Забраниха фамилиите с руски окончания в Таджикистан

Самият президент премахна окончанието "-ов" от фамилията си
Обновена: 30 апр 2016 14:20 | 30 апр 2016 14:14,
99
Забраниха фамилиите с руски окончания в Таджикистан
Снимка: архив Reuters

Имената с руски окончания вече са забранени в бившата съветска република Таджикистан, за да се насърчи ползването на таджикски имена, предаде Франс прес.

Съгласно подписан от президента Емомали Рахмон закон, фамилните имена вече ще са "съобразени с националните традиции и култура", съобщи говорител на министерството на правосъдието. Той посочи, че имената на новородени деца вече няма да може да завършват на "-ов" или "-ев".

През януари парламентът на Таджикистан вече гласува закон, който забранява новородените да получават имена, които "са чужди на културата и традициите" на страната, припомня БТА.

През 2007 г. президентът Емомали Рахмон, който ръководи с желязна ръка страната с население 8,5 милиона души, промени фамилното си име от Рахмонов на Рахмон.

През 2014 г. същото направиха висши чиновници и членове на правителството като проява на патриотизъм и премахнаха руските окончания от фамилните си имена.

Русифицирането на фамилните имена в тази населена предимно от мюсюлмани страна започна през 30-те години на миналия век, когато Таджикистан беше съветска република, припомня АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
10
 
14
 
! Отговори
Русия преди 7 години
До 59 Ми направи си фамилията , турска ве мусор !
39
29
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пфф, даже и изпадналите туджакистанци знаят, че няма полза от руско "братство". Кога ли и нашите червенотиквеничета ще го осъзнаят? :(
38
7
 
19
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
е ако това ще им помогне да излезат от мизерията ама надали
37
17
 
28
 
! Отговори
историята, без поука преди 7 години
Още една територия, Таджикистан става част от ИД, базирана в Ирак, Сирия и Афганистан. Постепенно ислямската империя наближава границите на Европа, а европолитиците се занимават само с това каква още гадост да направят на руснаците и не виждат ислямската заплаха. Също като в 14 век, което доведе и до 16-17 век, когато османците на два пъти са пред Виена и само невероятен късмет е спасил западняците от завладяване и насилствено ислямизиране.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарят Рахмонов пак отстоява принципите на демокрацията.
35
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какви окончания сложиха?-турски ли?
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В един нощен бар в Италия се запознах с една много красива мома.Говорихме си на руски.Беше от Душанбе
33
8
 
17
 
! Отговори
До Боко преди 7 години
Боко!В тази държава забраняват български имена.Какви ще са твоите действия.Прецедента ни ще внесе ли нЕкаква нота В ЕС в ООН.Или вие не сте българи.
32
17
 
26
 
! Отговори
-------------- преди 7 години
Каква би трябвало да бъде реакцията на Русия в този случай?Много просто , РФ въвежда визи за таджиките и започва да екстрадира нелегално прибиваващите таджики, които работят на територията на РФ и хранят семийствата си в Таджикистан.
31
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия има 30 милиони мюсюлмани българи, татари, чеченци, казахи.
30
28
 
9
 
! Отговори
Гурбетчийка преди 7 години
В Турция има 40 млн. руснаци. Всеки втори турски войник е руснак, така влиянието на Русия над Турция е огромно. Ако Русия реши турската армия ще се разпадне отвътре!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
eto tva e president: ot Rahmanov se preimenoval v Rahmon. i to4kaa naseto Boiko Borisov- zasto ne se e prekrstilo do sega na Kiutek Pehlivan i to bez ov, ev i ski?zastoto to odi da reje lenti4ki s edna i sasto nojica, pred edna i sasta Lila popkevska na edna i sasts severna sofiiska tangentalele ako bese hiperbola taa pusta tangenta
28
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който както иска да се казва, това ако стане в България ще опищят света от БХК, че се нарушават правата на малцинствата. Кога примерно тук е било традиционно някой да се казва ,орхан,ахмет,тунджел, лютви или мустафа ?! Отговарям ви веднага никога, но понеже ни натискат с толерантните им простотии ся трябва да търпим тези глупости насаждани с ятаган в ръката от ислиамските завоеватели. Там ООН и щатите да сезират това сие потъпкване на демократичните норми.
27
1
 
18
 
! Отговори
Централна Азия преди 7 години
до ШопЕми то китайското влияние е икономическо и културно в региона. Докато Русия се пази по всички направления с войски от НАТО, сепаратисти, джихадисти и войнстващи укринци - китайците тихомълком си плетат кошницата като гледат да са добре и с Русия и със САЩ, не правят резки движения, обаче след време когато се почувстват достатъчно силни ще дръпнат килимчето под краката на всички.
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масово почнаха да строят ислямски държави.
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в България ще стане скоро след като СССР изтеглиха войската си и талибаните, турците и Саудитска Арабия окупираха страната.
24
7
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
А в Латвия руснаците носят латвийски окончания - Владимирс Путинс...
23
5
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
По-интересното е, че границата на Таджикистан с Афганистан се пази от руски войски.
22
3
 
11
 
! Отговори
bb преди 7 години
До anonymче ще ръга белия ти проамерикански гмо ***
21
0
 
13
 
! Отговори
Централна Азия преди 7 години
Таджикистан е една много изостанала страна която не граничи дори с Русия, но най-голямата и граница е с Афганистан. Смятайте за какво става на въпрос. По-интересното в случая е пълзящото влияние на Китай което се разпространява в Централна Азия. Русия обаче не прави нищо да го спре по политически причини, това може да се превърне в голяма бомба със закъснител по-късно.