BG непристъпна за "мозъка" на атентатите в Париж

Абделхамид Абауд искал да мине през страната ни, но не успял
11 май 2016 20:15, Елка Василева
47
BG непристъпна за "мозъка" на атентатите в Париж
Абделхамид Абауд. Снимка: архив, Reuters

Белгийският терорист от "Ислямска държава" (ИД) Абделхамид Абауд се е опитал да прекоси границата между Гърция и България, но не е успял. Това съобщават  белгийски медии в репортажи от съдебното заседание срещу съучастници на обезвредените терористи при операцията във Вервие (в източната част на Белгия) миналата година.

Абауд, който през януари 2015 г. се е намирал в Гърция и от Атина е ръководел по телефона джихадистите от Вервие, е искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място.

Това се е оказало невъзможно, след като той опитал да премине в района на река (Места). Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима.

Още по темата
В следващите дни той се опитал да лети със самолет, но граничните служби са разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговорят на пътника.

Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен мъж. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи.

Всички тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитетористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари миналата година. През ноември миналата година Абауд ръководеше на терен атентатите във френската столица и бе убит при операцията на френските специални сили в "Сен-Дени".

Белгийските и френските власти го определят като "най-високопоставения оперативен работник" на ИД в Европа. Според разследването терористите от Вервие, обезвредени с общи усилия на службите на Белгия и Франция, са подготвяли изработката на бомба и са били "зачатъка" на последвалите атентати в Париж и Брюксел.

Белгийските медии съобщават, че в Брюксел е делегация, съставена от съветника на президента на САЩ по въпросите на противодействието на тероризма, както и представители на ръководството на департамента по вътрешна сигурност и националния антитерористичен център, създаден след ударите на Ал Кайда на 11 септември 2001 година. Уточнява се, че Белгия и САЩ обменят данни всекидневно - полицията разменя информация с ФБР, а Държавна сигурност - с ЦРУ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
??? преди 8 години
Не се учудвам че ЕС е на това положение. Само като погледнеш кои " пазят" границите България , Гърция ,Италия ха ха
38
0
 
0
 
! Отговори
бивш грaничaр преди 8 години
Всъщност тговорих нa 43, не нa 4
37
0
 
6
 
! Отговори
бивш грaничaр преди 8 години
До 4 Не си прaв.Сегa не знaм, но до минaлото лято турците прaвехa сaмо едно - взимaхa им чaсовници, нaкити и ги пускaхa към нaс. Грaничaрите в Турция сa 18-20 годишни момчетa явно донaборници, нa които тaкa сигурно им е било зaповядaно. Сегa след спорaзумението не знaм кaк е, но преди турците нямaхa интерес дa пaзят нaшaтa грaницa, нито тaзи нa ЕС.
36
1
 
1
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 8 години
До *** " Терористите от Сарафово "- единия беше агент на Мосад а дали изобщо ще ги намерят ?
35
5
 
3
 
! Отговори
норa преди 8 години
Някои от пишещите тук живеят в 1001 нощ. По 1000 бежaнци минaвaли дневно? Всеки, който искa минaвaл грaницaтa, където поискa? Без Динковци нямaло дa стaне?Бивa фaнтaзии, бивa, но чaк пък толковa... Я понaмaлете филмирaнето, моля.
34
0
 
4
 
! Отговори
този да не е Рафи преди 8 години
?
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя "мозък" е само устни, направо може да мине за син на Анджелина Джоли... По-добре, че не е минал оттук, вече щеше да е омъжен за някой шишко в Столипиново и щеше да се е отказал да работи за депопулацията на планетата...
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно Динко и Оерата са го чакали да пресече, че да го арестуват и той не посмял.
31
1
 
8
 
! Отговори
MAKEDON преди 8 години
Abe........ ajde kakvi teroristi vo BG vrabce ne mozi da preleta bez kanaldziite i bez pari.Nemal pari da plati i toa e......
30
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BG може да бъде написано в медия, само от ниско интелигентно чифтокопитно животно отгледано в селски обор - наздраве ве... майна :))))
29
0
 
20
 
! Отговори
нз преди 8 години
Какво е BG ??
28
2
 
18
 
! Отговори
www преди 8 години
А какво стана с терористите от летище Сарафово? Забравихме ли ги вече?
27
6
 
26
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Някой друг будала който да вярва, че това *** на снимката е "мозъкът". Аз се съмнявам дали изобщо има мозък, още повече ако е казал, че бг властите били направили границата непреодолима.
26
5
 
11
 
! Отговори
дзивко преди 8 години
Тоя е хванал най некадърния каналджия ако изобщо е истина тва,казвам го от опит,пазил съм граница година и половина,винаги има вариант да се мине,въпроса е да е рядко,трудно,рисковано и скъпо,тва отказва..
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е причина да ни намразят и да ни атакуват.
24
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честно казано, изпитвам известна благодарност към политиците ни - за това, че въпреки всичките мизерии в държавата поне имаме ограда по границата.
23
0
 
8
 
! Отговори
ссср преди 8 години
да му кръцна гръцмуля на това козле
22
7
 
21
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 8 години
СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ!!! крайно време е еврогейтаците да почнат да се учат от нас.
21
3
 
48
 
! Отговори
Сашлика преди 8 години
Стига с тия евтини медийни циркове!
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима."Погледнете го тоя талибан на снимката, е как да го пуснеш? Естествено *** европейци веднага са го приютили, защото са повредени в главите от толкова "европейски ценности" и толерантност.