Аз съм брюкселец, заяви Джон Кери в Белгия

Няма да ни уплашите, няма да ни спрете, отправи послание той
25 мар 2016 14:44, Елка Василева
57
Аз съм брюкселец, заяви Джон Кери в Белгия
Джон Кери и Шарл Мишел. Снимка: Reuters

"Аз съм брюкселец", заяви на френски и фламандски държавният секретар на САЩ Джон Кери в белгийската столица, където пристигна да поднесе съболезнования и да предложи помощта на САЩ след джихадистките атаки от вторник, съобщи Франс прес.

"Je suis Bruxellois" - "Ik ben Brussel", каза Кери на обща пресконференция с белгийския премиер Шарл Мишел.

"САЩ се молят и скърбят заедно с вас за близките ви, жестоко отнети от вас, и за многото ранени при тези жалки атаки", заяви държавният секретар. Той съобщи, че сред загиналите има и американци, без да уточни броя им. Но високопоставен служител каза, че семействата на двама американци са били информирани за гибелта им при нападенията, предаде Асошиейтед прес.

"САЩ стоят твърдо зад Белгия и другите страни в Европа пред лицето на тази трагедия", продължи Кери и предупреди, че светът няма да спре битката срещу Ислямска държава, поела отговорност за атентатите.

"Ние - всички ние, представляващи безчет националности, имаме послание до онези, които са вдъхновили или извършили нападенията тук или в Париж, или в Анкара, Тунис, Сан Бернардино и навсякъде другаде: Няма да ни уплашите. Няма да ни спрете. Ще се върнем с още по-голяма решимост, с по-голяма сила и няма да се успокоим, докато не заличим вашите нихилистични убеждения и малодушие от лицето на земята."

Шарл Мишел благодари на Кери за визитата, окачествявайки я като силен сигнал на солидарност. "Много е важно за нас днес да получим вашата подкрепа", каза той и поднесе съболезнования за американските жертви. Белгийският премиер подчерта, че страната му ще продължи да участва в операциите на възглавяваната от САЩ коалиция срещу Ислямска държава. В състава на коалицията са шест белгийски изтребителя Ф-16.

Кери ще се срещне по-късно с белгийския крал Филип. Преди това той разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочи АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
41
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Дааааа!!!! То на чужд гръб и 100 тояги са малко. Впрочем - странно турне на Кери?!.... От Русия в Брюксел.... Черни кутии ли ще обсъжда, или червено куфарче?! Ейййййй, сега се сетих - да не е намерил някъде това червено куфарче на някой нашенски " бизнесмен" от едни по- предишни години?!
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типичен брюкселянин.
4
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми къ ша та уплашат ва Джоне , като имаш толкова охрана и живееш в бункер.Да беше някъде около мястото на взрива поне...
3
3
 
51
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Аз съм брюкселец, заяви Джон Кери в Белгия.... Аз съм Гошо убавеца и сам брюкселско зеле....Жалко че все страдат невинните и бедните.....такива са жертвите в метрото . А тези си имат бункери и охрана.
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие всички стоите един зад друг то е ясно ама никой не ви плаща за да стоите един зад друг в една голяма редица като оловени човечета. Освен да стоите и да плямпате безсмислици друго можете ли ако не можете оставките и да ви нямал Бегом маршл
1
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 процента цинизъм.създателите на тероризма се жалват от тероризма