Мрачна прогноза: Европа върви по пътя на Хитлер и Наполеон

Супердържавата ще се провали, прогнозира Борис Джонсън
15 май 2016 09:25,
390
Мрачна прогноза: Европа върви по пътя на Хитлер и Наполеон
Снимка: Ройтерс, архив

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който оглавява кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, смята, че съюзът е поел по същия гибелен път като Хитлер и Наполеон, като се опитва да създаде европейска супердържава, предаде Ройтерс.

В интервю за в. "Дейли телеграф" Джонсън каза, че ЕС страда от недостиг на демокрация и от обединяваща власт и затова е обречен да се провали.

Наполеон, Хитлер, различни хора опитаха да направят подобно нещо на онова, което се опитва да създаде ЕС и нещата свършиха трагично, каза Джонсън.

ЕС е един опит да се постигне това по различен начин. Но в основата онова, което липсва на ЕС, е един вечен проблем, който се корени в това, че няма фундаментална преданост към идеята за Европа, смята Джонсън.

Няма единна власт, която хората да уважават или да разбират. Това поражда този масивен вакуум на демокрация, допълва Джонсън, който е сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън на поста.

Бившият кмет на Лондон призова британците да се превърнат на 23 юни, когато е референдумът за британското членство в ЕС, в героите на Европа. Така той повтаря призив на премиера Уинстън Чърчил към британците по време на войната.

Джонсън освен това каза, че напрежението между страните членки на ЕС е позволило на Германия да стане по-силна в съюза, да поеме контрола над италианската икономика и да разруши Гърция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
а карл 5 на какьв език е говорил с коня си
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелеее, колко страшно за някои параноици в тоя форум, че Сталин щял да стигне до Ламанша през ВСВ. Сигурен съм, че огромна част от четящите тук днес съжаляват, че не го е направил, и обвиняват именно смешните съюзници и техния късен десант в Нормандия, за това, че са попречили Сталин и СССР да си получат това, което в крайна сметка им се е полагало като истинските победители на Райха.
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радвам се, че се намери известен политик, който да каже открито, че царят е гол. Отдавна ми омръзнаха *** и клиширани фрази, с които ежедневно ни заливат европейските "политици", които изобщо не са политици, а продажни клакьори на САЩ. Последните пък са чумата на 21 век. Единствената им цел е световно господство, без да се съобразяват с никого. Но по всичко личи, че и тяхното време изтича. Няма вечни империи.
63
3
 
17
 
! Отговори
антиЕС преди 7 години
Какво е ЕС! Една диктатура с маска! Нямаща нищо общо с демокрацията и демократичните принципи! Отгоре има една марионетка назначена и екипа и от чиновници(ЕК), която никой от народа нито е избирал, нито е гласувал! В марионетката е цялата власт, законодателна,изпълнителна и представителна! Решенията и са над тези на националните правителства и ЕП и на Съвета! Къде е демокрацията!?
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
109, разкрий ни накратко, какъв собствено е т нар. "европейски генезис", че ми стана прелюбопитно. Например в Южна Италия и части от Испания, хората са доста ***, в сравнение с руските "азиатци". Всъщност, процентно най-бялата страна на света е Русия, в прекия смисъл - напълно, а напоследък все повече - и в преносния смисъл3
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията и гражданското общество могат да съществуват само при строго фиксирани оптимуми, които обаче лесно се разклащат при сблъсъка с култури различни от западната модерна, и с идеологически действия, които се различават от либералните. Затова за демокрация и гражданско общество е нужна първо глобална корпоративна диктатура, отпадане на идеята за нациите, смесване на половете, обезличаване на критичната наука от приложната, и най-вече, колективна параноя от гледище ценностите на атлантизма
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Maйната му на Хитлер.Хиляди декакари земя Българска пустее.Отглеждайте слънчоглед например,чрез супсидии.Но поже не са " селяни'' внасяме гумени домати от Белгия
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анексията на Източна Европа в полза на новосформирания по плана на ЦРУ нов неолиберален проект ЕС, стана от НАТО. Разбира се, че на народите бяха предложени само красиви приказки под дулото на автомата. Народите просто бяха излъгани, че ще продължат да живеят при социални системи и в условията на справедливо разпределение и зачитане интересите на по-малките и по-слабите. Това не само че не става, но днес, при първия зор, по-хищната акула (САЩ), изяжда слабия лефер (ЕС).
58
2
 
