Забраниха фамилиите с руски окончания в Таджикистан

Самият президент премахна окончанието "-ов" от фамилията си
Обновена: 30 апр 2016 14:20 | 30 апр 2016 14:14,
99
Забраниха фамилиите с руски окончания в Таджикистан
Снимка: архив Reuters

Имената с руски окончания вече са забранени в бившата съветска република Таджикистан, за да се насърчи ползването на таджикски имена, предаде Франс прес.

Съгласно подписан от президента Емомали Рахмон закон, фамилните имена вече ще са "съобразени с националните традиции и култура", съобщи говорител на министерството на правосъдието. Той посочи, че имената на новородени деца вече няма да може да завършват на "-ов" или "-ев".

През януари парламентът на Таджикистан вече гласува закон, който забранява новородените да получават имена, които "са чужди на културата и традициите" на страната, припомня БТА.

През 2007 г. президентът Емомали Рахмон, който ръководи с желязна ръка страната с население 8,5 милиона души, промени фамилното си име от Рахмонов на Рахмон.

През 2014 г. същото направиха висши чиновници и членове на правителството като проява на патриотизъм и премахнаха руските окончания от фамилните си имена.

Русифицирането на фамилните имена в тази населена предимно от мюсюлмани страна започна през 30-те години на миналия век, когато Таджикистан беше съветска република, припомня АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
До Немирофф преди 7 години
Немирофф-Факофф, пиши си цялата фамилия! Скоро Украйна (Малороссия) ще се раздели и с другитеритории - Лвув ще се върне към Полша (която пък ще върне на немците Силезия и Померания), унгарците ще си вземат малко от Западна Украйна, румънците - от Буковина. Ха наздраве с една "***"!
59
0
 
2
 
! Отговори
До ДЕЛИКАТНИЯ преди 7 години
Няма да е БОРИСОН, а ще е БОРИС! Но защо очаквам да сте подготвени по някоя тема...
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопЖопин, тыпотията ти е безгранична, незнанието е твоят култ! Таджиките са АРИЙСКИ НАРОД и езикът им е от семейството на ИРАНСКИТЕ НАРОДИ. Изчезни!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Олеле-е! Сега ако Москва изхвърли ВСИЧКИ гастарбайтери-таджики, кво става? Глад и плач, ще искат да останат в Русия, белким могат да изпратят малко парици в Точикистон, да не измрат поданиците на Рахмон от глад! Местните султанчета се хвърлят наляво-надясно, но реалиите са безмилостни - красиви планини и чиста водица. Ами трябват и разни други неща, требе и пилаф! А и талибите от Афганистан няма да закъснеят, Емомали!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 75 Да, бе! Точно така - българските имена трябва да завършват на -оглу! Твоето например - Говнооглу!
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русифицирането на фамилните имена на Българи кога е започнало , вероятно някаде по рано по Византия
54
6
 
5
 
! Отговори
******************** преди 7 години
БРАВО едно НЕ на Руски поростотии и бъркотии
53
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това -ОВ е Проект на Русия , това-ОВ трябва да се премахне от българските ни имена , който иска Имена с -ОВ да се изселва в Русия
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ПАТРИОТАРСКО ! А къде бехте до сега ?
51
13
 
8
 
! Отговори
Немирофф преди 7 години
Дори и таджиките не искат нищо общо с мизерната Русия. Върнете Крим на Украйна! Швеция в НАТО!
50
0
 
8
 
! Отговори
деликатен преди 7 години
Значи,бащата ако е с фамилия Борисов,синът ще е Борисон?!
49
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на кого му пука за русия?
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РусияТаджикия стремително търси дъното, като бившите соц страни!вие отдавна сте го намерили.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И все пак никой не забелязва вродената източна деликатност на таджиките. Законът забранява руските окончания само на новородените, а не ги забранява за всички таджики.
46
8
 
10
 
! Отговори
Предадения Самуил преди 7 години
Изостанали, но не слепи като нас
45
9
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Не може да става сравнение между руснаците в Точикистон и турците и помаците в България. Руснаците там са колонизатори, докато тука имаме мюсюлмани кореняци. Между другото в тази страна се говори турски диалект, както и в по-голямата част от Сибир и Средна Азия.
44
7
 
18
 
! Отговори
Караколю преди 7 години
До Анонимен--47 ;*** СА ВИНОВНИ за премахването на българските окончания от турските имена. След покръстването ги направихте по--големи турци. Само злини сте ни докарали. Марш в Русия
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом това е позволено е крайно време българското правителство да забрани различните от источноправославни имена. Това не е ли така оплютия от "западната цивилизация" възродителен процес, но с обратен знак? Крайно време е таджикските руснаци да си двор орат ДПС... :) луди хора в в луд свят!
42
3
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 7 години
Тук ви е един от хилядите проблеми - виинаги си мислите, че ако някой не е за нещо, значи е против. Особено когато става дума за невероятно овластеното дребно олигархче, което ореди родата си до 8-мо коляно за няколко живота напред, всичко на гърба на обикновения руснакПовечето нормални хора всъщност мразят повечето политици. Има изключения, но те са с конкретни причини и не траят вечно. Вашият вожд каквото и да направи (представено от неговите хора, не обективно) - все е добро. Ц, не може така
41
17
 
16
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Таджикия стремително търси дъното, като бившите соц страни! Честита още по-голяма мизерия !