Русия в Алианса: Свалянето на самолета противоречи на НАТО!

Турските власти пък препоръчаха да не се пътува в Русия
289
Русия в Алианса: Свалянето на самолета противоречи на НАТО!
Снимка: Reuters, архив

Действията на Турция в инцидента с руския бомбардировач Су-24 противоречат не само на основните принципи на Хартата на ООН, но и на самите препоръки на НАТО, заяви постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко, цитиран от Танюг и БТА.

Още по темата
"Очевидно е, че Турция, обръщайки се към НАТО, е търсила политическа подкрепа. Тя наистина й бе дадена, защото Алиансът, воден от погрешно разбраните принципи на съюзническа солидарност, не гледаше на нещата обективно. Обективно ситуацията е ясна на всички - това е престъпление, това е най-грубо нарушение на международното право, това противоречи не само на фундаменталните принципи на Хартата на ООН и на многобройни конвенции, но и на самите препоръки на НАТО", каза Грушко в интервю за радио Комерсант ФМ.

Той припомни, че на заседанието на съвета на НАТО на 5 ноември е разглеждан друг инцидент, при който руски самолет е нарушил въздушното пространство на Турция, и е било констатирано, че съгласно препоръките на НАТО турски самолети са се приближили до нарушителя и са го идентифицирали.

"В последния случай това не бе направено и в този смисъл Турция е нарушила дори и онези препоръки и документи, които регламентират практиката в самия Алианс.Това е очевидно", подчерта Грушко.

По неговите думи инцидентът с руския самолет подкопава усилията за създаване на голяма коалиция за борба с "Ислямска държава".

Турското външно министерство пък прикани гражданите на страната да отложат всякакви пътувания до Русия, ако не са наложителни, предаде Ройтерс.

Това е поредното действие в ескалацията на напрежението между Москва и Анкара след свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС, допълва агенцията.

В комюнике на външното министерство на Турция се посочва, че заради трудностите, срещани от турските граждани посетители и пребиваващите в Русия, съветва да бъдат отложени всякакви пътувания до тази страна, ако те не са наложителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
33
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Лошо лошо за Турция ...ердоган си има много врагове в самата Турция Ердоган не го харесват в Европа Ердоган не го харесват Иран Ероган не го харесват и САЩ...Дните му са преброени ....Лошото е че Турция без Ердоган ще се превърне в Либия 2 ...Кюрдите само това чакат .....да се обявът за независими
12
6
 
20
 
! Отговори
Афтоматчик преди 8 години
Ердоганчо скоро ще го стигне куршум в тъмен друм
11
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека светът се обедини срещу варварска Турция, която се занимава с тероризъм и продава хора като дпбитък по своите пазари!
10
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези yшанки се изолираха от целия свят, просто са уникални. Отритнати от всички цивилизовани страни, които им наложиха чудовищни санкции, арабските им до скоро партньори ги прецакаха с цената петрола и в момента им се стопявт резервите. Единствено Турция беше що годе нормална и силна държава, с която Русия имаше добри отношения, с това се гордееше много силно до вчера форумния мyрзилаж, а днес и с тях са се скарали. Нищо, оставам им още много приятели - Венецуела, Северна Корея...
9
5
 
23
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
мислите ли че сюлейман паша би посмял дори да си пимисли да свали руски самолет без разрешение от САЩ
8
6
 
24
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До СТРАНДЖАТАТи си голям експерт пре ..ако видиш какво показват Руснаците е точно обратно ...рогът е заобиколен от техния самолет ....
7
39
 
10
 
! Отговори
матрошките преди 8 години
Руснаците прекаляват кои са те, че ще отправят критика и към Алианса?!?! Играе си с огъня Путин, и скоро време ще се опари! След липсата на реакция в Южна Осетия, Украйна и анексирането на Крим, с което тотално прегази международното право Русия си помисли, че може да прави каквото реши. А сега в Сирия тотално ще катастрофира и си копае гроба, а отговора рано или късно ще дойде и ще бъде много болезнен за Путин!
6
26
 
7
 
! Отговори
НАТО преди 8 години
1.Представителя на Русия в Алианса Александър Грушко не определя принципите на НАТО.................2. Ашколсун на амуджата!
5
45
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Който е гледал внимателно картата и мястото на катастрофата е наясно, че Русия умишлено е пресякла част от турската територия... - точно там границата представлява един рог, който руснаците е трябвало да заобиколят, а те са решили да цепят направо...
4
40
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се спряха с пропагандата си тези ***, не зная какво още искат, то бива бива наглост ама да нарушаваш системно въздушните пространства на на една и две държави, когато нагло избягваш предупрежденията, когато лъжеш най-нагло, че бомбиш терористите, а самолетите ти са на другия край на Сирия, не знам какво друго може да очакваш, освен да ти набият чумбера.. Нагли, по-нагли, руско-нагли....
3
12
 
15
 
! Отговори
Веси преди 8 години
Те пък направо си счупиха краката да ходят в Русия
2
47
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия нещо изведнъж много се е загрижила за правилата на НАТО, след като изяде шамарите.
1
64
 
20
 
! Отговори
Не ,думай ,бе... преди 8 години
....а , действията на Русия в Сирия .....и , масовите убийства и бомбандировки --ЗАКОННИ ЛИ СА..??!