В Москва започна шествие в памет на Борис Немцов

Лондон обеща да следи разследването на убийството му
Обновена: 27 фев 2016 16:01 | 27 фев 2016 15:49, Анисия Иванова
189
В Москва започна шествие в памет на Борис Немцов
Снимка: БТА

Над 7500 души участват в започналото в центъра на Москва шествие в памет на убития преди година руски опозиционен политик Борис Немцов. Това показват данни на мобилен брояч, отчитащ показанията на рамковите металдетектори при масови прояви, предаде ТАСС.

"В началото на шествието в памет на Немцов отчитаме 7560 души", се казва в микроблога MobCounter2015 в Туитър.

Руският опозиционер Борис Немцов, съпредседател на партия РПР-ПАРНАС (днес ПАРНАС), бе застрелян на 27 февруари м. г. на мост недалеч от Кремъл. Възпоменателни прояви са насрочени днес в столицата и други руски градове, както и извън страната. Московските власти разрешиха в столичното шествие да участват до 50 000 души, каквато бе заявката на организаторите.

Британското правителство, "също като мнозина в Русия и в цял свят", внимателно ще следи хода на разследването във връзка с убийството на Немцов. Това се казва в разпространено днес изявление на Дейвид Лидингтън, зам.-министър на външните работи на кралството и държавен министър за Европа.

В Обединеното кралство Немцов има репутация на "виден борец за човешки права", посочва британският политик.
Рамзан Кадиров, глава на руската Чеченска република, заяви днес в ефира на телевизия НТВ, че Борис Немцов като политик не е бил пречка за него.

"Немцов изобщо не ми пречеше всъщност. Защото той не е моето равнище", каза Кадиров.

Дъщерята на Немцов Жана настоя чеченският лидер да бъде разпитан като свидетел по делото за убийството на баща й, но федералното следствие отказа.

Ищцата мотивира искането си с това, че Кадиров лично е познавал двама чеченци, обвинени в убийството, тъй като дълги години е бил техен пряк началник.

Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор на убийството Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север". Разследването срещу него и ред неустановени лица продължава и е обособено в отделно производство, пише БТА. 

"С оглед характера на изказванията на Кадиров и отдавнашната история на конфликта му с Немцов, лидерът на Чечения може да разполага с информация не само за изпълнителите на убийството, но също и за организаторите и поръчителите на престъплението", цитира ТАСС жалбата, подадена от Жана Немцова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
0.0625% от населението на града.. Наистина търгуват!
72
2
 
6
 
! Отговори
Хибрид преди 8 години
Западните служби си го отрепаха тоя за да го превърнат в герой-мъченик,преживе и пет пари не труваше ,партията му събираше смешните 0.5% подкрепа ,предимно от гей съсловието ,а лично Немцов е бил нарко-зависим и е станал некотрулируем за западните си господари затова и го убиха.
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо повече - член 10 от фермана разрешава и други, неупоменати във фермана епархии да бъдат признати за български, ако най-малко 2/3 на християнското население в нея го желае.Съобразно този параграф през 1880 г. се извършва плебисцит в Македония (умишлено откъсната от България със секретните договори на Русия с Австро-Унгария през 1876-1877 г.) под контрола на турските власти и Вселенската гръцка патриаршия.
70
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В последен отчаян опит да се спре подемът на българския народ и единението му, Цариградската патриаршия и Руската църква обявяват схизма против Българската църква през 1872 г. Отново по настояване на руския консул в Цариград този път Граф Игнатиев, нашите владици са заточени. Схизмата против Българската църква продължава чак до 1945г.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Лондон обеща да следи разследването на убийството му"И това ако не е намеса във вътрешните работи на суверенна страна, здраве му кажи. Ама как няма да е намеса, нали инвестициите им за милиони изгоряха...
68
1
 
1
 
! Отговори
до 90 преди 8 години
Извинете на " таблетки ли сте или на бел прах"?.
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, спрете се! И не се гаврете с паметта на човека! Да Русия е славянска държава, но се питам аз, защо младите всички търсят западния свят! И на мен ми се иска да е Русия!!! Но явно има причини да е така! Ние да си мислим за нашата държава, нито Русия, нито САЩ ще ни оправят, само всяват нарочно РАЗДСЕЛЕНИЕ в нас! Еврофондовете са добре, от Русия такива пари не можем да получим! Все пак сме част от Европа и икономическото отваряне на границите има своя естествен смисъл, не сме в 13в..........
66
2
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Айде, върви да броиш ширпотребата:))---------------------86 Кое наричаш ширпотреба : медицинската апаратура ли или може би съврременните информационни технологии , новите материали и т.н.
65
3
 
3
 
! Отговори
От ясно, по-ясно преди 8 години
Западните служби си го отрепаха тоя за да го превърнат в герой-мъченик,преживе и пет пари не труваше ,нещо като Рада Глубокая у нас.
64
3
 
4
 
! Отговори
Хибрид преди 8 години
Западните служби си го отрепаха тоя за да го превърнат в герой-мъченик,преживе и пет пари не труваше ,нещо като Рада Глубокая у нас.
63
7
 
2
 
! Отговори
зависта на зло жуже преди 8 години
Немцов е пълна противоположност на Путин.Той беше красив и умен,не глупав комплексар печелещ популярност от пакости и тероризъм,"***"харесван от всички по света и в Русия,няма комплекси за малоценност като Путин и не бие жените защото не може да прави нищо друго с тях..ха.ха
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Манипулации и лъжи десетилетия наред тровят българския национален дух и унизяват умишлено и целенасочено българското достойнство. Нека всеки сам си отговори на въпросите, взимайки предвид факта, че в Априлското въстание и Руско-Турската война българският народ дава около 30 000 жертви в бой и общо около 200 000 жертви заедно с цивилното население.Руската армия дава около 15 000 жертви, много от тях финландци и украинци...Колко паметника има за свидните български жертви, за героите и мъченици
61
2
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
Западните служби си го отрепаха тоя за да го превърнат в герой-мъченик,преживе и пет пари не труваше ,нещо като Рада Глубокая у нас.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпреки усилията и на Русия, и на гръцката църква неизбежното се случва и през 1870 г. Българската екзархия е обявена за независима с ферман. Територията е близо 220 000 кв. км. и включва всички земи населени с преобладаващо българско население според стриктните регистри на населението.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
одисей, мери каквото искаш. Държава, водеща във военните технологии няма какво да й гледаш патентчетата:)). Древна истина е, че военните технологии са авангарда на технологиите изобщо. Айде, върви да броиш ширпотребата:))
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vmesto Sergo Nemcov da be se preimenoval na Scheisen Nacisin
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убили някакъв,дето страдал от сатиризъм.То от сатиризъм страдат мъже с органично заболяване на главния мозък.Този злобар ,ако е бил болен,сигурно сам се е поръчал само и само да навреди на Русия.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започналата да набира сили и воля за обявяване на независимост Българска екзархия също попада под ударите на коварната и двулична имперска политика. В същата 1861 г. по настояване на княз Лобанов - руският консул в Цариград и тримата български владици са заточени в Диарбекир в опит да се спре единението и обявяване независимостта на Българската екзархия. (виж. Симеон Радев Строители на съвременна България
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съдбата на нашите сънародници, преселени в руските земи, можем да съдим по думите на Христо Ботев, написани 14 години след брошурата на Г. Раковски, в статия в бр. 13 на в-к Знаме 1875г. - Думите му нямат нужда от коментар:Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българсите колонии ... не оставха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие изпокрадоха имането
54
6
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Пyтя е велик... - загуби всичко, което можеше да се загуби... - даже и повече...