Грешките на САЩ в Близкия изток

Липса на решителност, неспазване на обещания и попадане в омагьосан кръг
Обновена: 15 май 2016 20:38 | 15 май 2016 20:28,
56
Грешките на САЩ в Близкия изток
Снимка: Архив Reuters

“Ислямска държава” извърши един от най-кървавите си атентати в Багдад. От Business Insider считат това за момент, в който може да се даде оценка на военната политика на администрацията на президента Обама по отношение на Близкия изток. Преди около 2 години президентът лично оповести стратегия, която да доведе до “отслабване и впоследствие унищожаване” на радикалната ислямистка организация.

По силата на тази стратегия Съединените щати не разположиха сухопътни войски в размирните региони, а заложиха на “комбинация от фактори” за “подпомагане на местните сили да отблъснат “Ислямска държава” чрез прецизирани въздушни удари по позиции на екстремистите, предоставяне на ключови разузнавателни данни и полезни практики в борбата с подобни групировки.

Подход, който беше определен от мнозина като форма на “измиване на ръце” без Вашингтон реално да опитва да се намеси решително в конфликта.

Подобна предпазлива политика може би донякъде е разбираема по отношение на настроенията на американското общество. Електоратът даде да се разбере, че приема войните в Афганистан и Ирак като провал.

По отношение на битката с “Ислямска държава” повечето американци вярват, че нещата поемат в същата посока. От друга страна обаче скорошно проучване на СиЕнЕн показа, че за 57% от анкетираните реакцията на президентската администрация по отношение на терористите от самообявения халифат не е достатъчно агресивна.

Всъщност, ако се погледне по-голямата картина американската политика определено не среща особено одобрение в самия близкоизточен регион.

83% от хората в Йордания имат негативно мнение за Съединените щати и намесата им в Близкия изток. В Ливан процентът е 60, в Турция – 58. Дори 63 на сто от евреите определят Барак Обама като “най-лошия” американски президент по отношение на Израел в последните 30 години.

Може би най-разочароващата позиция е на иракските граждани. 40% от тях вярват, че Вашингтон работи умишлено за дестабилизиране на страната им с цел контролиране на иракските природни ресурси. 30 на сто стигат по-далеч и са убедени, че САЩ тайно подкрепят терористите от “Ислямска държава”. Не са малко и тези, които вече съжаляват за свалянето от власт на диктатора Саддам Хюсеин.

Разбира се, оценката на свършеното от американската армия не се базира на проучвания на общественото мнение.

Да, “Ислямска държава” не е победена, но получи доста сериозни удари и разрастването на организацията беше спряно.

Близкият изток е далеч от мира, въпреки че редица диктаторски режими бяха пометени от арабската пролет, която получи сериозно морално рамо отвъд Океана. Очакванията бяха, че американската намеса автоматично ще доведе до възникване на демокрации, в които свободата на словото, етническото и половото равенства ще са налице.

Случи се нещо съвсем друго. Американците изглежда не бяха подготвени, но могат ли да бъдат винени?

В крайна сметка как се изгражда демократично общество, след като едва 43 на сто от хората в Близкия изток вярват в основните ценности, изброени по-горе.

Вашингтон изглежда започва да приема посланието, че хората в този регион може би не споделят американската ценностна система. Такова е настроението и сред самите американци – едва 28% смятат, че управляващите трябва да положат повече усилия за окуражаване на демократичните реформи в ислямския свят, докато 58% са на мнение, че САЩ трябва да стоят настрани.

Като цяло американската военна намеса в Близкия изток след атаките от 11-ти септември e продължителна и все по-разочароваща. В същото време се оказа доста важна по отношение на вътрешната сигурност на Съединените щати, защото терористични нападения на американска територия няма. От тази гледна точка стратегията на Обама може да се окаже добра.

