Жертвите на Чернобил в Русия – забравени от държавата

"Вече няма лекари, няма болници, а скоро няма да има и лекарства"
20 апр 2016 22:30, Елка Василева
178
Жертвите на Чернобил в Русия – забравени от държавата
Снимка: архив, Reuters

"Изоставиха ни. Вече няма лекари, няма болници, а скоро няма да има и лекарства". Седемдесетгодишната Анна Вендаренко се тревожи: 30 години след експлозията в ядрената централа в Чернобил руската държава се готви да спре паричните помощи за жертвите на радиацията.

Жителите на смятаното досега за "забранена зона" село на Вендаренко Старие Бобовичи (Западна Русия), които отказали да го напуснат, внезапно установили, че равнището на радиация при тях се е понижило с президентски указ.

Последиците за населението: финансовата помощ от държавата, която се състои в субсидии за медицински разходи, посещения на санаториуми за децата или социално-икономически програми, ще намалеят драстично, пише Анаис Лобе от Франс прес.

Нивото на радиоактивност в зоната обаче се е понижило съвсем леко от взрива в Чернобил на 26 април 1986 г. насам, твърдят специалистите по радиоактивността към природозащитната организация "Грийнпийс" Алексей Кисельов и Рашид Алимов.

С дозиметър в ръка те измерват наличието на радиоактивни частици на централния площад в селото - "1,7 микросиверта на час (мкСв/ч). . . Това е над 30 пъти повече от допустимото максимално количество", възкликва смаяно Рашид. "Не бива да се губи време. Трябва да се каже, че тук живеят хора", казва с въздишка Алексей.

От общо 4413 руски населени места, засегнати от последиците от Чернобил, 383 като Старие Бобовичи ще получават по-малко субсидии от юли, а 558 просто са заличени от списъка.

"С този указ държавата отказва да признае, че са нужни 2000 години, а не 30, за обеззаразяването на зоната", възмущава се Антон Корсаков, биолог и специалист по последиците от Чернобил в Брянска област.

"Дори да успеем да я обеззаразим, ще минат няколко поколения, преди да започнат да се раждат здрави деца", подчертава той, припомняйки, че детската смъртност в областта е пет пъти по-висока от средната в страната.

А ако оцелеят, 80 процента от децата развиват едно или повече хронични заболявания, сочат официалните статистики, цитирани от специалиста.

"Да напуснат района"

В болницата в Новозибков - град на 180 км от Чернобил, чиито 30 000 жители така и не били евакуирани, както се планирало - коридорите са пълни с деца и старци, които чакат там с часове.

Хирургът Виктор Ханаев казва, че една трета от пациентите му идват заради болести, причинени и влошили се заради радиацията.

"Мнозина не могат да се лекуват - понеже субсидираните лекарства не са най-ефикасните, трябва да се купуват други, които са скъпи", обяснява той. Минималната заплата в Русия е 6204 рубли (81 евро).

От юли паричните помощи намаляват: от "зона за евакуация" Новозибков ще стане "обитаема зона".

"Това е лоша новина. Хората ще трябва да плащат лекарства, които досега бяха безплатни, а децата няма да могат да ходят на санаториум през лятото", казва със съжаление Ханаев.

А да се ходи там през лятото, когато радиацията е най-силна, е необходимост, подчертава той.

Неговият пациент Александър потвърждава това: "Дали съм добре? Зависи. Когато съм в друг район, се чувствам много добре. Тук усещам радиацията всеки ден." Трийсетгодишният баща на дъщеричка иска да напусне района. "С какви пари обаче? Никой не ни помага", казва мъжът.

Съжителство с радиацията

Да живееш в зона, заразена с радиация от Чернобил, има последици за здравето, но е възможно те са бъдат ограничени "при условие, че си информиран", казва Людмила Коморгоцева, която оглавява руската неправителствена организация "Съюз за радиоактивна сигурност".

"Правителството обаче не прави нищо и хората берат боровинки и гъби в заразената гора", негодува тя.

През 2011 г. проверките за радиоактивност на голяма част от руските храни и напитки бяха премахнати и много радиоактивни продукти от Брянска област се оказаха по сергиите на пазарите в цялата страна, твърди "Грийнпийс.

Това се отнася дори за мебелите, с които се обзавеждат къщите: някои предприятия използват дървен материал от руски гори, които обаче се намират в "забранена зона", казва адвокатът Александър Говоровски, подал жалба срещу регионалното управление по горите, обвинявайки го, че си затваря очите за този трафик.

"Хората ядат и пият облъчени продукти, а заради безхаберието на властите, и живеят в дома си с тях", казва той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: ЧернобилРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Д-тоЩо за хора правят деца в такъв район?кви хора - фенове на Путин
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 119Всяка техника има режим на експлоатация и критичен режим! И ти ако караш колата на максимални обороти ще завариш двигателя!виж сега каскетче, ако прочетеш какво пише в уикипедията може и да вденеш, че в Чернобил "умните сАвеЦки учЕни" спряха помпите за охлаждане, за да видят какво ще стане.
98
6
 
