В Москва започна шествие в памет на Борис Немцов

Лондон обеща да следи разследването на убийството му
Обновена: 27 фев 2016 16:01 | 27 фев 2016 15:49, Анисия Иванова
189
В Москва започна шествие в памет на Борис Немцов
Снимка: БТА

Над 7500 души участват в започналото в центъра на Москва шествие в памет на убития преди година руски опозиционен политик Борис Немцов. Това показват данни на мобилен брояч, отчитащ показанията на рамковите металдетектори при масови прояви, предаде ТАСС.

"В началото на шествието в памет на Немцов отчитаме 7560 души", се казва в микроблога MobCounter2015 в Туитър.

Руският опозиционер Борис Немцов, съпредседател на партия РПР-ПАРНАС (днес ПАРНАС), бе застрелян на 27 февруари м. г. на мост недалеч от Кремъл. Възпоменателни прояви са насрочени днес в столицата и други руски градове, както и извън страната. Московските власти разрешиха в столичното шествие да участват до 50 000 души, каквато бе заявката на организаторите.

Британското правителство, "също като мнозина в Русия и в цял свят", внимателно ще следи хода на разследването във връзка с убийството на Немцов. Това се казва в разпространено днес изявление на Дейвид Лидингтън, зам.-министър на външните работи на кралството и държавен министър за Европа.

В Обединеното кралство Немцов има репутация на "виден борец за човешки права", посочва британският политик.
Рамзан Кадиров, глава на руската Чеченска република, заяви днес в ефира на телевизия НТВ, че Борис Немцов като политик не е бил пречка за него.

"Немцов изобщо не ми пречеше всъщност. Защото той не е моето равнище", каза Кадиров.

Дъщерята на Немцов Жана настоя чеченският лидер да бъде разпитан като свидетел по делото за убийството на баща й, но федералното следствие отказа.

Ищцата мотивира искането си с това, че Кадиров лично е познавал двама чеченци, обвинени в убийството, тъй като дълги години е бил техен пряк началник.

Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор на убийството Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север". Разследването срещу него и ред неустановени лица продължава и е обособено в отделно производство, пише БТА. 

"С оглед характера на изказванията на Кадиров и отдавнашната история на конфликта му с Немцов, лидерът на Чечения може да разполага с информация не само за изпълнителите на убийството, но също и за организаторите и поръчителите на престъплението", цитира ТАСС жалбата, подадена от Жана Немцова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
7
 
! Отговори
Поклон пред Немцов преди 8 години
Путин е велико жуже.Сам се победи..ха.ха Такъв провал на Русия не е имало и по времето на социализма..ха..ха
52
6
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
75 А искаш ли да мерим по издадени патентни удостоверения . Известно ли ти е че Русия има най-малко дори сред онова ялово образования БРИКС , да по малко дори от ЮАР въпреки ,ч е последните вече са със затихващи функции понеже бялото населения ги напуска .
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия и Щатите си стиснаха ръцете за сирия и Бл. Изток. С оглед на тенденциите в Щатите, двете държави вървят към синхронизация на външната си политика, което е добре за света и много зле за нашите соро.счета. Последните си плям.пат по инерция и изглеждат като родени извън света
50
1
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
63 добре разбрах те , това е твое мнение
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
одисей пак се разпи.щолил с тези БВП-та:)). Мери БВП-то и заключава кой колко е силен....оххх.Пък не му идва на ума, че в държава, в която цените са много високи и отчетеното БВП ще е високо.
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шоу платено от САЩ.
47
7
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
В руския тълковен речник няма думата демокрация...
46
7
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
70 Бъди спокоен американците винаги са почитали по достоен начин героите си. За тях не бери грижа , по скоро се тревожи за тези азиатци, които вчера не пожелаха да почетат в Думата паметта на техен колега убит по политически причини.
45
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Станой от Ахелой... - и донбаските опълЧеченци...
44
6
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
65 Може и да са алабанизми за теб , но италиянски марки стоки колкото щеш , но за руски не се сещам Как не можете да разберете че трагедията на Русия е че ако постигнатото от нея отговаряше на ресурсните и възможности , то никой наистина с нея не би могъл да се мери ,а не е така и това се Дължи единствено и само на човешкия фактор. Русия е Империя и никога не е била владяна от чужд окупатор,А НАПРОТИВ , ТЯ ВЛАДЕЕ ЧУЖДИ НАРОДИ но същевременно е РАЗВИВАЩА СЕ СТРАНА .
43
9
 
