След скандал талибаните убиха лидера си Ахтар Мансур

Той бе ранен при престрелка с други командири на групировката
4 дек 2015 08:28,
32
След скандал талибаните убиха лидера си Ахтар Мансур
Снимка: Reuters, архив

Лидерът на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур почина от раните си, получени при престрелка с други командири на екстремистката групировка, съобщи агенция Синхуа, като се позовава на официалните власти на Афганистан.

Молла Мансур беше избран за лидер на талибаните на мястото на молла Омар, чиято смърт беше потвърдена в края на юли. Оттогава талибаните се разцепиха на две фракции.

Още по темата

Мансур бе приет в болница, след като пострада в пакистанския град Куета, където бил на среща с бивш командир на талибаните. Смята се, че скандал между двамата е прераснал в престрелка. Няколко души са убити при сблъсъците.

Мансур бе издигнат за лидер на талибаните през лятото, но някои от тях не одобряваха избора му. От 1996 до нахлуването на САЩ през 2001 г. той е министър на гражданската авиация. Но далеч по-важната му роля е тази на заместник на неуловимия, но вече мъртъв Молла Омар.

Още през 2010 Молла Мансур е обявен за заместник на Молла Омар и започва да засилва позициите си в движението, поставяйки свои поддръжници на ключови позиции. Ню Йорк Таймс описва Мансур като прагматист, който изглежда има подкрепата на много от талибаните.

От 2010 г. Мансур и друга значима фигура – Абдул Закир, са хората, които ръководят контактите на талибаните със САЩ и представители на Европа. Сега обаче тяхното съперничество за лидерска позиция е потушено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
А,мераклиите за началници няма да свършат никога!На каквото и да е....Веднага ще се намери кой да го замести.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ученичетата, преписващи от западната преса и опитващи се да превеждат: на български се казва "прагматик" или "прагматичен човек", а не "прагматист".Впрочем прави ли ви на публиката впечатление изречението "От 2010 г. Мансур и друга значима фигура Абдул Закир, са хората, които ръководят контактите на талибаните със САЩ и представители на Европа"? Т.е. излиза, че ЕС и УС имат официални контакти с тези, с които уж най-много се борят? Хм. То не че не беше ясно де.
22
0
 
8
 
! Отговори
Ники преди 8 години
До ТРЕЗВОМИСЛЕЩМалко по-сложна е ситуацията, отколкото я описваш. Има големи райони в Пакистан (включитено Куета), където пакистанското правителство няма никаква власт и където за талибаните е дори по-безопасно отколкото в Афганистан. Така че, кой кого поддържа и сферите на влияние и отговорност не са толкова ясни в региона. Представи си дивия запад, само че без всичките тия шерифи ;)
21
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Урааа! Да се избият помежду си тия! Така няма да имат време да правят свинщини в Европа! Пак и един талибан по-малко винаги си е добра новина.
20
0
 
18
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
До Tulski"Е каква държава е тогава Пакистан" Тя също е помийна яма.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей така, плъховете когато станат прекалено много започват да се изяждат един-друг.Затова и пришълците се избиват по софийските кьошета, а в германските лагери си устройват масови сбивания по 200-300 представители от различни етноси и секти.Но все пак те няма да се избият съвсем, първо ще изпогърмят милиони християни из Европа.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТРЕЗВОМИСЛЕЩ Чети края на статията: "От 2010 г. Мансур и друга значима фигура Абдул Закир, са хората, които ръководят контактите на талибаните със САЩ и представители на Европа."
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един по малко.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я да вземат да им организират по-често конференции - да ги затварят в една стая, пълна с оръжие и да ги оставят за ден-два вътре. Те сами ще се избият, не им трябват въздушни удари.
15
0
 
23
 
! Отговори
Високо заклан преди 8 години
Тия не могат без да се трепят с някой
14
0
 
14
 
! Отговори
Язека преди 8 години
"заместник на неуловимия, но вече мъртъв Молла Омар" ...Мъртъв, ама като жив...щом е неуловим.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това им е най-голямата слабост на ислямските бойци - всеки иска да е вожд, халиф или поне емир. Ако ги оставят сами на себе си, ще се изпотрепят. Обаче талибаните в Афганистан и Пакистан са създадени и организирани от пакистанското разузнаване, което си е държава в държавата и е ,на практика, неуправляемо от властта, Осамата също също беше покровителстван от въпросното разузнаване.
12
0
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Сега се развлича със 70 девици. Интересно, защо никога не ни съобщават на каква възраст са съответните девици. Ако са на 80-90 години, няма да е удоволствие за талибанана.
11
0
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
За някое младо ястребче са се скарали....
10
4
 
21
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 8 години
Мансур бе приет в болница, след като пострада в пакистанския град Куета, където бил на среща с бивш командир на талибаните. - АБЕ ХОРА ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ И АКО Е ВЯРНО СЕ ЗАМИСЛЕТЕ ЗА СЛЕДНОТО: САЩ СА ПРИЯТЕЛИ НА ПАКИСТАН, САЩ ВОЮВАТ СРЕЩУ ТАЛИБАНИТЕ, КАК ТАКА ТОЗИ ИЗВЕРГ Е ПРИЕТ В БОЛНИЦА В ПАКИСТАН ? МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЪБЕРЕТЕ 2+2 .... ?
9
0
 
6
 
! Отговори
Опа преди 8 години
Фул ейч ди...
8
0
 
7
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Града се казва Кета,за информация!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво ми пука за тоя смърдоляк?? Плъзнаха гнидите из целия свят.
6
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
какви са тия западни поквари, да се бият с огнестрелни оръжия, истинския муслим само ножа признава.
5
1
 
18
 
! Отговори
аплаузи преди 8 години
искаме още, искаме още, искаме още. бис, бис, биииииис ...