В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24

Преднамерено ли Турция отива към изостряне на отношенията?
26 ное 2015 17:30, Елка Василева
234
В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24
Снимка: БТА

Свалянето на руския Су-24 на 24 ноември близо до турско-сирийската граница предизвика една от най-големите международни кризи през последните години. Обстоятелствата по прехващането на самолета и последвалите събития показват, че Турция може би преднамерено е отишла към изостряне на ситуацията, пише Лента.ru.

Първите въпроси възникнаха още при преглеждането на видеозаписа с кадри от падането на ударения самолет. Качеството на картината е много високо за обичайните сирийски военни видеа, което навежда на мисълта, че в района се е намирал оператор с професионална камера, който е знаел какво и кога му предстои да снима. Същите въпроси може да бъдат поставени и във връзка с видеозаписа от унищожаването на хеликоптера.

Недоумението, пише руското издание, се засили след огласяването на версията на Анкара, съгласно която турската противовъздушна отбрана в продължение на 5 минути 10 пъти е предупреждавала приближаващите се самолети, че трябва да променят курса си. Записът беше излъчен и по турска телевизия. Той представлява многократно възпроизвеждане на една и съща фраза, несвързана нито с мястото, нито с времето и в никакъв случай не може да се смята за доказателство за реално отправени в ефир предупреждения.

Основният въпрос, пише изданието, се състои в това кога точно руските изтребители са започнали своята атака? Дори ако наистина е имало нарушаване на турската граница, то неговата кратковременност /по-малко от 20 секунди според американската и германската версия/ ни кара да предположим, че решението за атаката е било взето по-рано. Самото изстрелване на ракетите с много голяма вероятност е било произведено вече над територията на Сирия.

Всичко това, имайки предвид и много бързото появяване в мрежата на съответните обяснения и видеоматериали, говори в полза на подготвена провокация с цел Русия да бъде принудена минимум да промени целите на своята операция в Сирия, а като максимум – операцията да бъде спряна. Очевидно, турското ръководство е разчитало на подкрепа от страна на съюзниците си от НАТО, пише руското издание.

Какви промени може да са искали турците? Най-очевидното – прекратяване на руските въздушни удари на територията, където действат протурски формирования, позволяващи на Турция да контролира големи части от границата.

Напълно е възможен стремеж към спиране на атаките на руските военно-космически сили върху инфраструктурата за нефтодобив и нефтопреработване на ислямистите, тъй като Турция е един от основните бенефициенти на евтиния петролен трафик, пише руското издание.

Лента.ru обаче твърди, че задачата не е била изпълнена – затруднения са възникнали още на етапа търсене на подкрепа от силите на НАТО.

Руската реакция окончателно погреба надеждите за резултат, който да устройва Турция. От думите на Владимир Путин и военните става ясно, че руската въздушна операция ще продължи и най-вероятно ще бъде разширена, заключава Лента.ru. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: РусияТурцияСирияСу-24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
11
 
! Отговори
До 140 преди 8 години
О, не се притеснявай, те в такива помойни ями не ходат! Обикалят само хубави, елитни курорти! Българските плажове ги оставят на пияните и наркоманизирани англичанчета и други.
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последно, какъв паток ще има - Южен или Турецкий?
98
0
 
14
 
! Отговори
До 137 преди 8 години
А ти *** укропе, по-добре се разкарай оттука, защото смърдиш на изгорели гуми и л...на. ТИ НЯМАШ НИКАКВО ПРАВО НА НЯКОГО НЕЩО ДА ДОКАЗВАШ, ЗАЩОТО СИ ПОДПАЛИХТЕ СТРАНАТА! А я ми обясни нещо, на вашите сайтове днес пише че потрошенко е казал "влизането в ес на укруината.....не е на дневен ред!!!!! Е, скачайте още, може да се сгреете!
97
1
 
10
 
! Отговори
До 135 преди 8 години
Уау, ти не знаеш само какви записи мога аз ДА ТИ НАПРАВЯ!!!!!!!!!!!!!!!!! Ама чакай малко, това че турците не са пускали такива записи са го казали сами, не го казвам аз!!!!!! И още, аз слушах тази запис в нета, там СЕ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА НЯКАКВО ПРИБЛИЖАВАНЕ, А НЕ ЗА ПРЕСИЧАНЕ! Значи може някога, някъде някой да е правил НО НЕ СЕГА!!!!! Слушай новини, а не си измесляй такива!
96
19
 
