Започна процедура по екстрадиране на Надежда Савченко от Русия

Сестра й е получила документите, необходими за изпращането й в Украйна
28 апр 2016 10:00, Елка Василева
21
Започна процедура по екстрадиране на Надежда Савченко от Русия
Надежда Савченко. Снимка: архив, Reuters

Започна процедура по екстрадирането на украинския военен пилот Надежда Савченко от Русия, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция РИА Новости.

На 22 март руски трибунал осъди Савченко на 22 години затвор, след като я призна за виновна в съучастие в убийството на двама руски журналисти при сепаратисткия конфликт в Източна Украйна - обвинения, които тя отрича.

Адвокатът на Савченко Марк Фейгин каза, че процедурата може да продължи един до два месеца, посочва РИА Новости.

Още по темата

Получих декларацията на Савченко, че е съгласна да бъде екстрадирана, за да излежи присъдата си в Украйна. Смятам, че процедурата започна, казал Фейгин пред руската агенция.

Сестрата на Савченко - Вера - съобщи, че Надежда е получила пакета документи, необходими за изпращането й в Украйна, за да излежи наказанието си, обясни той и уточни, че документите ще бъдат попълнени в петък.

Украйна обвини вчера Русия, че е задържала сестрата на Надежда Савченко на границата между двете страни и е конфискувала паспорта й, посочва Ройтерс.

Вера Савченко и нашият консул са се заключили в дипломатическия автомобил. Руските власти са блокирали колата, пренебрегвайки дипломатическия й статус, съобщи в Тwitter говорителят на украинското външно министерство Дмитро Кулеба.

Вера Савченко не е задържана от руските правоохранителни органи и се намира в кола с дипломатически номера на границата с Украйна, каза за ТАСС нейният адвокат Иля Новиков.

Ситуацията е непонятна. Вера е без връзка, батерията на телефона й се е разредила. Опитва се да отпътува, а й казват, че е издирвана. Намира се в автомобил с дипломатически номера и никой не може да я задържи физически. Докато е в дипломатическата кола, съм донякъде спокоен, тъй като никой няма право да я задържа, каза адвокатът.

Тридесет и четири годишната Надя Савченко е смятана в родината си за национален герой и символ на съпротивата срещу Русия, която през март 2014 г. анексира украинския Кримски полуостров и подкрепи сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, посочва Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
pa ona, procedurata be, te taa procedura deto e v proces , pa ona si zapo4na oste togiva ga fanaa kaka Nadka v edna palatka s druga kaka deka praea nesto nei4 redovno.ot celata statia izliza 4e edna procedura za postupvane v Universitet zapo4va v momenta kogato si kupis dokumentite za kandidatstvane..... eeeeh Verke Verke...kako Verke u koia palatka ti kako si se izUniversitetvala ma kako?
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде по света журналисти не се убиват. Това го правят само ИД и Украйна.
12
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците се изложиха като кифладжии
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тая 'новина' дали е известна на Руската прокуратура или пробутваме желаното за действително?
10
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** газ пикат :)
9
1
 
21
 
! Отговори
! преди 7 години
Тази да я пратят в Оймякон да шие ватенки!!!
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха. Поредният брилянтен ход на руснаците. Първо, осъдиха побър.каната куч.ка. Това е символичен жест. Второ, държаха я колкото си искат и не се поддадоха на воплите на хохлите, на ЕС и САЩ да освободят "героинята". Трето, не я задържат за да я направят мъченица, ами я връщат обратно в глутницата хапещи се за власт украински "лидери", за да сее още повече раздор с болната си психика и противоречива личност. Порошенко веднага ще я помилва и ще я пусне да беснее. Така руснаците само спечелиха
7
19
 
4
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 7 години
Като им поскъпне водчицата и ще им запука.
6
4
 
29
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Не разбираш ли,че каквото и да прави РФ западът ще продължи да излива п0мия,не разбираш ли че съответно на руснаците не им пука?
5
4
 
7
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 7 години
Няма ли да я мастурбират първо?
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаНе разбираш ли, че западът само това чака, за да излее тонове п0мия върху Русия. Аз смятам, че точно поради тази причина руснаците я пазят като зеницата на окото си и са готови час по-скоро да я екстрадират, но разбира се срещу пълноценна размяна.
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държава, в която да си фашист на 2 1 век е геройство е обречена на вечна прокоба. За военнопленници Русия може да си ги прави каквото иска. Не е нужно да ги екстрадира. Само терор в руските затвори и глад до собствено физическо самоунищожаване. На тази *** и стигат две години затвор в Русия и ще здаде багажа.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Савченко да бъде екстрадирана, за да излежи присъдата си в Украйна. Това е отлична идея особено като се има в предвид, че ДНР и ЛНР са все още част от Украйна и руснаците няма да пропуснат да и погодят номер и да я изпратят да излежава присъдата си в затвор в Новорусия. Опълченците я чакат с нетърпение.
1
7
 
21
 
! Отговори
На преди 7 години
тая бандеровка не могат ли да и спретнат някаква болест в затвора...