Белгия пише спешно до афганците: Не ви щем!

Маршрутът през Гърция пресъхва, 500 души влезли през уикенда
27 ное 2015 19:26,
14
Белгия пише спешно до афганците: Не ви щем!
Снимка: БТА

След като сполучливо се отърва от иракчаните, сега Белгия се опитва да разубеди афганските имигранти да се устремяват към страната.

Секретарят за убежището Тео Франкен публикува във Фейсбук писмо, в което съветва гражданите на Афганистан да не търсят бежански статут от Белгия. В него Франкен предупреждава за опасностите от свързване с трафикантите, разходите и трудния път до Белгия. Въпреки усилията и средствата, това пътуване може да не се увенчае с успех, уверява той.

Още по темата

"Белгийските власти ще отхвърлят молбата ви, ако пръстовите ви отпечатъци са взети в друга държава от ЕС и ще ви върнат в нея“, се казва в посланието, което уточнява, че от началото на годината така е постъпено вече със 107 души. Добавя се, че онези, които претендират, че са непълнолетни, но нямат документи, ще трябва да докажат възрастта си.

През октомври белгийската служба за миграция постна в социалната мрежа подобно обръщение към иракчаните и писа лично на вече подалите молби за убежище. Тогава властите изтъкнаха, че са движени от подозрения за измама, тъй като иракчаните бяха почти изцяло млади мъже от района на Багдад. Всички те разказвали една и съща история за напускането на родината си, която според властите, им е била внушена от трафикантите.

Всеки четвърти кандидат за убежище в Белгия е афганец. Само през октомври 1177 души са подали молби за предоставяне на бежански статут, два пъти повече от предходния месец. През септември най-голямата група, прииждащи в Белия, беше от иракчани, но след кампанията на властите в социалните мрежи, техният брой спадна трикратно – от 2207 на 748.

Междувременно Международната организация по миграцията (МОМ) съобщи за рязък спад на потока през Гърция. Цитирайки официални данни на гръцката полиция, МОМ твърди, че от началото на ноември са пристигнали 110 000 души при 218 000 през октомври.

Миналия уикенд влезли само 491. Дневно между 3000 - 5000 души акостирали на гръцките острови, докато преди месец те бяха двойно повече. След гладната стачка на иракчаните на гръцко-македонската граница вчера е имало бунтове на имигранти от Мароко и Алжир, които не са пропускани от македонските власти да продължат към Европа, уточняват от МОМ.

В неделя европейските лидери ще се опитат да сключат споразумение с Турция за спиране на потока от имигранти към ЕС. Очаква се на срещата на върха в Брюксел, на която Анкара ще бъде представена от премиера Ахмет Давутоглу, а не от президента Ердоган, Турция да поеме ангажимент да задържи сирийските бежанци на своя територия, срещу което ще получи 3 млрд. евро за издръжката им през следващите 2 г. По непотвърдена информация Европа ще се съгласи да отвори нова, икономическа преговорна глава с Турция и ще премахне визите за бизнес пътувания в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
мвм преди 8 години
да им направят на всички емигранти една мини държава в сирия,да я нарекат съединени арабски щати и там да си живеят един с друг,тамън няма да има неверници да им пречат,май тва им беше идеята за сигурна зона
9
0
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
А тези, които вече са в Европа? Няма ли да бъдат изритани обратно?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С молби и декларации няма да се опази Европа, време е истински мъже да дойдат на власт.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако рапоня има топки, след изказването на местан ефенди да бъде подведен за антибългаска дейност каквато е вършил през целия си живот!
6
4
 
25
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
А кви ги дирехте в АФГ и ИРАК? Кой ще плати за избитите деца? Сега си ги рапределяйте заедно със САЩ нали всички сте пичове!!
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А откакто Турция се "***" с инцидента със самолета , направо спряха да идват. Ердоган хубав бизнес направи с тези бежанци гадината
4
0
 
36
 
! Отговори
хм преди 8 години
Излиза, че откакто почнаха руските въздушни удари, броя на устремените към европейските благини спадна рязко.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв маршрут пресъхва, бе?! Само днес в Гърция са пристигнали около 4000 парчета, слезли са в Пиреос, във Фокус пишеше. Има и 6 удавени деца.
2
0
 
26
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
И какво им пишат не щем льоши хора ли къде им отиде толерастията ,плюшените мечета и цветята за добре дошли ха-ха сетиха се ,че ония не идат за да им работят, а зад ги превземат.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те са неграмотни, такива мелодраматични изказвания не ги спират. Обаче виж снимка на един двама разстреляни на браздата ще подейства.