Руските санкции удрят Турция с минимум $5 млрд.

Русия не допуска 1250 камиони с турска стока
30 ное 2015 21:24, Александър Попов
164
Руските санкции удрят Турция с минимум $5 млрд.
Снимка: Reuters

Руските санкции може да добавят най-малко 5 милиарда долара към дефицита по текущата сметка на Турция догодина, заявиха днес икономисти, цитирани от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин подписа в събота указ за специални икономически мерки срещу Анкара, след като турски изтребител свали миналата седмица руски бомбардировач.

Според Дениз Чичек, икономист от Финансбанк, отражението от санкциите може да е в порядъка на между 5 и 10 млрд. долара върху дефицита по текущата сметка.

"Важното на този етап е доколко турските компании ще могат да диверсифицират пазарите си", посочи той.

Според средносрочната програма на правителството дефицитът ще бъде 5,2 процента от БВП тази година и се очаква да спадне догодина до 4,9 процента.

"Вероятно ще изпитваме проблеми в търговските си отношения с Русия известно време. Когато изчисляваме цената с оглед на приходите от износ и туризъм, тя ще е някъде между 5 и 8 млрд. долара", каза главният икономист на Гаранти секюритис Йозток Алтънсач.

"Икономическите санкции, обявени през уикенда, сочат, че въздействието от руската криза може да се задълбочи", посочи Муаммер Кьомюрджуоглу, икономист в Иш инвестмънт, който е на мнение, че негативното въздействие ще е на стойност около 5 млрд. долара.

Междувременно около 1250 камиони, превозващи турски стоки за износ, не са допускани да влязат в Русия и остават блокирани на граничните пунктове, очаквайки разрешение. Това заяви в интервю за Ройтерс управителният директор на Асоциацията на международните превозвачи Фатих Шенер.

"Русия не разрешава на турските камиони да влязат или транзитно да преминат през страната в последните четири дни," каза Шенер.

Той посочи, че освен на камионите, които чакат на граничните пунктове, руските власти не дават разрешение и на вече влезлите в страната камиони, чакащи да разтоварят багажа си на митницата.

"Такъв е случаят с румънски, български, казахски и молдовски камиони, превозващи турски стоки", посочи той.

Камиони са блокирани в Украйна и Грузия за проверки, които по думите на Шенер сега са по-обстойни от преди. Икономическата цена на забавянето от сряда е около 50-60 хиляди долара, добави той.

Общо 800 контейнера също чакат разрешение на турското черноморско пристанище Самсун и на руското Новоросийск, допълва агенцията.

Около 100 камиона, чакащи за транзитно преминаване, на руската граница сега търсят алтернативни маршрути.

"Азербайджан позволи да влязат и тези камиони ще стигнат до Централна Азия по този маршрут, който е много по-скъп", каза Шенер.

Турция продава главно храни, земеделски продукти и текстил на Москва и е една от най-популярните дестинации за почивка на руснаците. Около 50 процента от износа на Турция, който миналата година бе на стойност 6 млрд. долара, се превозва по суша.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: РусияТурциясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бг турчинEрдоган вече не играе, а е аут от мача. Само не разбрах на кого дължи тази чест. На собствената си глу пост или на задокеанските си дружки. Ако иска може да преговаря и с тях, да му доставят шистов газ в кутийки от кока-кола.
55
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тука много правоверни поданици на султана
54
18
 
13
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Ердоган заяви че изчаква русия да изиграе картите си и ще обяви контрасанкции. Днес правителсвото на Турция обяви че работи активно по увеличаване да доставките на природен газ от Азербайджан, Иран и възможностите от северен Ирак. Освен това предприема действия за интензивен внос на втечнен газ от Катар, Алжир и Нигерия. Има намеци че ще се прекрати купуването на газ от Русия. За строителството на АЕЦ Аккую ще бъде поканен друг изпълнител(Япония) проект за 20 милиарда щ.д.
53
25
 
9
 
! Отговори
Gogo преди 8 години
Малко по-малко Русия се запътва към небитието.Не всичко е бомби и газ,ама айде му обясни на Влади.С такъв управник толкова.Макар,че в един момент руснаците няма да издържат и сами ще го елиминират.Каквото даваш,това ще поличаваш.
52
6
 
4
 
! Отговори
халив Багдади преди 8 години
исил като цяло се бие около Палмира и база т 4 пускат по някой друг клип ако треснат нещо за сега няма никаква промяна по фронтовете никой не е превзел дори ОБОР ЗА КАМИЛИ освен космонавтите който уцелиха 83 ЩАБА около обора аре че трябва да бия 8 си жена
51
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Месец май 1989 г Турция и България бяха на ръба на войната!Тогава бях 20 годишен доста буен войник и неистово желаех военен сблъсък между двете държави!Изхода на един конфликт по това време щеше да е неясен и съпроводен с огромни загуби и от двете страни!!!Не одобрявам днешната политика на Турция,още пък по-малко българската!Но нека запазим добрият тон!
50
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 90 "Долу Русия, долу САЩ, да живее България!". Добра идея, но е невъзможна! Българите не могат да живеят самостоятелно, защото те са много мързеливи просяцм.
49
5
 
4
 
! Отговори
халив Багдади преди 8 години
До Анонимен108 общо взето убили са 16 асадиста и са думнали един т 72 това е за днес -кълна се в камилата си -
48
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция има план "Б". С тези санкции Русия си вкара автогол.
47
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
5 милиарда за турция са като 5 лева за мен чудо голямо един пакет цигари
46
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кво става с ИД бе , откак Путин им бомби петролните рафинерии , вече като окрайна- ни вест ни кост ? А бяхя всяка вечер в новините допреди това ахахахахахаха а а а
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
долу русия долу сащ да живее България
44
0
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Всичко е бизнес и рано или късно някой ще трябва да плаща.. Когато нещата се сговнят много става война и който спечели - взима всичко, но на висока цена..
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия сащ са долни държави и дано се разпаднат
42
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен това , Путин спря бизнес на турция за стотици милиарди -петрола от ИД , както и ще спре най-голямото им перо бежанците ! Като сложим и транспорта , туркието фалира отвсякъде аахахахахаха аха
41
15
 
7
 
! Отговори
OSMAN AGA преди 8 години
U4ETE TURSKI SKORO SHTE IMATE NUJDA AKO STEGO ZABRAVILI PITAYTE BABITEVI
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
долу русия долу сащ да Живее България
39
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СССР2 Е ПРЕД ФИНАНСОВ РАЗПАД!!!СССР1 СЕ РАЗПАДНА ОТ БЕЗПАРИЧИЕ!!!!!!!! И СЛЕД РАЗПАДА И ПАК ОСТАНАХА ДОСТА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ В СЪСТАВА НА ДНЕШНИЯ СССР2-РУСИЯ!!!СССР2-РУСИЯ Е ЕДНА СБИРЩИНА И ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ НА ОБЛАСТИ И РЕПУБЛИКИ!!!
38
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лавров е простттт колкото Кери
37
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбрера защо ми слагате минуси??? Турция наистина ще вземе към 5 милиарда долара от ЕС! Новони не гледате ли? Осведомете се малко.