Папа Франциск: Терористите "оскверняват Божието име"

Кръстният път се проведе три дни след атентатите в Брюксел
Обновена: 26 мар 2016 09:07 | 26 мар 2016 08:50, Анисия Иванова
43
Папа Франциск: Терористите "оскверняват Божието име"
Снимка: БТА

Папа Франциск осъди тероризма, безразличието към страданията на мигрантите, корупцията и алчността по време на процесията "Кръстен път" (Via crucis), една от най-емоционално наситените церемонии в католическия календар, предаде ДПА.

Провежданият от векове Кръстен път е възстановка на 14-те спирки, които католиците вярват, че Исус е направил на Разпети петък, докато го водели към разпъването му. В Рим традиционо той се провежда в Колизеума и околността.

"О, Кръсте Христов, днес те виждаме във вид на фундаментализъм и терористични актове, извършени от последователи на някои религии, които оскверняват Божието име и които използват святото име, за да оправдават безпрецедентното си насилие", каза Франциск.

Кръстният път се проведе три дни след терористичните атентати в Брюксел, както и на фона на опасения от още ислямистки удари в Европа и затова бе съпътстван от строги мерки за сигурност. Италианската полиция разположи кучета, метални детектори, отряди за борба с тероризма и други специализирани сили.

Десетките хиляди вярващи, които присъстваха, бяха помолени да дойдат няколко часа по-рано заради проверките по сигурността. Дошлите "бяха повече от очакванато", а проверките на хората минаха "гладко и рутинно", посочи в изявление италианската полиция.

Като спомена римския управител, който оставил на множеството да се произнесе за осъждането на смърт на Исус, папата разкритикува "многото пилатовци, които си измиват ръцете", докато мъжете, жените и децата мигранти "бягат от война и насилие".

Той заяви, че Средиземно и Егейско море - където 531 души са се удавили от януари в опит да достигнат Европа, "са се превърнали в ненаситни гробища, отражение на нашата безразлична и анестезирана съвест".

Франциск заклейми и "крадците и корумпираните сужители", хора, които трупат богатство, като оставят бедните "да умират от глад на прага на вратите си", и припомни за преследваните християни, които са "убивани, изгаряни живи, прерязвани са им гърлата и са обезглавявани от варварски остриета на фона на страхливо мълчание".

Папата говори в края на литийното шествие, след като кръстът бе носен във и около Колизеума от кардинал, монаси от Ерусалим и католици от няколко страни, включително Китай, САЩ, Централноафриканската република и Сирия.

Няколко часа преди среднощния ритуал Франциск оглави Литургията за Страстите Христови в базиликата "Свети Петър", като почете последния период от живота на Исус, заедно с кардинали, архиепископи и други висши прелати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Църквата от векове се бори с тероризма и пази хората от злото.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименне задавай въпроси по-сложни от израсналия ти в *** мозък
11
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
ТЕРОРИСТИ ОСКВЕРНЯВАТ СЪЩО ТАКА ИМЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажи го на наще Българеещи и турчеещи се роми в България
9
1
 
3
 
! Отговори
PD преди 8 години
Ама разбира се, закъде без папата. Кой ще обясни на публиката, кой кой е. Току виж помислили с главите си.И към какъв Кръст Христов се обръща? "О, Кръсте Христов, днес....." И когато от мъдрия български род, се въздигна мъдър учител, ги учеше: "Кесарьовото Кесарю, Божието Богу" забравиха. Много ги блазни властта и политиката и празните високопарни приказки.
8
0
 
8
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Да си пропомни папата какво е правила католическата църква хиляди години наред. Горили са книги и хора, изтезавали са милиони, забранявали са на жените да учат и да имат каквито и да е права. Убивали са всички несъгласни, та дори и тези които са съгласни но неубедително.Когато която и да е вяра стане силна и управляваща води до издевателства. Хиченс го каза най-точно - господ не е велик, религията отравя ВСИЧКО.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странджа, не си прав, има и северно-корейци, те са будисти.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е тази голяма разлика в Църковните календари?Нали се бяха разбрали двете християнски църкви.
5
2
 
8
 
! Отговори
Кака Кина ККК преди 8 години
Религиите трябваше отдавна да са отишли на бунището! Излишни са. Технологиите скоро ще превърнат хората почти в богове. Ще видите.
4
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Факт е, че против терористите воюват само християни и мюсулмани.
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светият Отец казва истината.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПАПИ ТЕ НЕ ВЯРВАТ В ХРИСТИЯНСКИЯТ БОГ А В АЛЛАХ! РАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА! ТАКА ЧЕ НИЩО НЕ СА ОСКВЕРНИЛИ. АКО СА ОСКВЕРНИЛИ НЕЩО ТО Е ТЕХНИЯТ АЛЛАХ. НО КАТО ЗНАМ КАКВО ПИШЕ В КОРАНА ЧЕ АЛЛАХ ИМ РАЗРЕШАВА ДА УБИВАТ НЕВЕРНИЦИ ЗНАЧИ И НЕГО НЕ СА ГО ОСКВЕРНИЛИ! ВИЕ СТЕ ГО ОСКВЕРНИЛИ ЧЕ ГИ ДОПУСНАХТЕ ДА ВИ СЕ КАЧЪТ НА ГЛАВИТЕ. СЕГА ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ ЗА ТОЛЕРАСТИЯТА. ЧУВСТВАТЕ СЕ ГУЗНИ ЗА ТОВА ЧЕ СТЕ ГИ КОЛОНИЗИРАЛИ ЧЕ СТЕ ГИ ГОРИЛИ ПО КЛАДИ И СЕГА СИ ИЗКУПВАТЕ ГРЕХОВЕТЕ! АМИ ПЛАЩАЙТЕ СИ И НЕ НИ ЗАМЕСВАЙТЕ!
1
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !ЩОМ НЕ Е СИМПАТИЧЕН НА КОМУНИСТИТЕ ЗНАЧИ Е ДОСТОЕН ПАПА