НАТО не иска военна конфронтация с Русия

Няма да се меси и в Либия срещу ИД
Обновена: 2 май 2016 19:16 | 2 май 2016 15:00, Александър Попов
288
НАТО не иска военна конфронтация с Русия
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

НАТО не иска конфронтация с Русия, надпревара във въоръжаването и нова Студена война, но смята за важно да реагира на действия, свързани с демонстрация на военна сила и на средства за възпиране от страна на Москва, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за няколко водещи европейски издания, цитирано от ТАСС.

"Важно е да държим отворени каналите за политически диалог и да намерим пътища за намаляване на напрежението и за избягване на недоразумения", подчерта той. Шефът на алианса отбеляза важността на състоялото се на 20 април първо от две години заседание на Съвета Русия-НАТО. "Това беше важно, защото ако мълчим, няма да решим съществуващите проблеми", добави той.

Според него плановете за разполагане на допълнителни войски на изток "еднозначно не нарушават Основополагащия акт Русия-НАТО".

"Това, което правим сега в Прибалтика и в Полша, не е съществено увеличение на бойните сили", каза той и поясни, че НАТО не се кани да разполага там за постоянно хиляди войници.

Столтенберг съобщи, че понастоящем алиансът не вижда опасност от нападение срещу някоя страна членка на НАТО.

Според него НАТО трябва да се придържа към двоен подход спрямо Русия.

"Ние трябва да бъдем, от военна гледна точка, решителни, предсказуеми и силни. Само тогава можем да отиваме на политически диалог с Русия", подчерта той.

Генералният секретар на алианса изключи възможността за провеждане на военна мисия в Либия за борба с действащата там терористична групировка "Ислямска държава".

"Но ние имаме мандат за оказване на помощ за изграждане на структурите за сигурност там, ако либийското правителство ни помоли за това", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Шротовете избъзикайте мечката, на нейна територия. Ще станете на кокошки соколи ястреби и пернати докато ви гори перушината след термоядрения удар.
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
206 Путин решава дали да го бъде или не
153
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
204 Това на женския пазар ли ти го казаха
152
2
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
196 И като национализира нефртената индустрия Чавес какво направи , днес се редят за тоалетна хартия на опашки във Венецуела
151
1
 
2
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Ако трябва да бъдем честни "запада" сам си е виновен поради алчността на големите корпорации. Полакомиха се от евтината работна ръка в Китай и переспективата за голям пазар в Русия. Няма продукт който Европа не може сама да си произведе! Сега Европа си сърба попарата която и надробиха лобитата на корпорациите.
150
2
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
198 Ще ти се Мурзилко
149
2
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
189 напротив Запада повярва че Русия може да стане нормална страна
148
0
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Тръмп ще види сметката на отживелицата НАТО.
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно е да се каже "не може".
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имало е и Мохамед Мосадък, който управлявал Иран, но бил свален от власт от ЦРУ и МИ 6,защото смятал да национализира нефтената промишленост.Между другото поне за този преврат ЦРУ си призна.Богатите кучета са бесни кучета, който иска да им служи-също хваща бяс.Целият свят подпалиха, дано Бог, все ми е тая как се казва, да ги прибере скоропостижно.
145
2
 
0
 
! Отговори
Картофи преди 7 години
Нато не иска но путин иска, само така може да замаже положението пред огладняващия руснак за ситуацията в соято са руснаците, а именно, вода гази жаден ходи, днес четох че в русия броя на продажбите на семената за картофи са в два пъти повече от миналата година, в страната на газ пром ядат картофи и то не купени от магазина, и моля не давайте примери за милиардериете в петроубли в москва, всички знаем че те не са цялата 140 милионна русия
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ набира сила тежка вътрешнополитическа криза.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
190 след първата вълна от удари няма да има вече никакво НАТО, а оцелелите ще завиждат на умрелите.
142
0
 
1
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
до 175 БългаринДа има и такива руснаци! Изстрадал народ! Нима при българите няма алкохолици и ***, м ? Нима немците, англичани, французи .... са пълни въздържатели ? пп. Въй, въй! *** що нищо не споменаваш за наркоманите предимно в Западна Европа, имплантите като хомо-, педи-, т.с. омразата или ненавистта към противоположния пол, култа към плътското удоволствие, .... , м?
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
187 Най големият проблем на НАТО е с кого ще преговарят за примирие след първата вълна от удари , защтов Русия няма да са останали достатъчно компетентни
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горбачов вярваше, че прекратяването на глобалната конфронтация и небивалите възможности на новите технологии, преди всичко информационните, трябва да дадат на света нова глътка въздух, да направят живота на буквално всеки човек по-добър. Дори и по-върховете има заблудени хора. Никакво доверие на Запада!
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е ракетно-ядрена държава, което дава възможност за отговор за всякакъв тип заплахи. Русия не смята да използва жива сила ако се наложи да нанася ответен удар на НАТО.
138
1
 
1
 
! Отговори
174 преди 7 години
До Анонимен 179Аз и да не изкарам до сутринта-все тази. *** като теб избиха половин България и не им пука.......
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е самодеен кръжок от травестити. Вече само гаргите могат да уплашат.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 179Шо бе, остави ги, нека се пенят. Никакви успокоителни. Да дриckат кръв от яд и злоба, кефат.