7
 
! Отговори
Аха! преди 7 години
Демек - пак ще яде бой и то голям! Братята американци усилено и нагло притикват европа на първа бойна линия, без да ги е еня за последствията. Например - новата ПРО в Румъния е само на 50км. от Козлодуй. И ако някой си мисли, че като думнат ПРО-то с 1Мт. от централата и Бг. ще остане нещо - много бърка. Вчера братята руснаци ясно заявиха, че ПРО-то ще е първата им цел "в случай чего...". Така че - стягайте се...
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До **** - "Този направо го казва в прав текст,че ще дойде време европа да лази в краката на Русия."ми какво друго може да се чува от човек с име Борис.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
92, престани да скимтиш, да мучиш и да издигаш лозунги. Мисли логично и аргументирано се изказвай, лозунгите на соца няма какво да ги обръщаш и приспособяаш в/към лозунги на капа. Писнало ни е от доктринери с мания за величие като тебе!
55
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки, загубил властта за почва да ръси глупости!Пожелавам на всички тук, които също ръсят глупости, роднините им емигранти и гурбетчии в Европа бързо да загубят статуса си и да се върнат при тях. АМИН!.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Демокрация" е гръцко название, изхождащо от древногръцката антична полисна система. САЩ си присвояват тоя бранд, започвайки да наричат политикономическата си модерна диктатура, демокрация. нито са платили за тоя бранд, нито културно-цивилизационният код на тоя бранд има нещо общо с американската империалистична система, която вече с пълно право не само наричаме диктатура, а тя реално все повече показва, че е такава.
53
0
 
11
 
! Отговори
**** преди 7 години
Този направо го казва в прав текст,че ще дойде време европа да лази в краката на Русия.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕИО фактически анексира цяла Източна Европа, превръщайки се в ЕС. Днес тая анексия влиза в своята отявлено тоталитарна фаза, неприкрита диктатура на хомодружинката в Бръксел, обслужваща интересите на режима край Потомак.
51
3
 
3
 
! Отговори
44 преди 7 години
Плачат томитата за това,че обединена Европа ще ги превърне в джудже!
50
0
 
2
 
! Отговори
антиЕС преди 7 години
Да точно така гедерализация! Централна власт за цяла Европа в един Брюксел!Сигурен съм, че един Юнкер например ще е много загрижен за българските проблеми и вратата му ще е винаги отворена за нашия етнос(защото това ще сме вече като няма народи)! Той няма да ни приема за второ качество хора и за заден двор, а за равни!
49
4
 
3
 
! Отговори
ист преди 7 години
Прав е Борето. Европа анексира Крим и окупира Донбас.Добре че Путин защитава демокрацията в Европа.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Европа не е част от Евразия, тогава защо оставаш Евр- в географското понятие Евразия? Истината е по-друга - че американската пропаганда е нагаждаща се доктина, докато геополитиката е наука, съобразяваща се с реалностите. Понятието Евразия в геополитиката не само го признават, а даже го създават самите атлантисти - вж. напр. Маккиндер
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
70, СИВ и ВД бяха реално много по-интегративни и справедливо интегриращи се организции, отколкото ЕС и НАТО. Днес по югоизточната периферия на ЕС е направено така, че да живеем като в бантустан. Европа на две скорости е самото признание за това, че тук не става дума за справедлива интеграция, че центърът удря по периферията на обединението, за да оцелява и просперира. помним как беше при соц-а - силна и боеспособна армия, високопродуктивно кооперирано производство, справедливо териториално разпр