7
 
! Отговори
До Блядко преди 8 години
благодарение на Русия България я има все още на картата, жените не се забулват, а мъжете не носят фесове.А благодарение на наглосаксонците много скоро България няма да я има изобщо на картата.
97
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Станой от Ахелой 120 продТези пробити реактори изкарват радиоактивна вода в подпочвените води а от там и в ОКЕАНАохладителен басейн. По едно време е останал без вода. Изгорените но все още излъчващи топлина пръти са се намирали известно време на въздух и много висока температура(КОЛКО) със сигурност са повредени в последствие басейна е запълнен с водаНа площадката на централата се събират контейнери с радиоактивна почва и вода. Ако има още едно Подобно Цунами всичко това ще отиде в морето
96
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Станой от Ахелой 120Умнико аз съм ОЗ от ЯХБЗ или Химически Войски да те светна какво е СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ФУКУШИМА6 реактора и един охладителен басейн2 реактора се водят ОК които са били полупразни при цунамито работи охлаждането2 реактора са повредени(колко) работи охлаждането единия е бил полупразен но и двата са прегрели и са имали водородни взривове2 реактора не работи охлаждането и се заливат принудително с вода 100% ядрата са стопени 90% има пукнатина или ядрото е пробило пода
95
0
 
7
 
! Отговори
! преди 8 години
Да заселим там цялото БСП, заедно с всички останало фенове на Белене!
94
1
 
3
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
до 107Ти наистина ли не правиш разлика между Фукушима и Чернобил? Сигурно не правиш разлика и между японци и руснаци?По отношение на местоположението на Чернобил - разбира се че е в Украйна към днешна дата, но към тогавашна беше СССР, а заразените територии са и в Украйна и Русия спрямо днешните граници. Разликата е че в Украйна тези територии са разселени и обезлюдени, а в Русия си останаха населени като държавата им осигуряваше различни социални придобивки. Ама сега кинтите са на привършване
93
2
 
1
 
! Отговори
До Станой от Ахелой преди 8 години
Грешките ги правят хората.Всяка техника има режим на експлоатация и критичен режим! И ти ако караш колата на максимални обороти ще завариш двигателя! Но какво разбираш ти от съпромат, стареене на материали, надеждност при механизмите,ресурси и т.н. На село се пеят други песни
92
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Станой от Ахелой 116Не си напълно прав а за такива катастрофи трябва да сме АБСОЛЮТНО ТОЧНИ1. Това е стар реактор да го наречем поколение 2-. Ако беше станало същото с реактор от Козлодуй щеше да има само бележка под линия че е проведен неуспешен експеримент.2. Разлика Козлодуй / Чернобил - При аварийно спускане на контролните пръти при Чернобил има моментно свръх производство на НЕУТРОНИ - това довежда до взрива3. НАЙ_ГОЛЯМАТА ЯДРЕНА КАТАСТРОФА Е ФУКУШИМА ВЕЧЕ КОЛКО ГОДИНИ БЪЛВА РАДИАЦИЯ
91
0
 
2
 
! Отговори
Д-то преди 8 години
Що за хора правят деца в такъв район?
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайте в тубата за Ейджънт ориндж използван от американската армия във Виетнам! Какви детеродни дефекти уродливост и *** предизвиква при децата!
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Японеца. А пък бомбите над Хирошима и Нагазаки от какво цунами бяха предизвикани? ОТ АМЕРИКАНСКО. Но за него не коментираме, щото то беше демократично.
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече се чудят какво да си изсмучат от пръстите, за да ни облъчват пропагандно. Миналата седмица пак нищиха Чернобил. Ми то доскучава. Измислете нещо по-така.
87
4
 
4
 
! Отговори
Вилиана преди 8 години
В САЩ има стотици дела заведения срещу държавата от военните служили на бойна техника танкове Абрамс броня от обеднен уран и боеприпаси с обеднен уран.Регистрирани са заболявания малформации на днк уродливост и рак! Всичко това го има в тубата. За това обаче има пълна забрана за публикуване! Кадрите са шокиращи не препоръчвам гледането на хора със слаби нерви!
86
5
 
6
 
! Отговори
JAPAN преди 8 години
До Анонимен 118С тази разлика, че в Япония това бе причинено от цунамита и земетресения не защото японците са некадърни съветчици.И пак да припомня - Японския министърпредседател пи вода от охлаждането на реакторите пред цяла Япония за да покаже, че изтичането е спряно.Лилипутин дали ще отиде да пие вода някъде около Припят?
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Н 1 май българският народ беше изкаран на манифестация дружно да се облъчва" Това вече 1000 пъти го казаха. Само да кажа за младите, които не знаят. На тези манифестации на мавзолея заставаше цялото държавно и партиино ръководство. Тогава всички те също бяха на мавзолея. Има кадри от тогава.
84
5
 
6
 
! Отговори
Блядко преди 8 години
Благодарение на Русия Българската екзархия призната с ферман 1870г с стопи от 220000кв.км на 110000кв.км.Русия беше против Съединението, Русия даде Западните покрайнини на Сърбия въпреки, че Царската войска разказа играта на сърбите, Русия измисли Македонизма и отцепи Македония.Русия нахлу в Северна Добруджа за да я даде на Румъния.Слава Богу Царската армия разгроми руския агресор.България от 140 години не може да се отърве от тая проклета Русия.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Япония има регистрирани заболявания на костите РАХИТ крехки кости чупливи. Виновен е Стронция!
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Фукушима аварираха 4 ядрени реактори. В окена изтекоха стотици тонове радиоактивни отпадъци с изотопите на Цезий137 и Стронций 90 които предизвикват рак заболявания на костите и раците! Във въздуха се изхвърлиха милиони бекерела активност на изотопи йод131 рак на щитовидната жлеза, третия, уран, плутоний силно токсични .Дори в САЩ в небето са замерени нива 10 пъти над нормите но демократите капитализират мълчат
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха! Пука му на кремълското джудже за някакви забравени от всички хорица.