В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24

Преднамерено ли Турция отива към изостряне на отношенията?
26 ное 2015 17:30, Елка Василева
234
В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24
Снимка: БТА

Свалянето на руския Су-24 на 24 ноември близо до турско-сирийската граница предизвика една от най-големите международни кризи през последните години. Обстоятелствата по прехващането на самолета и последвалите събития показват, че Турция може би преднамерено е отишла към изостряне на ситуацията, пише Лента.ru.

Първите въпроси възникнаха още при преглеждането на видеозаписа с кадри от падането на ударения самолет. Качеството на картината е много високо за обичайните сирийски военни видеа, което навежда на мисълта, че в района се е намирал оператор с професионална камера, който е знаел какво и кога му предстои да снима. Същите въпроси може да бъдат поставени и във връзка с видеозаписа от унищожаването на хеликоптера.

Недоумението, пише руското издание, се засили след огласяването на версията на Анкара, съгласно която турската противовъздушна отбрана в продължение на 5 минути 10 пъти е предупреждавала приближаващите се самолети, че трябва да променят курса си. Записът беше излъчен и по турска телевизия. Той представлява многократно възпроизвеждане на една и съща фраза, несвързана нито с мястото, нито с времето и в никакъв случай не може да се смята за доказателство за реално отправени в ефир предупреждения.

Основният въпрос, пише изданието, се състои в това кога точно руските изтребители са започнали своята атака? Дори ако наистина е имало нарушаване на турската граница, то неговата кратковременност /по-малко от 20 секунди според американската и германската версия/ ни кара да предположим, че решението за атаката е било взето по-рано. Самото изстрелване на ракетите с много голяма вероятност е било произведено вече над територията на Сирия.

Всичко това, имайки предвид и много бързото появяване в мрежата на съответните обяснения и видеоматериали, говори в полза на подготвена провокация с цел Русия да бъде принудена минимум да промени целите на своята операция в Сирия, а като максимум – операцията да бъде спряна. Очевидно, турското ръководство е разчитало на подкрепа от страна на съюзниците си от НАТО, пише руското издание.

Какви промени може да са искали турците? Най-очевидното – прекратяване на руските въздушни удари на територията, където действат протурски формирования, позволяващи на Турция да контролира големи части от границата.

Напълно е възможен стремеж към спиране на атаките на руските военно-космически сили върху инфраструктурата за нефтодобив и нефтопреработване на ислямистите, тъй като Турция е един от основните бенефициенти на евтиния петролен трафик, пише руското издание.

Лента.ru обаче твърди, че задачата не е била изпълнена – затруднения са възникнали още на етапа търсене на подкрепа от силите на НАТО.

Руската реакция окончателно погреба надеждите за резултат, който да устройва Турция. От думите на Владимир Путин и военните става ясно, че руската въздушна операция ще продължи и най-вероятно ще бъде разширена, заключава Лента.ru. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: РусиятурцияСирияСу-24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Случилото се е логично и неизбежно. В цялата човешка история нама други две нации, които да са се кълцали повече, векове наред, от Русия и Турция. Как се ашладисаха последните години не ми го побира ума,? 14 войни са водили!!! Може ли да се смеси вода и масло? А тврщ Путин оплю малка, беззащитна България тогава (и не само) като най-големия враг, а не беше прав, точно обратното!
79
18
 
4
 
! Отговори
Новините преди 8 години
В Русия настъпват събития, за които руските ТВ и други медии не обелват и дума. Руските шофьори на ТИР-ове се организират и в колони от по 300 до 600 машини бавно настъпват към Москва, за да искат сметна от Кремъл за безкрайните кражби и престъпления на властта. Следете началото на руската революция в социалните медии, защото Путин е забранил на телевизиите да предават новини за шофьорския бунт.
78
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двама самозабравили се лидери се мерят кой е по-по-най! На гърба на хората...
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 105 РАЩАНА СИ Е ПОМИСЛИЛ ЧЕ Е БЕЗСМЪРТЕН
76
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айдеее....братушките ги започнаха яко...убиха днес турският генерал ръководил операцията по свалянето на руския изтребител. Големи са руснаците- не си играят на дребно.мамицата им ще разкатаят и на ИД и на тия ф.е.сове от Анадола.
75
19
 
2
 
! Отговори
НФСБ преди 8 години
Пак ще повторя Русия сама си търси белята и в Сирия си я намери, това е война с десетилетия напред влачеща се и реално е блато от което излизаш с краката напред. Запада не иска да воюва в Сирия и това не е от "слабост", а от прагматизъм и добре направени сметки. Русия ще загуби не само Сирия, ами и свои територи въпрос на време
74
7
 
2
 
! Отговори
Калемов преди 8 години
До Неутрелаен 9993Прав си, сега нямаше да има свален руски самолет в египет. Сигурен съм че близките на загиналите, включително и на военния пилот, нищо не ги грее тази операция в Сирия.
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 103 ония убиха руски ПИЛОТ. Извинявам се за грешката, ф.е.с.че
72
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган и Путин - прилики безкрай......
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 93И какво стана, ф.е с.че? Ония *** убиха руски генерал и Путин днес им го върна с лихвите тройно- братушките днес убиха турският генерал Рашид Багдаш, който е ръководил операция по свалянето на СУ- то! Питам добре ли е?
70
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали бяха дружки?Двете диктаторчета - неоосманистът и кремълският фашист?Нещо се развали достлукът.
69
15
 
0
 
! Отговори
Неутрелаен преди 8 години
Най-практичното за Русия беше да си стои в територията и да си върти бизнеса. Със сигурност никой няма да посмее да отиде на тяхна територия и да има претенции. А ако е имало руски терористи в Сирия, да ги изловят при завръщанбето им. С бомби никога няма да убият всички , а тези които ще останат ще бъдат още по-злобни.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
d
67
0
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ако Ердоги е смятал,че с един свален самолет ще откаже руснаците-това изглежда невероятно тъпо!Тоя инцидент тотално проваля турските планове за Сирия-нахлуване в северната и част и създаване на зона под турски контрол!Отделно бомбардирането на кюрдите се разсъхва,а за петрол от ИД и дума да не става.Изобщо Сирия става за Турция забранена зона-голям успех,няма що!
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурнст турците имат гръб и подкрепа за акцията си от САЩ макар и неофициално! Факт е, че в след атентатите в Париж турските интереси не съвпадат с интересите на Европа - а именно унищожаване на ИД. На практика инцидента може да допренесе до серизни сътресения в НАТО, което е добре за Русия.
65
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма сила на този свят която да ме накара да симпатизирам на турците.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
88 Мога да ти дам МОЯ да си поиграеш явно ти се ще много
63
16
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Штттт, русофили!
62
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската "Лента" се учудва, как може и друи страи да реагират с номерата на КГБ !
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това не е сирийско видео а камерата на хабертурк който предаваше на живо обстановката в района,те от дни са там заедно с други тв канали.аз гледах на живо падането на самолета,първите часове не се знаеше на кого е самолета и кой го свали.