4
 
! Отговори
украинец преди 8 години
Москалите почнаха много да си разиграват коня и си намериха майстора най накрая.Ще трепят турци пред прага на Турция ! Ай сиктир !!
95
0
 
6
 
! Отговори
До 129 преди 8 години
Хи-хи-хи-хи-хи........вай, вай....да бе, четох, че цели .........50 РЕЙНДЖЪРЧЕТА са влезли в някакво село!!!!! Уаууууууууууууууууууууууууууу, треперете сирийци, руснаци и т.н....защото да не си въобразявач че тия 50 човека ще се борят с терористите!!!! Боже, боже, боже....на какво се радват либерастичните ***! Колко сте жааааааалки!!! А, забравих да попитам, дали са си взели чорапогащничетата, че там такива нямат, да не ходят с бримки! Срамота!
94
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
130 ПРИЯТЕЛ ЗАПИСИТЕ С КОМУНИКАЦИЯТА ОТ ТУРСКИТЕ Ф- ОВЕ, НЕ СА КЪДЕ ДА Е, а в СС на ООН в Ню Йорк, ти си тръгнал със стари весници да заблуждаваш. Руснаците са провокирали и не от вчера- това го дължат на манията Путинова за величие, нали е джудже и така
93
0
 
1
 
! Отговори
До 121 преди 8 години
Никога не е късно :)
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 126 Как, чрез внедрени руски агенти които знаят перфектно турски и са внедрени от години в Турция. Че ние даже имахме полковници от първо управление на ДС в Турция като турски агенти.
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още един факт. Току що турските военни напълно опровергават това, че са разпространявали някакви записи с предупреждения на пилотите. Въобще не е имало такива. На самолета е стреляно "в гръб", когато се е отдалечавал и въобще беззащитен. Никой не е очаквал такава засада.
90
3
 
8
 
! Отговори
Коцето преди 8 години
Еничарските коментари са срамни! Не пишете на кирилица, ако обичате!
89
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАААА В БЛИЦ НАМЕРИХ ЕТО ТОВА СИГУРНО РУСКИТЕ *** ЩЕ МУ СЕ ЗАРАДВАТЕЕЕЕЕ: US рейнджъри нагазиха днес в Сирия......ЧЕТЕТЕ ВЕ, ЧЕТЕТЕ НАЛИ ИСКАТЕ АНТИИСЛЯМСКА КОАЛИЦИЯ В СИРИЯ, ЕТО И ЯНКИТЕ ИДВАТ
88
0
 
4
 
! Отговори
Дарт преди 8 години
Все още няма подробности как са очистили турския генерал
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 121К'во значение дали е турски или тюркменски генерал, бре? Той е бил генерал във ВВС на Турция, който е ръководил операцията по свалянето на руския изтребител. То и Сталин не е руснак, ама... разката мамата като Главнокомандващ на СССР фашагите, нали?!
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
blitz.bg/news/article/377283На ти линк, ве!
85
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рашид БагдашДоколкото видях в нета този Багдаш е ТЮРКМЕНСКИ "генерал" на тюркменските милиции, бях много учуден от тукашните русофилитици, че ТУРСКИ генерал бил убит... Това не е вярно ТУРСКИ ГЕНЕРАЛ днес не е убиван от никой ))))))))
84
9
 
2
 
! Отговори
Make преди 8 години
По покана на македонския президент турската армия идва на помощ за да потуши бунтовниците действащи на македонска територия.Турските самолети многократно нарушават въздушното пространство на България и бомбардират предимно населените с българи територии.Отправяни са многократни предупреждения от наша страна,но без никакъв ефект.Накрая се престрашаваме и сваляме турски бомбардировач прелетял над Петрич.Какви ще бъдат реакциите ви тогава?
83
1
 
9
 
! Отговори
@111 преди 8 години
Обанго и Мердоган ли имаш предвид?
82
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в Зимбабве видяха странни неща в курешките на щраусите.Това защо не е в новините? Тук май има цензура!
81
0
 
14
 
! Отговори
Дани преди 8 години
Ами,то като навържеш нещата, изпращането на мигранти в ЕС,вносният тероризъм и свалянето на руски самолет води до един извод. Война срещу христианството.