Турция готова за разговори с Русия, извинения – йок

Давутоглу: Никога няма да направим нещо лошо срещу руснаците!
30 ное 2015 14:30, Елка Василева
265
Турция готова за разговори с Русия, извинения – йок
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Като премиер на нация с достойнство и ръководител на правителство, получило 49 на сто изборна подкрепа, заявявам, че защитата на нашето пространство е не само право, но и правителствен дълг. Не мога да се извиня за това, че сме изпълнили нашия дълг. Това заяви на пресконференция в централата на НАТО турският премиер Ахмет Давутоглу в отговор на въпрос дали Анкара ще поднесе извинения на Москва заради сваления руски боен самолет миналата седмица.

Още по темата

Ако руската страна иска да разговаря, за да се избегнат нови инциденти, готови сме, искаме да възстановим нормалните отношения, допълни Давутоглу.

„Турското въздушно пространство е част от нашия суверенитет, действахме в условията на самозащита. Предупредихме три пъти нашите партньори и приятели от Русия да спазват нашето въздушно пространство. Ако нямаше нарушение, нямаше да има такава криза днес. Нямаме никакво намерение да влошаваме обстановката, готови сме за разговори на всяко равнище, за да предотвратим нови подобни инциденти“, посочи турският премиер.

Давутоглу заяви, че Турция иска да има добри отношения с Русия и с останалите държави, „готови сме на сътрудничество в борбата с "Ислямска държава" (ИД). Нямаше никакви позиции на ИД в Сирия в бомбардирания (от руснаците - бел. кор.) район. Бомбардирането предизвиква нови вълни мигранти, десетки хиляди идват в Турция“, каза турският премиер.

„Ако две коалиции работят в едно и също въздушно пространство срещу ИД, ще бъде трудно инцидентите да бъдат избегнати. Има нужда от координация. Не трябва да бъдат нападани умерената опозиция и цивилни в Сирия“, каза Давутоглу.

Той отбеляза, че Турция е била против икономическите санкции, наложени покрай кризата в Украйна. Премиерът допълни, че турската страна тогава не е наложила санкции на Москва. По неговите думи буди противоречие използването на икономически мерки сега срещу Турция.

Никога няма да направим нещо лошо срещу руснаците, ние сме приятели. Очакваме руските приятели да дойдат в Анталия, като туристи, добави Давутоглу.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че всички държави от пакта подкрепят правото на Турция да отбранява въздушното си пространство и териториалната си цялост. Приветствам желанието на Анкара да контактува с Москва. Важно е да запазим спокойствие, посочи той по повод свалянето на руския самолет от турските Военновъздушни сили.

Столтенберг призова Русия да взима на прицел общия враг ИД. Инцидентът от миналата седмица показва колко е важно на основата на международните механизми да установим прозрачност и стабилност в отношенията с Русия. Ако настъпят инциденти занапред, на тази основа бихме имали средства да запазим нещата под контрол, добави той.

Турция има право на самоотбрана. Приветствам всякакви контакти между Москва и Анкара. Това не бе първият случай на нарушаване на турското въздушно пространство от Русия, посочи Столтенберг.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Нормално е да защитаваш собственото си въздушно пространство,да!Само че откога сирийското въздушно пространство е турско??????Северна Сирия турски вилает ли е?Руските самолети са единствените законно поканени и пребиваващи там!Няма и резолюция на ООН разрешаваща удари в Сирия!
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оооо, чак се просълзих от това откровение на г-н исямист. Путин туй беше рекъл да се церимони с ориенталци
22
0
 
6
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Има ли значение кой какво е казал? Дествията говорят по-добре от всички думи.
21
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердогaн и Дaвутоглу сa кaто великaни пред двете руски джуджетa...русия изяде голям турски шaмaр и то без дa може дa гъкне. сегa путин го рaздaвa сърдитa и обиденa госпожичкa.И НAТО ви кaзa ясно- Турция е прaвa, никaкво сори по въпросa със Су- то ви.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО БОЛИ СЕГА, НАЛИ? ВАС РУСИЯ ИМА С КОГО ДА СМЕНИ, НО РУСКИТЕ ТУРИСТИ ВИЕ НЕ.
19
0
 
10
 
! Отговори
али преди 8 години
Няма ли други проблеми на този свят, че ни занимавате само с Турция и Русия. Ние защо не си гледаме нашата страна, накъде вървим ?
18
3
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
А за това че главатаря на " Умерените Тюркмени", които убиха командира на самолета и се явяват като "умерена" опозиция ,които беше разконспириран от Русия че всъщност родом е от Турско село ,цялата му рода са си чисти Турци и баща му е кмет на това Турско село от партията на Ердоган.И за това ли не се извинявате.Никой не ви иска извиненията .2 дена по късно тази опозиция беше заличена от земята.Така както ще ви заличим и вас след 20 години!!
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този до сега казал ли е, един път в живота си нещо, което да е истина? Пословични лъжци са този етнос.
16
7
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Ердогане, ИЗВИНИ СЕ БЕ!
15
3
 
20
 
! Отговори
8987 преди 8 години
ЛИЦЕМЕРИ ......ПРИМЕР ДПС -ЗАБИ НОЖ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ В ГРЪБ
14
22
 
4
 
! Отговори
мурзилчик преди 8 години
Доло Болгария, Да живее Росия!
13
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 години
Приятелите им смятат, че са ударени в гърба от Турция. Затова прекратиха военната кореспонденция с тази държава.Забраниха от първи януари да се наемат турски работници на руска територия. Забраниха им и безвизовия режим. Скоро ще им наложат икономически санкции. Направиха всичко това открито в лицето. По принцип политиката е сложно нещо но в случая става въпрос за явна дипломатическа война.Давутоглу е учен човек и се мъчи да маневра колкото може но не знам дали ще успее.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мурзилчикДолнопробен провокатор.
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Турция години наред, като нарушава въздушното пространство на Гърция средно около 2 000 /две хиляди/ пъти годишно, защо тогава няма проблеми, А?
10
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям политик е Ердогaн, силен и спрaведлив- тaкъв е нужен нa Европa, Турция в ЕС- приветствaме товa решение, Бългaрия винaги е отстоявaлa тaзи позиция, без знaчение дребните московци и техните глaшaтaи
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На *** изгората.
8
4
 
1
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До до ЗападноевропеецС това, че не го слушаме.
7
20
 
2
 
! Отговори
мурзилчик преди 8 години
Доло Болгария, Да живее Росия!
6
30
 
8
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Путин в последно време го затапват отвсякъде!!! :-D
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като българин искам да кажа: Не искам на българите да се налага ново турско робство с приемането на Турция в ЕС