Защото установяването на спокойствие и мир в дадена държава може и да получи импулс от армията на друга страна, но крайната цел се постига само с волята на местното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Американците в Близкия изток са точно като "слон в стъкларски магазин" - влезнал веднъж, както и да се завърти всичко се чупи! Което постигнаха с горе долу толкова мозък....
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИЧИНАТА ДА НЯМА ТЕРОРИЗЪМ НА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ Е, ЧЕ САМИТЕ САЩ СА ЛЮЛКАТА НА ТЕРОРИЗМА."АТЕНТАТИТЕ " НА 11 СЕПТЕМВРИ БЯХА ОСЪЩЕСТВЕНИ ОТ ЦРУ И МОСАД ПО ЗАПОВЕД НА БУШ ЗА ДА ИМА ПОВОД ЗА ВОЙНИТЕ В ИРАК И АФГАНИСТАН.ПОВЕЧЕТО ХОРА В СВЕТА СА ОТВРАТЕНИ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА -ПРЕСТЪПНИК И МЕТОДИТЕ И ДА НАЛАГА АМЕРИКАНСКИТЕ СВИНЩИНИ ,НАРЕЧЕНИ ДЕМОКРАЦИЯ
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най- тъпата държава в света сащ ,толкова *** че решила да носи тъпокрация по цял свят.аоще по *** са тия които им вярват
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой не разбрах подкрепя политиката на САЩ.Политиката,измисляме си претекст,влизаме,крадем докогато можем, за позагиналите милиони,е...В Ирак,където загинаха най-много,някакви 30 или 40% разбирали какви са САЩ.Малко скълапеничко ми се чини,види ми се по реално да са 85-95%,а другите или са *** или купени.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата им грешка е, че изобщо отидоха там да носят "демокрация". Както и на останалите места по света. Където се обърнеш - американци, военни бази и раздаване на ум и разум как да живеят народите. Аман!
25
0
 
12
 
! Отговори
ASD преди 7 години
"Който сее ветрове ще пожъне бури" Свалянето на режими с т. нар. "цветни революции" стана практика за САЩ ,която те използват по цял свят включително и България /т. нар. синя партия/. Резултатът не е демокрация, а разрушаване на държавните структури и скок на корупцията. Американското "демократизиране" чрез подкупване на политическия елит води до ЗАРАЗА на държавите с корупция, която после е изключително трудно да бъде изкоренена.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грешката на САЩ в Близкия изток е само една нарича се Барак Обама.
23
0
 
18
 
! Отговори
Русия преди 7 години
1 млн избити деца от Атлантическите фашисти само в Ирак , за другите няма да споменавам!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито САЩ нито русия имат работа в близкия изток!
21
3
 
0
 
! Отговори
искащ да бъде америк преди 7 години
До 39Гледат си интереса!!! Що?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 38: Ти българин ли си или си банален провокатор?
19
24
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Абе я по-добре ни разкажете за грешките на Русия в Близкия Изток.Щото те са ми по-интересни някак си.Грешките на САЩ са банални и не ме интересуват, мисля че всички знаем за тях.Но за грешките на Русия все още се мълчи - много малко се пише по българските медии за руските грешки в Близкия Изток. Ще бъде интересно да узнаем нещо повече...
18
2
 
38
 
! Отговори
боц преди 7 години
32, не ставай смешен!Англия и САЩ никога, ама НИКОГА не са защитили интересите на България!Те винаги са защитавали интересите на Турция и винаги са гонили собствените си интереси, както е и в момента.И не руснаците, а американците разрушиха София по времето ВСВ.Не казвам, че Русия ни е помазала с миро, но с Русия имаме обща граница, а със САЩ нямаме нищо общо, освен паричните взаимоотношения на няколко прошляка!!!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
240 Хранутници са много.Револзюция !
16
1
 
24
 
! Отговори
боц преди 7 години
Ха-ха-ха!Аз съм независим и политически неангажиран.Имах глупостта да гласувам за първия мандат на Цар Бойко и за чучелото му Плевнелиев, но се осъзнах.И спокойно мога да кажа, че всички в този Парламент са МАСКАРИ!Но и КАЗВАМ:САЩ са далече, но Русия е мноооого близо!Цар Бойко и неговите слуги превърнаха България в пушечна територия за Русия с допускането на 6000 американски войници, предоставянето на летището в Безмер за америнска авиобаза и с желанието си да има американска морска база!!!
15
1
 
4
 
! Отговори
мама преди 7 години
добър вечер!
14
4
 
26
 
! Отговори
boc преди 7 години
Номер 5, Одисей и Василев не са заплаха за България!Най-страшното е, че има няколко прошляка, които са окупирали властта в България и са се врекли във вярност на парите, които получават от САЩ!Това са пРЕЗИДЕНТЧЕТО, ЦАР БОЙКО и компания, Соломончо и всички останали, които са на американска хранилка.
13
0
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен19Моята дума срещу твоята? Така погледното, всичко написано тук в нета, особено коментарите, е чиста монета.Да говорим с общодостъпни факти, които лесно могат да бъдат проверени тук, в нета.Гледал ли си "9-11 по Фаренхайд"? Ако не си, гледай го, и после ще говорим кой кого е финансирал, обучил, въоръжил, и кой е ходир лично в Белия Дом, да благодари за това.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
18, така ти се струва. На улицата и ти сигурно изглеждаш като другите нормални хора, но това е заблуда и мимикрия на тежко де.билство.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ не били империя....хахаха. А какво са бе алаааанкоооллууу?