7
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Путин е президент на велика държава с патриотично население.
42
4
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
57 Прав си за големината на Русия , най голяма е по територия но по пазарна капитализация на публичните компании е равна на Финландия а по БВП е малко след Италия
41
4
 
2
 
! Отговори
онз преди 8 години
До Анонимен52стига с тия ресурси бе човек , те са в ръцете на ръководството на кгб. обикновения човек иска фолксваген втора употреба, евтин хлеб и хд по телевизията. а нема. москва не е русия, така както потребителската кошница, която наброските изчисляват на витошка не е представителна за страната ни.
40
3
 
4
 
! Отговори
До Одисей преди 8 години
Русия е най-голямата страна на земята с най-влиятелния президент сред всички други.
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а последните месеца Русия ни дари със следните куриози:Забрана да се дават данни за загинали руски военнослужещи;Момчетата на Кадиров нападат из цяла Русия не само опозицията ами и изпаднали в немилост хора от обкръжението на Путин, който не се държат достатъчно путриотично;Въвеждане на възможност да се забрани търгуването на Рублата в Русия при падана прекалено спрямо чужда валута ( помните ли корекома?)Даване на правомощия да се стреля по тълпи по усмотрението на ФСБ.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой беше този???? Не беше ли някакъв продукт на западния политически инженеринг? Не им върви на запада.. Все опитват да създадат "лидер" който да събори държавата, но не случват на човек... Русия е доста богата на природни ресурси.. Западните корпорации ги ИСКАТ! Искат да ги приватизират! Т.е. да ги откраднат.. Западът е задлъжнял, в криза е.. Нужни са нови природни ресурси, Африка е окрадена, Индия я опоскаха, Южна Америка се краде.. Сега всички погледи са обърнати към Русия
37
0
 
0
 
! Отговори
славчо трънски преди 8 години
До Odysseusспоред мен до 20 години некой полудел от ура-патриотизъм и самогон офицер ще се опита да стреля. факт е че тоя стратегически ресурс не се контролира, че гръбнака на стратегическото въоръжение е физически остарял и че са необходими спешни мерки. а колкото до коментарите на почти български, явно тролгеносен вече наемат интеграционни. за тия пари , толкоз
36
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
45 как да няма бе , не е ли Демокрация твоята Русия, нали там се провеждат избори, не беше ли демократичен изборът на кримчани да станат част от Империята. Нещо май се раздвоявате а Значи наесен твоят Путин няма да бъде избран демократично , така ли големи сте смешници
35
6
 
3
 
! Отговори
Ген. Александров преди 8 години
Русия никога не е била и няма да бъде велика, точно заради вечните убийства на инакомислещите. Затова си остава ***. Затова и умните бягат от там от край време. Икономиката и (липсата) е функция точно от липсата на държавност в тази територия.Това ще е и причината да се разпадне като държава много скоро. Много по-скоро, отколкото ви се иска. Държава управлявана сто години с декрети не може да бъде държава и няма и да бъде. Недоучени *** с комплекс за малоценност и желание за значимост...
34
2
 
2
 
! Отговори
онз преди 8 години
До Анонимен44другарче, разликата между патриота и интернационаЛИЗта е , че патриота го интересува да я има България, а комсомолеца-пролетарий пита що никой не е турил ножа на русия. ами щото хората гледат да са добре и да се развиват, а селяците на изток дрънкат за оръжие и крадат. в българския фолклор няма поговорка "ако открадеш и те не хванат, значи си го намерил". в руския има.