Във Великобритания има десетки шериатски съдилища

"Дейли мейл": Раздават правосъдие паралелно с официалното
15 дек 2015 08:08, Анисия Иванова
10
Във Великобритания има десетки шериатски съдилища
Снимка: архив Reuters

Във Великобритания действат 85 шериатски съвети или съдилища към джамиите, които според критици поощряват екстремизма и нарушават човешки права. Освен това те създават в страната паралелна правосъдна система, чиито принципи нарушават законодателството на Обединеното кралство, пише в. "Дейли мейл", цитирайки аналитичния център "Сивитас", предаде ТАСС.

Представители на коалицията, обединяваща 150 правозащитни организации, призовават британското правителство да забрани на шериатските съдилища да се произнасят по семейни дела, пише вестникът.

В петиция до премиера Дейвид Камерън те заявяват, че трябва да прекрати съдопроизводството на дела за разводи и други семейни проблеми с аргумента, че подобна дейност "отрича равенството и човешките права на уязвими жени и деца".

Масло в огъня на критиците наля холандската изследователка Махтелд Зее, която е проучила дейността на ислямските шериатски съвети в Обединеното кралство. Свидетелствата, които тя е събрала в продължение на три дни през 2013 г., когато й разрешили да присъства на гледане на дела в шериатски съдилища, са изложени в книгата "Избиране на шериата", която излиза от печат във Великобритания през януари догодина.

Вътрешната министърка Тереза Мей обеща в близките дни да се направи проверка на шериатските съдилища, за да се установи дали съответстват на британските ценности, отбелязва "Дейли мейл".

В комисия на Камарата на лордовете вече е разгледан законопроект, който да гарантира, че решенията на тези ислямски съвети отговарят на изискванията на британския закон за равенството. Законът също така трябва да предотврати решения, които отдават предимство на мъжете по въпроси за наследство и имуществени спорове.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей това е демокрация! Сега остава и тези от държавите с канибализъм да си покажат възможностите и да ви е честито колониалното гето.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това техните мешерета ли са?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Британския халифат е факт.
4
2
 
13
 
! Отговори
варна преди 8 години
Казвал съм го и преди, казвам го и сега: Великобритания може да приема такива хора на риск. от време на време получават по някоя бомба но те пак си живеят добре с високи заплати. Ние нямаме бомби, но умираме всеки ден по малко и така от близо 26 години. Заплатите ни са ниски и ще продължава да бъде така.
3
0
 
51
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Наличието на ВСЯКАКВА паралелна власт уронва държавността,а в повечето случаи е и незаконна!ЗАЩО британските власти си затварят очите!!!!!!Може би им е наредено????Явно планът на цио.нистите за съсипване и дезорганизиране на Европа с последващо завладяване не е фикция,а факт!
2
0
 
40
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
Днес в Лондонстан, а утре - в цяла Европа!
1
0
 
46
 
! Отговори
вм преди 8 години
Тереза Мей щяла да проверява дали съдилищата отговарят на британските ценности! Това вече дори не е смешно, не може всички западни политици да оглупеят изведнъж, я колко яростни бяха да срещу нас и румънците. Видимо действат като организирана престъпна група начело с Оланд и Меркел