възможност за координация с Москва. Особено след като президентът на САЩ Барак Обама отправи сигнал, че нападенията срещу Париж няма да станат събитие, което да оправдае промяна на стратегията на САЩ в Сирия", пише експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И както историята не веднъж е доказала. Най-добрата политика е: по време на война с Русия, а в мирни времена със Запада.
11
0
 
11
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
ДОБЪР ДЕН !....... ДРУГАРЯТ ПУТИН ОТ 10 ГОДИНИ ГОВОРИ ЧЕ НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА Е БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА НО ЗАПАДНЯЦИТЕ САМО ГО МЕСТЕХА ОТ ЕДИНИЯ КРАЧОЛ В ДРУГИЯ. НАЛИ АМЕРИКА ДАВАШЕ ЗАПОВЕДИТЕ. СЕГА КАТО ДОЙДЕ ЗЛОТО И ПРИ ТЯХ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СМЕНЯТ ПОСОКАТА ОТ ЗАПАД НА ИЗТОК.....ЖАЛКО ЗА НЕВИННИТЕ ДУШИ !
10
1
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Пак опряха да "лошата" Русия ! :)
9
0
 
16
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Отлична мисъл. Браво. България все още е жива.
8
1
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Скъпи другарю. Това не е ругатня, това е сравнение на вашият коментар с изхвърлянията на президента.
7
2
 
27
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Абе, я престани с това "русофилски"! Това, че нямаме твоето "мнение" (което не е твое, разбира се и ти сам не забелязваш как започваш да приличаш на ония полуграмотни бабаити с напомпани мускули от холивудските помии) не е нужно да ни определяш като нечии "фили". А това, че се оказва, че руската мисъл, поведение, интелект и самоуважение ни импонират, само говори все още добре за нас. Значи не сме затънали толкова дълбоко в "либерастичното" блато, има още надежда за нас да се измъкнеме!
6
0
 
27
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Оооооооо, *** разбира се, че Путин ви е виновен! То и за изтреблението на индианците пак той е виновен!!! Абе, това нашего брата дали има надежда малко да поумнее или си остава напълно безнадежден клинически случай? То бива тъпотия, бива, ама тооооооолкова......
5
0
 
13
 
! Отговори
гог преди 8 години
те пребиха кучето ,а сега другите ще обират славата
4
1
 
24
 
! Отговори
До василев преди 8 години
А ти какво очакваш бе? Амчи ВСЕКИ СИ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ!!! Ти какво, от Марс ли падаш? На света има само една такава полуумна нация, която НИКОГА НЕ Е ЗАЩИТАВАЛА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ, А СЕ Е ВОДИЛА ВИНАГИ ПО АКЪЛА НА ДРУГИТЕ! Е, само с малки изключения! Никаква далновидност и родолюбие!!! Сигурно няма нужда да ти казвам коя е!
3
2
 
27
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Какво евроатлантическо прозрение, каква мощна демократична мисъл, същата като на Плевнелиев. Като, че ли един х.. ви е правил.....
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
rachika po rachichka
1
21
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
русия веднага да напусне лодката никакво доверие на никого