Турция в отбрана: Ще сваля напрежението с Русия

Русия не смята да се намесва в съдбата на турския президент Ердоган
Обновена: 27 ное 2015 07:00 | 27 ное 2015 07:00, Елка Василева
127
Турция в отбрана: Ще сваля напрежението с Русия
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Турция ще работи с Русия и своите съюзници за успокояване на напрежението, след като руски самолет беше свален от турски изтребители близо до сирийската граница, пише турският премиер Ахмет Давутоглу в авторска статия, публикувана в британския в. "Таймс".

Давутоглу също така посочва, че са започнали дискусии веднага след инцидента, който доведе отношенията между Анкара и Москва до най-лошото им ниво в съвременната история.

Още по темата

"В момента се водят необходимите дискусии", пише турският премиер. "Мерките за защита на нашата територия ще останат в сила, но Турция ще работи с Русия и нашите съюзници за успокояване на напрежението".

Същевременно Давутоглу казва, че Турция възнамерява да продължи работата с Русия за осъществяване на ефективна борба срещу международната терористична организация "Ислямска държава".

 "Ние не трябва да се отклоняваме от делата, които ни обединяват", пише турският премиер.

Според него "международната общност не е успяла да се съсредоточи върху прекратяването на разпространението на ИД в Сирия", но "е дошло времето за започване на решителна борба срещу ИД".

 "Колективните действие на такива сили като САЩ, ЕС, Русия и Турция могат и ще променят настоящата ситуация", подчертава Давутоглу.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че допуска, че висшето политическо ръководство на Турция не знае за нелегалните доставки на нефт от терористите в Сирия, но добави, че "трудно би повярвал това", предаде ТАСС.

 "Ако не знаят, то нека да научат", посочи Путин на пресконференция, като отбеляза, че става дума за нелегални доставки на нефт в "промишлени мащаби", които Русия наблюдава от въздуха "ден и нощ".

Путин добави, че Русия не смята да се намесва в съдбата на турския президент Реджеп Таип Ердоган. "Това абсолютно не е наша работа, това е работа на турския народ", подчерта руският президент.

На срещата си вчера руският президент Путин и френският му колега са договорили Русия и Франция да нанасят удари само по терористите, а не по групировките, които също се борят с тероризма. Това заяви френският държавен глава, предаде ТАСС.

 "Договорихме се с президента Путин по една много важна точка: необходимо е да се нанасят удари само срещу терористите. Главното е да не се нанасят удари срещу тези групировки, които също водят борба с терористите", посочи Оланд.

Той добави, че въоръжените групировки, които воюват срещу джихадистката организация "Ислямска държава", действат в полза на страните от антитерористичната коалиция и трябва да бъдат подкрепяни.

Френският държавен глава също така заяви, че е необходимо да се нанесат удари срещу източниците на доходи за "Ислямска държава" и преди всичко срещу нефтената инфраструктура, тъй като нефтът е основен източник на доходи за терористичната организация, пише БТА.

Оланд изрази съжаление във връзка с инцидента, при който руски боен самолет беше свален от турските военновъздушни сили по-рано тази седмица.

 "Това е сериозно произшествие, съжалявам, че това се случи. Говорих за това и с президента (на Турция Реджеп Таип) Ердоган, и с президента (на Русия Владимир) Путин", каза Оланд, като добави, че трябва да се избягват рисковете от подобни инциденти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква борба срещу ислямска държава прави турция като копува петрол от тях, ограняван с американски въртолети и продава оръжия на армиите им?
10
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анкара ще оценява като агресия ситуацията, при която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно-ракетен комплекс. Това заяви президентът на Турция Реждеп Тайип Ердоган в интервю за Си Ен Ен, част от което бе обнародвана в четвъртък.
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЧНО на 3- тият ден,Путин свали акциите на Ердоган...и той напълни шалварите
8
10
 
3
 
! Отговори
do boyko преди 8 години
isprati si rusofilite v rajdqsalata im me4tana darjava te sa prodajnici
7
1
 
28
 
! Отговори
@ преди 8 години
Турчалъта са коварна пасмина, пак ще направят някоя магария, говорят за изглаждане на отношенията, а елементарното извинявай нямя дя кажат ! нека да вали *** !
6
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** 4akal izvinenie ot fesa a toy mu kaza ako ima nekoy koyto da go napravi tova si ti
5
2
 
29
 
! Отговори
факт преди 8 години
ЕРДОГАН ДА СИ КОПАЕ ГРОБА !!!
4
1
 
32
 
! Отговори
ьььььььььььььььььььь преди 8 години
Айдееее почна се с таманетата.Колко дни издържа Ердоган да се прави на мъж-3 дни.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То май четвартития опря в кожения диван на Ердоган--видя че Путин не се шегува...А НАТО се скри като мишок--та сега ще има теманета....
2
1
 
31
 
! Отговори
мандалото хлопна преди 8 години
Москва не вярва на сълзи още по-вече крокодилски явно фе$овете подразбраха за какво иде реч и бият отбой въпроса е кой ще им се върже от тук на татък.
1
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
drememu na Erdogan za tozi ohluv