Руските санкции удрят Турция с минимум $5 млрд.

Русия не допуска 1250 камиони с турска стока
30 ное 2015 21:24, Александър Попов
164
Руските санкции удрят Турция с минимум $5 млрд.
Снимка: Reuters

Руските санкции може да добавят най-малко 5 милиарда долара към дефицита по текущата сметка на Турция догодина, заявиха днес икономисти, цитирани от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин подписа в събота указ за специални икономически мерки срещу Анкара, след като турски изтребител свали миналата седмица руски бомбардировач.

Според Дениз Чичек, икономист от Финансбанк, отражението от санкциите може да е в порядъка на между 5 и 10 млрд. долара върху дефицита по текущата сметка.

"Важното на този етап е доколко турските компании ще могат да диверсифицират пазарите си", посочи той.

Според средносрочната програма на правителството дефицитът ще бъде 5,2 процента от БВП тази година и се очаква да спадне догодина до 4,9 процента.

"Вероятно ще изпитваме проблеми в търговските си отношения с Русия известно време. Когато изчисляваме цената с оглед на приходите от износ и туризъм, тя ще е някъде между 5 и 8 млрд. долара", каза главният икономист на Гаранти секюритис Йозток Алтънсач.

"Икономическите санкции, обявени през уикенда, сочат, че въздействието от руската криза може да се задълбочи", посочи Муаммер Кьомюрджуоглу, икономист в Иш инвестмънт, който е на мнение, че негативното въздействие ще е на стойност около 5 млрд. долара.

Междувременно около 1250 камиони, превозващи турски стоки за износ, не са допускани да влязат в Русия и остават блокирани на граничните пунктове, очаквайки разрешение. Това заяви в интервю за Ройтерс управителният директор на Асоциацията на международните превозвачи Фатих Шенер.

"Русия не разрешава на турските камиони да влязат или транзитно да преминат през страната в последните четири дни," каза Шенер.

Той посочи, че освен на камионите, които чакат на граничните пунктове, руските власти не дават разрешение и на вече влезлите в страната камиони, чакащи да разтоварят багажа си на митницата.

"Такъв е случаят с румънски, български, казахски и молдовски камиони, превозващи турски стоки", посочи той.

Камиони са блокирани в Украйна и Грузия за проверки, които по думите на Шенер сега са по-обстойни от преди. Икономическата цена на забавянето от сряда е около 50-60 хиляди долара, добави той.

Общо 800 контейнера също чакат разрешение на турското черноморско пристанище Самсун и на руското Новоросийск, допълва агенцията.

Около 100 камиона, чакащи за транзитно преминаване, на руската граница сега търсят алтернативни маршрути.

"Азербайджан позволи да влязат и тези камиони ще стигнат до Централна Азия по този маршрут, който е много по-скъп", каза Шенер.

Турция продава главно храни, земеделски продукти и текстил на Москва и е една от най-популярните дестинации за почивка на руснаците. Около 50 процента от износа на Турция, който миналата година бе на стойност 6 млрд. долара, се превозва по суша.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: РусияТурциясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
лошото е че заразените пилета и развалените плодове и зеленчуци ше се върнат вбългария русия да спира газта е да не се разправя повече с тези потури
15
19
 
6
 
! Отговори
Слава Україні ! преди 8 години
50-милионна Украйна няма проблем да замести руския пазар за турските стоки !
14
0
 
8
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
някой скоро заглеждал ли се е в картата на света (едно време висеше една във всички детски стаи) границите на Руската Федерация са мноооого дълги и с мнооооого държави по-значими от турция , а Китай има нужда да продава , защото последните 2-3 години търговския им баланс не е толкова положителен като преди , европейските икономики станаха доста конкурентни , а германците изнасят повече от всякога и внасят предимно от ЕС
13
2
 
10
 
! Отговори
qna преди 8 години
До МариоНапълно съгласна, дано на плодовете и зеленчуците да паднат цените най-вече. СТИГА сме купували домати зимата по 3-4 лева...
12
17
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Джуджи вече става смешен. Не че досега не е бил де!
11
2
 
7
 
! Отговори
do 13 преди 8 години
До Анонименto celiq svqt vidq koy kogo srita
10
6
 
3
 
! Отговори
otto преди 8 години
Turciq otdavna zapochna pregovori za kupuvane na gaz ot Egipet i Azerbeydjan sushto taka i arabite pocnaha da pravqt kampanii za kupuvane na turski stoki
9
2
 
12
 
! Отговори
Нема проблем преди 8 години
Инциденти се допускат разбира се!Турците могат да запазят само петолъчката от байряка си след като са си подали докюментите да влезнат в територията на РУСИЯ след като събарят самальоти.За начало заменят фесовете с *** и заминават за Сибир да копат петрол.Требе и ЖП линии и магистрали да се правят,трябва много работна ръка!
8
7
 
9
 
! Отговори
Марио преди 8 години
Има и нещо положително за нас. Турската стока ще идва с по ниски цени на българския пазар...
7
12
 
2
 
! Отговори
dfgds преди 8 години
predi 2 dena v arabskiqt svqt obiaviha podkrepa za Turciq sreshtu Rusia i zapochnaha da pravqt kampanii po socialnite mreji za kupuvane na turski stoki
6
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
голяма работа,руснаците ще си ядът картофите и това е.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
snimkata e unikalna kato4eli gospodina e na kletva i celuva znameto
4
32
 
18
 
! Отговори
Хаяско преди 8 години
Не ходете на почивка в Турция !Локум, халва и баклава не яжте !Не пийте грузински коняк !Не яжте полски ябълки !Латвийското захарно цвекло е особено враждебно към вашата храносмилателна система !За нищо на света не правете салата от румънски домати !Финландска водка да не сте помирисали !Чешка бира - също !Хляб от украинско жито - никога !Литовските картофи са вражески и поради това - неособено вкусни !-----Яжте газ, пийте нафта и славославяйте Вожда-жуже до безпаметност !
3
5
 
30
 
! Отговори
Цвайщайн преди 8 години
Силно намалена цифра, щетите са поне 10 пъти повече. Само атомната струваше 25 мрд., а и патока и тнт. Глупоста е най големият враг на човека, за жалост тя е безкрайна.
2
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да му мислят руснаците изолирани отвсякъде
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който мисли че това ще е загуба само за едната страна е супер ***.